Το Youth Makerspace Larnaka είναι ένας νέος χώρος και πρόγραμμα στη Λάρνακα


Το Youth Makerspace Larnaka είναι ένας νέος χώρος και πρόγραμμα στη Λάρνακα ο οποίος δημιουργήθηκε από τον Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου και στεγάζεται σε κτίριο που παραχωρείται δωρεάν από το Δήμο Λάρνακας. Είναι ένας χώρος που απευθύνεται σε παιδιά και νέους ηλικίας 6 – 35 χρόνων καθώς και σε οργανωμένα σύνολα νέων, τάξεις ή ομίλους εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και σχολείων και γενικά άτομα που ενδιαφέρονται και ασχολούνται με τις τεχνολογικές κατασκευές. Παρέχει πρόσβαση στους νέους σε υψηλού επιπέδου και τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό για την ανάπτυξη πρωτοτύπων και υλοποίηση των επιχειρηματικών τους ιδεών και αντιπροσωπεύει τον εκδημοκρατισμό του σχεδιασμού, μηχανοποίησης, κατασκευής και εκπαίδευσης.

Γνωρίστε την εφαρμογή City of Larnaka κάνοντας κλικ στο www.app.cityoflarnaka.com

Στους μόλις επτά μήνες της λειτουργίας του το Youth Makerpsace έχουν επισκεφθεί πέραν των 1.000 ατόμων, η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων έχει χρησιμοποιήσει τον εξοπλισμό για να αναπτύξει νέες δεξιότητες και να αποκτήσει νέες γνώσεις και επίσης να κατασκευάσει projects.

Στο πλαίσιο λοιπόν των ποικίλων δράσεων του, το Youth Makerspace Larnaka απευθύνει ανοικτό κάλεσμα φιλοξενίας σε δημιουργούς και ομάδες διαφόρων ειδικοτήτων, σε νεοεισερχόμενους ή επαγγελματίες δημιουργούς, καλλιτέχνες, σχεδιαστές, αρχιτέκτονες, φωτογράφους, γραφίστες, προγραμματιστές, μηχανικούς, εκπαιδευτικούς και νέους επιχειρηματίες. Το όριο ηλικίας συμμετοχής στο πρόγραμμα είναι από 18 μέχρι 35 ετών.

Θα επιλεγούν 12 δημιουργοί δημιουργοί ή ομάδες θα έχουν τη δυνατότητα δωρεάν χρήσης του χώρου, του εξοπλισμού και των υπηρεσιών του Youth Makerspace Larnaka, για ένα μήνα έκαστος ξεκινώντας από τον Ιανουάριο 2019.

Το Youth Makerspace Larnaka διαθέτει 7 θεματικά εργαστήρια εξοπλισμένα με σχετικά εργαλεία και τεχνολογίες. Οι δημιουργοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα ή περισσότερα εργαστήρια για να δημιουργήσουν ή να κατασκευάσουν το δικό τους project. Ενδεικτικά, ο εξοπλισμός που διαθέτει το Youth Makespace συμπεριλαμβάνει: 3D Printer, 3D Scanner, 3D Pen, Drones, Μικροεπεξεργαστές, Ρομποτικά Μοντέλα, Γυαλιά Εικονικής Πραγματικότητας (VR Oculus Rift), στούντιο φωτογραφίας και εργαστήριο ξυλουργικής με τον απαραίτητο εξοπλισμό εργασίας, συμπεριλαμβανομένου και μηχανήματος laser cutter.

Το πρόγραμμα φιλοξενίας MAKERsHOUSE έχει ως στόχο να δημιουργήσει μια ενεργή πλατφόρμα δημιουργίας και επιχειρηματικότητας, ενισχύοντας την έρευνα και την ανάπτυξη μέσω σύγχρονων τεχνολογικών πρακτικών. Παράλληλα, θα προσφέρει ευκαιρίες ενίσχυσης της παραγωγικής διαδικασίας μεταξύ δημιουργών και οργανισμών/φορέων  στήριξης των καινοτόμων ιδεών τους. Είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι το πρόγραμμα θα προσφέρει μέντορες στους δημιουργούς που θα επιλεγούν, με σκοπό την επίλυση αποριών τους και την στήριξη τους κατά τη δημιουργία του project τους.

Με την ολοκλήρωση του ενός μήνα έκαστου δημιουργού θα πραγματοποιείται δημόσια παρουσίαση των έργων, σχεδίων και projects που υλοποιήθηκαν στο χώρο του Makerspace. Το Youth Makerspace δίνει την ευκαιρία στους νέους δημιουργούς να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό και στα ΜΜΕ το έργο τους και να το προβάλουν.

Αναμένουμε με το πέρας της φιλοξενίας να προσφέρουμε στην τοπική κοινότητα την ευκαιρία να αναπτύξει και να καλλιεργήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με τους δημιουργούς, οι οποίοι καλούνται να κινητοποιηθούν για την ανάπτυξη και προώθηση των ιδεών τους. Το πρόγραμμα θα είναι ενεργό καθ’ όλη την διάρκεια του έτους 2019.

Τελική ημερομηνία υποβολής συμμετοχών είναι η 9η Νοεμβρίου 2018.  Για να γίνει αποδεκτή η αίτηση συμμετοχής θα πρέπει να σταλεί πλήρως συμπληρωμένη μαζί με τα επισυναπτόμενα αρχεία που αναφέρονται στο έντυπο αίτησης συμμετοχής στην ηλεκτρονική διεύθυνση makerspacelarnaka@onek.org.cy.Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Youth Makerspace στο τηλέφωνο 24 201777.

Ελένη Καλλή

Λειτουργός Νεολαίας



Κύριες Ειδήσεις





Translate »