Artiste Antre: Ένα ατύχημα τον «ανάγκασε» να κάνει το χόμπι του επάγγελμα


Της Αλεξάνδρας Παύλου

Η επιτυχία είναι προνόμιο των δυνατών και όσων μπορούν να βγουν νικητές από κάθε αγώνα που τους επιφυλάσσει η μοίρα. Κάπως έτσι ο Αντρέας Ιωαννίδης δημιούργησε το δικό του «Success Story». Ένα ατύχημα τον έφερε αντιμέτωπο με μία κρυφή επιθυμία, να γίνει ζωγράφος. Σήμερα τα έργα του κοσμούν διάφορα μουσεία και φιλοξενούνται από διάφορες εκθέσεις στο εξωτερικό και ο Αντρέας ή κατά τον κόσμο της τέχνης «Artiste Antre», θεωρείται πλέον από ερασιτέχνης, επαγγελματίας, αφού έκανε το χόμπι του επάγγελμα.

 

 

Πως προέκυψε η ζωγραφική;

Εγώ από το γυμνάσιο ασχολούμουν με τη ζωγραφική. Διακρίθηκα άλλωστε με το σχολείο σε Παγκόσμιο Διαγωνισμό τρεις φορές (2η και 1η θέση). Έπειτα μεγαλώνοντας με κέρδισε το ποδόσφαιρο, έπαιζα άλλωστε και επαγγελματικά, η ζωγραφική έμεινε στο περιθώριο, αν και είχα την ευκαιρία να σπουδάσω τέχνη, με υποτροφία. Όταν είχα το ατύχημα, την ηλεκτροπληξία, αναγκάστηκα, μη μπορώντας να κάνω κάτι άλλο να πέσω με τα μούτρα στην τέχνη και κάπως έτσι έφτασα στο σήμερα, να μπορώ να πω με βεβαιότητα πως έκανα το χόμπι μου επάγγελμα. Ένα ατύχημα με αμέτρητα αρνητικά, έγινε ο λόγος για την μεγαλύτερη μου επιτυχία. Ήταν η στιγμή που αφοσιώθηκα σε αυτό που πραγματικά αγαπούσα. Όλες μου οι μέρες, οι ώρες είναι τέχνη, 8 ολόκληρα χρόνια.

Ποια είναι η πορεία του Αντρέα αυτά τα 8 χρόνια;

Σε όλα τα πράγματα της ζωής έρχεται η ώρα που κλείνει ένας κύκλος και ανοίγει κάποιος άλλος. Ο κύκλος του ποδοσφαίρου έκλεισε και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ πιο ενεργά με την τέχνη, αλλά και με τις καταδύσεις. Μπορούσα να τα συνδυάσω. Μετά το ατύχημα όμως ήταν μόνο τέχνη.

 

Που μπορεί κάποιος να βρει τον Artiste Antre και τι πρέπει να γνωρίζει για αυτόν;

Στην γκαλερί ή και στο εργαστήριο καμιά φορά. Κάποτε πρέπει να είσαι και λίγο τυχερός, να μην έχεις μόνο το χάρισμα. Αποφάσισα μία μέρα να πάρω τα έργα μου και να βρω ένα χώρο να κάνω μία ατομική έκθεση. Ομαδική είχα κάνει στο παρελθόν, αλλά την ατομική τη θεωρούσα επιτακτική ανάγκη, για να μπορεί να με γνωρίσει ο  κόσμος. Όταν λοιπόν έπαιρνα τα έργα μου και πήγαινα στις γκαλερί στην Κύπρο, όταν άκουγαν τη λέξη αυτοδίδακτος, σχεδόν μου έκλειναν την πόρτα ή με αγνοούσαν. Το μουσείο Θέασης στη Λάρνακα, ήταν αυτό που μου έδωσε την ευκαιρία.

Η Κατερίνα (ιδιοκτήτρια), ενθουσιάστηκε με τα έργα μου και με χαρά δέχτηκε να κάνουμε μία έκθεση. Σε άλλες γκαλερί, με απέρριψαν ή και καμιά φορά μου φέρθηκαν με ειρωνεία, αλλά δεν τα έβαλα κάτω. Στο Μουσείο Θέασης, το event μάζεψε 500 άτομα πάνω – κάτω και από τους 26 μου πίνακες κατάφεραν να πουληθούν 24. Εκείνη λοιπόν η εμπειρία ήταν που μου έδωσε το κίνητρο να φτιάξω τη δική μου γκαλερί. Όποιος δηλαδή θέλει, όποιος το πιστεύει ή το ζει ή το αγαπά, ερασιτέχνης ή επαγγελματίας, ο οποιοσδήποτε το επιλέγει, η γκαλερί μου του δίνει την ευκαιρία να δείξει τα έργα του.

 

Ποια είναι η διεθνής καριέρα του Artiste Antre;

Το Facebook και τα Social Media ήταν η αιτία να με γνωρίσουν στο εξωτερικό. Κάποιοι κριτές τέχνης είδαν τη δουλειά μου, με επέλεξαν και κάπως έτσι άρχισα να φτιάχνω τη δική μου καριέρα στο εξωτερικό. Είναι πολύ σπουδαίο, ένας Κύπριος, να εκθέτει τα έργα του σε έκθεση στο Λούβρο. Τα κατάφερα. Είμαι πολύ περήφανος για αυτό. Συμμετείχα επίσης, στην διεθνής έκθεση που έκανε ο πρίγκιπας της Κορέας αφιερωμένο στην πριγκίπισσα της Κορέας και το event είχε γίνει στο παλάτι. Σε μία διεθνής έκθεση στην Ιταλία, Κορεάτες επέλεξαν το έργο μου να κοσμεί μία σειρά αρωμάτων. Το άρωμα δηλαδή ήταν βασισμένο πάνω στο έργο. Το άρωμα ονομάζεται «Αθώα Δύναμη» και υπάρχει στην αγορά και υπάρχει επίσης στο Μουσείο Αρώματος στην Κορέα.

 

 

Πίσω στα τοπικά, πιστεύεις πως η τέχνη στην Κύπρο είναι αδικημένη;

Είμαι απογοητευμένος πλήρως. Η τέχνη στην Κύπρο έχει πεθάνει, όπως και ο πολιτισμός. Η τέχνη έγινε πλέον κομματικό προϊόν ή ένας κομματικός θεσμός. Όσον αφορά τα σχολεία, είμαι και πάλι απογοητευμένος. Η τέχνη είναι παιδεία και παιδεία δεν υπάρχει. Μηδέν. Οι δήμοι πρέπει να στηρίξουν την τέχνη, να την ενισχύσουν, να παλέψουν για να την κρατήσουν ζωντανή. Όπως το παράδειγμα της Αγίας Νάπας, η πόλη δημιούργησε το χώρο πολιτισμού. Την ίδια γραμμή να ακολουθήσουν και οι άλλες πόλεις. Αυτή είναι και ευχή μου και η επιθυμία μου. Να γίνονται 2 εκθέσεις τουλάχιστον τον χρόνο, σε κάθε πόλη, έτσι ώστε οι πολίτες να έρθουν κοντά στην τέχνη και τον πολιτισμό.

Ποια είναι η προσδοκία του Αντρέα για τη γκαλερί;

Να μπορεί να είναι βιώσιμη και να δίνει ευκαιρίες σε νέους καλλιτέχνες να αναδειχθούν. Να είναι κέντρο θέασης και πολιτισμικών εκδηλώσεων. Ακόμα και επισκέψεις σχολείων. Θα χαρώ πολύ να υποδεχτώ νέους και νέες που να θέλουν να γνωρίσουν τον κόσμο της τέχνης μέσα από τα δικά μου μάτια.

 

 

Που και πως μπορεί κάποιος να έρθει σε επικοινωνία μαζί σου;

Στα social media, Facebook και Instagram. Έχουμε επίσης, επίσημη ιστοσελίδα όπου κάποιος μπορεί να αγοράσει τα έργα διαδικτυακά. Στο website, αλλά και στους προσωπικούς μου λογαριασμούς (Artiste Antre), υπάρχει τηλέφωνο επικοινωνίας, e-mail και τα συναφή.

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »