Στις 8 Οκτωβρίου ο Δήμος Λευκάρων σας περιμένει να γνωρίσετε τη κληρονομιά του


O Δήμος Λευκάρων, όπως και κάθε χρόνο σας προσκαλεί στις ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ στις  8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017 για να γνωρίσετε από κοντά τη πολιτιστική του κληρονομία, αλλά και για να μάθετε λευκαρίτικο κέντημα.

Πρόγραμμα εκδήλωσης:
4:00 – 6:00 Οργανωμένες ξεναγήσεις στα στενά λιθόστρωτα δρομάκια των Λευκάρων για γνωριμία του κοινού με παραδοσιακή λαϊκή αρχιτεκτονική του τόπου μας.
4:00 – 6:00 Εκμάθηση λευκαρίτικου κεντήματος στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων από το Σύνδεσμο Παραγωγής και προβολής Λευκαρίτικου κεντήματος
6:00 Καλλιτεχνικό πρόγραμμα από συγκροτήματα του Δήμου. Ζωγραφική για τα παιδιά με θέμα «το τοπίο» από το εργαστήρι ζωγραφικής του Δήμου.

Η Κύπρος, από το 1995, συμμετέχει στη διοργάνωση των εκδηλώσεων για τις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς. Πρόκειται για ένα θεσμό που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1991 και υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σκοπός του θεσμού είναι να δώσει τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει και να εκτιμήσει την αρχιτεκτονική και γενικά την πολιτιστική του κληρονομιά. Kατά τη διάρκεια της ημέρας αυτής, ανοίγονται προς το κοινό ιστορικοί και παραδοσιακοί χώροι, ιδιαίτερα αυτοί όπου η πρόσβαση δεν είναι πάντα κατορθωτή.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα διοργανώνονται πληθώρα άλλων εκδηλώσεων όπως εκθέσεις, διαλέξεις, μουσικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κ.λπ. με στόχο την επαφή του κόσμου με την παράδοση του κάθε τόπου.

Φέτος, η Κύπρος συμμετέχει στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Κληρονομιάς 2017 με το θέμα “Τοπίο: Η Πολιτιστική Κληρονομιά γύρω μας”. Σύμφωνα με τον ορισμό που δίνει η “Ευρωπαϊκή Σύμβαση του τοπίου” (Ε.Ε. 2000), ο ορισμός του Τοπίου εκφράζει ”μια περιοχή όπως γίνεται αντιληπτή από ανθρώπους, της οποίας ο χαρακτήρας είναι το αποτέλεσμα της δράσης και αλληλεπίδρασης των φυσικών και/ή ανθρώπινων παραγόντων”. Αποτελεί ένα πολυδιάστατο στοιχείο, με αντιληπτική, πολιτισμική, οικολογική και κοινωνική διάσταση.

Το πρόγραμμα εκδηλώσεων και για τα υπόλοιπα χωριά βρίσκεται στο πιο κάτω σύνδεσμο:

http://http://www.moi.gov.cy/moi/tph/tph.nsf/All/EAFDF537B9CE41DCC2258128002EBE69?OpenDocument

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »