“Home Away from Home”: Όλα όσα θα δούμε στην 3η Μπιενάλε Λάρνακας


Καθώς πλησιάζει το φθινόπωρο, η Λάρνακα θα μεταμορφωθεί από μια ήρεμη παραθαλάσσια πόλη σε ένα πολυσύχναστο κέντρο τέχνης και δημιουργικότητας. Η 3η έκδοση της Μπιενάλε Λάρνακας θα παρουσιάσει μια προσεκτικά επιλεγμένη σειρά έργων τέχνης που υπόσχονται να επαναπροσδιορίσουν τον τρόπο που προσεγγίζουμε το ανήκειν, τη μνήμη και την ταυτότητα.

Εστιάζοντας στη φετινή θεματική “Home Away from Home”, η Μπιενάλε θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα διάρκειας επτά εβδομάδων από τις 11 Οκτωβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου. Ετοιμαστείτε για μια καθηλωτική οδύσσεια που θα ξεπεράσει τα πνευματικά και σωματικά όρια για να ανακαλύψετε τα πολύπλευρα στοιχεία που συνθέτουν το ‘σπίτι’.

sdf

 

Η θεματική

Σε έναν κόσμο όπου τα σπίτια χτίζονται και χάνονται συνεχώς, όπου οι αποστάσεις συρρικνώνονται και όπου οι πολίτες του κόσμου μπορούν να προέρχονται από περισσότερα από ένα μέρη, η έννοια του «σπιτιού» παίρνει νέες διαστάσεις. Η φετινή Μπιενάλε Λάρνακας επιδιώκει να τις ξετυλίξει, εξερευνώντας αυτή τη λαχτάρα να αποκαλέσουμε έναν τόπο σπίτι, τις ιδέες που συνδέονται με αυτό και τις απεριόριστες νέες έννοιες του σπιτιού – είτε είναι στο διάστημα, στην εικονική πραγματικότητα, ή στο φεγγάρι. Υπό την καθοδήγηση της φετινής επιμελήτριας, Yev Kravt, περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τις ερμηνείες τους για τη θεματική του 2023 – Home Away from Home.

Μετά από ανοιχτό κάλεσμα, 500 καλλιτέχνες από όλες τις ηπείρους του κόσμου, εκτός από μία, υπέβαλαν αίτηση για να συμμετάσχουν στη Μπιενάλε Λάρνακας 2023. Η κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από τους Lars Kærulf Møller από τη Δανία, Νίκη Παπασπύρου από την Ελλάδα, Λία Λαπίθη από την Κύπρο και Bertan Selim από την Ολλανδία) επέλεξε 101 καλλιτέχνες από όλους τους τομείς της τέχνης. Με λιγότερο από ένα μήνα να απομένει μέχρι την έναρξη της Μπιενάλε, οι πρώτοι καλλιτέχνες άρχισαν να φτάνουν, κάνοντας τη Λάρνακα το νέο, προσωρινό τους «σπίτι». Για να βρείτε τα ονόματα των επιλεγμένων καλλιτεχνών πατήστε εδώ.

«Μόνο 4 εβδομάδες απομένουν», λέει η Yev Kravt, «και ανυπομονώ να μοιραστώ μαζί σας τι έχουμε ετοιμάσει. Αυτή τη στιγμή είμαστε απασχολημένοι με το στήσιμο της κεντρικής έκθεσης. Όταν παίρνω στα χέρια μου το κάθε έργο τέχνης, νιώθω το βάρος της κάθε ιστορίας. Έξι τοποθεσίες στη Λάρνακα θα είναι φορτισμένες με ένα ακατέργαστο μείγμα συναισθημάτων – άλλες αναφέρονται στην κληρονομιά, άλλες στο μέλλον, άλλες στο ταξίδι και άλλες στη θλίψη της απώλειας ή της μνήμης. Κάθε χώρος έχει τον δικό του χαρακτήρα, τη δική του αφήγηση».

db

 

Η προηγούμενη έκδοση

Στην τελευταία Μπιενάλε Λάρνακας, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για το 2020 αλλά αναβλήθηκε λόγω του COVID-19 για το 2021, περισσότεροι από 25.000 επισκέπτες επισκέφθηκαν τις εκθέσεις και τις παράλληλες δράσεις. Με θέμα το Limitless Limits του επιμελητή Βασίλη Βασιλειάδη,  77 έργα τέχνης παρουσιάστηκαν στην κεντρική έκθεση σε τρεις τοποθεσίες. Τώρα, η Μπιενάλε Λάρνακας επιστρέφει στη μεγαλύτερη της έκδοσή με περισσότερα έργα, περισσότερες συζητήσεις και περισσότερες συνεργασίες.

 

5 θεματικές εβδομάδες

Η έκδοση του 2023 θα διαρκέσει επτά γεμάτες εβδομάδες. Η εβδομάδα έναρξης θα είναι αφιερωμένη στα εγκαίνια των τριών εκθέσεων. Η κεντρική έκθεση και τα επίσημα εγκαίνια της Μπιενάλε θα πραγματοποιηθούν στις 11 Οκτωβρίου, η έκθεση στην Αθηένου θα ανοίξει στις 13 Οκτωβρίου και η παράλληλη έκθεση της επιμελήτριας θα ανοίξει τις πόρτες στις 14 Οκτωβρίου. Μεταξύ των εβδομάδων έναρξης και κλεισίματος (η οποία θα συμπεριλάβει μια ποικιλία εκδηλώσεων) είναι πέντε εβδομάδες, και η καθεμία θα ξετυλίγει άλλη όψη της θεματικής.

Για πρώτη φορά, η Μπιενάλε Λάρνακας 2023 θα χωριστεί σε πέντε θεματικές εβδομάδες που εξερευνούν τις πολλές διαστάσεις του «σπιτιού». Η 1η εβδομάδα θα επικεντρωθεί στην Ψυχολογία, με έργα τέχνης και παράλληλες εκδηλώσεις που έχουν μια ενδοσκοπική προσέγγιση του θέματος. Η 2η εβδομάδα θα δώσει έμφαση στο Περιβάλλον και θα εξετάσει τη φύση και το τοπίο που στεγάζει τα σπίτια μας. Η 3η εβδομάδα θα είναι αφιερωμένη στην Αρχιτεκτονική & Σχεδιασμό κοιτάζοντας  τον ρόλο του αρχιτέκτονα και του σχεδιαστή στη δημιουργία ενός τόπου στον οποίο ζούμε.

Η 4η εβδομάδα θα αφορά τη Φιλοσοφία και την Πνευματικότητα του σπιτιού, εμβαθύνοντας στο πνεύμα, την ψυχή και τη θρησκεία. Η 5η εβδομάδα θα κοιτάξει μπροστά στα μελλοντικά μας σπίτια και την καινοτομία που μπορεί να παρουσιάζουν. Τα έργα τέχνης και οι εκδηλώσεις της εβδομάδας του Διαστήματος και Τεχνολογίας θα μιλήσουν για μακρινά όνειρα, για την οικοδόμηση σπιτιών στο φεγγάρι, στο metaverse και για μέρη πέραν του πλανήτη Γη.

Κάθε εβδομάδα θα παρουσιάζονται ειδικά σχεδιασμένες εκδηλώσεις και παράλληλες δράσεις οι οποίες θα επικοινωνηθούν σύντομα.

 

fvs

 

Τι να περιμένει το κοινό

Ολόκληρη η Λάρνακα θα ενεργοποιηθεί σε αυτήν την 3η έκδοση καθώς η κεντρική έκθεση επεκτείνεται σε 6 διαφορετικούς εκθεσιακούς χώρους και υπαίθριες τοποθεσίες, ενω οι παράλληλες εκδηλώσεις θα λαμβάνουν μέρος σε επανασχεδιασμένους χώρους της πόλης. Η Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας, το Μουσείο Πιερίδη, η Δημοτική Αγορά Λάρνακας, το EVOHK Artist Run Space, το The Living Room και το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας θα στεγάσουν διαφορετικές πτυχές της κεντρικής έκθεσης. Φωτογραφικά έργα, σύγχρονες εγκαταστάσεις, γλυπτά, κεντημένες δημιουργίες και βίντεο μεταξύ άλλων μορφών έργων τέχνης θα αποτελέσουν την κεντρική έκθεση.

Εκτός από αυτή την έκθεση οπου θα παρουσιαστούν τα 100 επιλεγμένα έργα, θα πραγματοποιηθεί και μια παράλληλη έκθεση σε επιμέλεια της Yev Kravt με 28 διεθνείς καλλιτέχνες, επιλεγμένους από την ίδια. Υπο τον τίτλο Home/Hope, η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί Αποθήκες 79 με δύο υπαίθρια στοιχεία διασκορπισμένα στην πόλη. Το Home/Hope θα είναι ανοιχτό για το κοινό από τις 14 Οκτωβρίου έως τις 24 Νοεμβρίου με ελεύθερη είσοδο, ενώ η κεντρική έκθεση θα είναι ανοιχτή από την ημέρα έναρξης της Μπιενάλε – 11 Οκτωβρίου.

Παράλληλα, ένα artistic residency με εργαστήρια μεταξύ προσκεκλημένων καλλιτεχνών από την Ασία ( κυρίως από την Ιαπωνία)  θα οδηγήσει σε μια έκθεση στην Αθηένου στο Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο. Καλλιτέχνες που ασχολούνται με την υφαντική, το kintsugi (επικόλληση με χρυσό), τη γλυπτική και τη μουσική θα συνεργαστούν με κύπριους τεχνίτες για να δημιουργήσουν μοναδικά έργα τέχνης που εξερευνούν την ταυτότητα, τη μνήμη και την κληρονομιά. Τα έργα τέχνης θα παρουσιαστούν στο τέλος του residency με την έκθεση To the Sea, with Her Names, ανοιχτή στο κοινό από τις 13 Οκτωβρίου έως τις 20 Νοεμβρίου.

 

bf

 

Παράλληλες εκδηλώσεις

Επεκτείνοντας τη δημιουργικότητα πέρα από τους τοίχους των εκθεσιακών χώρων, μια σειρά παράλληλων εκδηλώσεων θα πραγματοποιείται κάθε εβδομάδα από διάφορους ντόπιους καλλιτέχνες και ομάδες. Κάθε εβδομάδα της Μπιενάλε Λάρνακας θα καλωσορίζει μια σειρά από εκδηλώσεις που επιλέχθηκαν μέσω Ανοιχτής Πρόσκλησης. Παραστάσεις, διαδραστικές εκδηλώσεις, εργαστήρια, διαλέξεις, εγκαταστάσεις, υπαίθριες προβολές ακόμα και ένα φεστιβάλ το οποίο οργανώνεται από το Λάρνακα2030 με επίκεντρο το bio-design θα δώσουν χρώμα στη Λάρνακα όλο τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο.

Ορισμένες από αυτές τις εκδηλώσεις είναι δωρεάν για το κοινό, ενώ άλλες έχουν χρέωση εισιτηρίου και χρειάζονται κράτηση θέσεων. Περισσότερες λεπτομέρειες για τις παράλληλες εκδηλώσεις θα ανακοινωθούν σύντομα και πληροφορίες για κάθε μία θα κοινοποιηθούν επίσης στην ιστοσελίδα www.biennalelarnaca.com.

«Είμαστε πραγματικά ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε την τρίτη διοργάνωση της Μπιενάλε Λάρνακας», επισημάνει η οργανωτική ομάδα, «γεμάτη με εκδηλώσεις και έργα τέχνης από ανερχόμενους και καταξιωμένους καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο που ανυπομονούμε να υποδεχτούμε στη Λάρνακα. Αυτή η έκδοση είναι ιδιαίτερη καθώς όχι μόνο γιορτάζει και παρουσιάζει στο κοινό μια πλούσια ποικιλία καλλιτεχνικών εκφράσεων, αλλά εμβαθύνει επίσης την έννοια του «σπιτιού» και του ανήκειν, ένα θέμα που αφορά όλους».

Σας περιμένουμε λοιπόν πολύ σύντομα για να εξερευνήσουμε μαζί τις έννοιες του σπιτιού. Ανυπομονούμε να σας δούμε στην αγαπημένη μας και εξελισσόμενη Λάρνακα.

«Όταν επισκεφθείτε την Μπιενάλε Λάρνακας,” κλείνει η Yev Kravt, “αφιερώστε λίγο χρόνο. Κοιτάξτε με προσοχή. Σκεφτείτε πιο βαθιά. Εμπλακείτε σε ένα δημιουργικό διάλογο με την τέχνη και τα έργα».

 

fbgdf

 

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους κύριους υποστηρικτές και χορηγούς μας φέτος

Διοργανωτής:

Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ

Κύριοι Χορηγοί:

Υφυπουργείο Πολιτισμού, Δήμος Λάρνακας, Società Dante Alighieri Comitato di Cipro, Sphere Partners, ΟΠΑΠ Κύπρου

Κύριοι υποστηρικτές:

Wonderdots Ltd, Κυπριακό Κέντρο Χειροτεχνίας, Ε.ΚΑ.Τ.Ε. Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Κύπρου

Επίσημος αερομεταφορέας:

Cyprus Airways

Χορηγοί ΜΜΕ:

Alpha Κύπρου, ΡΙΚ , MixFM

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την επίσημη ιστοσελίδα μας www.biennalelarnaca.com

Social media: Facebook / Instagram / Twitter / YouTube / Vimeo @biennalelarnaca

Για περισσότερες πληροφορίες, συνεντεύξεις ή εικόνες υψηλής ανάλυσης, επικοινωνήστε με το Γραφείο Τύπου μας: press@biennalelarnaca.com ή στο τηλ. +357 99 403 010

 

Οργανωτική ομάδα:

Βασίλης Βασιλειάδης – Καλλιτεχνικός Διευθυντής

Μιχαήλ Ηλία – Γενικός συντονιστής

Yev Kravt – Επιμελητρια, Μέλος της Επιτροπής

Lars Kærulf Møller, Νίκη Παπασπύρου, Λία Λαπίθη και Bertan Selim – Κριτική Επιτροπή

Μαρία Παπαδοπούλου – Υπεύθυνη Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας, Συντονίστρια Εκδηλώσεων

Σταύρη Παπαδοπούλου – Οπτική Ταυτότητα, Συντονίστρια Εκδηλώσεων

Sara Douedari – Διεθνείς Σχέσεις ΜΜΕ

Sasha Poliakova – Βοηθός επιμελήτριας

Αντώνης Αντωνίου – Web Design

Φίλιππος Βασιλειάδης –  Graphic Design

Γιώργος Βασιλειάδης (WERX Studio)- Animations

 

Σχετικά με την Μπιενάλε Λάρνακας:

Η Μπιενάλε Λάρνακας είναι η μοναδική Μπιενάλε Τεχνών στην Κύπρο και διοργανώνεται στην πόλη και την επαρχία της Λάρνακας κάθε δύο χρόνια από τον εγγεγραμμένο μη κερδοσκοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο «Artion». Η διοργάνωση ισχύει από το 2018, διαρκεί ενάμιση μήνα και στοχεύει στην προβολή και ανάδειξη των τεχνών και του πολιτισμού τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Ως ο μεγαλύτερος διεθνής καλλιτεχνικός οργανισμός στην Κύπρο, προσελκύει σημαντικό αριθμό επισκεπτών (πάνω από 25.000) με τη συμμετοχή δημιουργών και συνεργατών από την Κύπρο και το εξωτερικό.

 

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »