Λεώνη Κατσαρώνα: H συμπολίτισσα μας καλλιτέχνης που τίμησε την Κύπρο στο Η.Β


Της Γεωργίας Ιωαννίδου
(Αρχισυντάκτρια περιοδικού L.A Voice)

Η επιτυχία της σε  διαγωνισµό ζωγραφικής το Μάϊο πρόσφατα στην Αγγλία, ήρθε ως επιβράβευση του µεγάλου ταλέντου που διαθέτει κάνοντας περήφανο το νησί µας.

Πρόκειται για την Λεώνη Κατσαρώνα, τη νεαρή καλλιτέχνη που  τίµησε την Κύπρο και ιδιαίτερα την πόλη της, τη Λάρνακα αφού κατόρθωσε να διακριθεί ανάµεσα σε εκατοντάδες φοιτητές από διάφορες χώρες, σε ένα διαγωνισµό όπου είχαν την  ευκαιρία να ξεδιπλώσουν το ταλέντο τους στην τέχνη.

Η συνάντηση µαζί της, υπήρξε πολύ ευχάριστη και πέρασε η ώρα χωρίς να το καταλάβουµε. Είπαµε πολλά και ενδιαφέροντα. Η απλότητα του χαρακτήρα της µε κέρδισε αµέσως. Λατρεύει πολύ αυτό που κάνει, γεγονός που φαίνεται από το αποτέλεσµα της δουλειάς της. ∆ηλώνει ονειροπόλα, άτοµο που βάζει στη ζωή της στόχους. Μέσα από την τέχνη της προσπαθεί να διερευνήσει τις διάφορες πτυχές της ζωής.

Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1995 και ασχολείται µε την τέχνη από την ηλικία των πέντε της χρόνων. Όπως η ίδια οµολογεί, θυµάται πάντα τον  εαυτό της να ζωγραφίζει. Στην πορεία ασχολήθηκε και µε άλλες δραστηριότητες αλλά το µεγάλο µεράκι παρέµεινε η τέχνη και έχει λάβει µέρος σε διάφορες εκδηλώσεις, διαγωνισµούς και εκθέσεις ζωγραφικής. Εκφράζει ένα µεγάλο ευχαριστώ στον πρώτο και µοναδικό της δάσκαλο Ευάγγελο Ευαγγέλου, που µαζί του έκανε τα πρώτα της βήµατα.

Αποφοιτώντας από την Αµερικανική Ακαδηµία αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρο της  στις Καλές Τέχνες στο Πανεπιστήµιο του Reading στην Αγγλία.

 

Πως αντέδρασαν οι γονείς στην απόφαση της αυτή;

Στην αρχή µας λέει, ήταν διστακτικοί τι θα µου προσέφερε αυτή η σπουδή στο µέλλον. «Η αγάπη µου όµως και το πάθος που είχα για τη ζωγραφική  τους έπεισαν,  ενώ µε παρότρυναν παράλληλα να σπουδάσω και Ιστορία της Τέχνης και  χαίροµαι πολύ γι αυτό».

Η θεωρία της τέχνης, υποστηρίζει ότι προσφέρει πολλές ευκαιρίες. «Αγάπησα την ιστορία της τέχνης περισσότερο από τα πρακτικά µου µαθήµατα γιατί σου δίνει πολλά εφόδια» µας αναφέρει.

Η Λεώνη θυµάται ένα περιστατικό που συνέβηκε  πριν από τις σπουδές της σε ένα ταξίδι µε την οικογένεια της στο Σορέντο της Ιταλίας, όπου σε µία έκθεση του Νταλί γνώριζε όλη την ιστορία του και προκάλεσε την έκπληξη όλων.

 

Την ρωτάµε τι σηµαίνει γι αυτήν η τέχνη.

« Τα πάντα γύρω µας είναι τέχνη ιδιαίτερα στην εποχή που ζούµε  και ο καθένας από εµάς το βλέπει θεωρητικά και αντικειµενικά. Όλα µπορούν να θεωρηθούν τέχνη».

«Τέχνη είναι οτιδήποτε καινούργιο µπορείς να κάνεις που θα προκαλέσει ενδιαφέρον», µας λέει και χαµογελά.

Από πού εµπνέεσαι για τα έργα σου;

Από την καθηµερινότητα, την διάθεση µου. Συνήθως δηµιουργώ φιγούρες που βγάζουν ένα συναίσθηµα και τους πινάκες µου τους αφήνω να τους ολοκληρώνει το  κοινό.

Κανένας πίνακας µου  δεν ολοκληρώνεται χωρίς την βοήθεια του θεατή. Ο καθένας έχει την δική του µατιά.

Η Λεώνη Κατσαρώνα ξεχωρίζει επίσης και για τα υλικά που χρησιµοποιεί στα έργα της.

Εκτός από τις λαδοµπογιές, λατρεύει να χρησιµοποιεί το µολύβι γιατί πιστεύει ότι είναι βασικό στοιχείο σε ένα πίνακα. Της αρέσει να πειραµατίζεται µε διάφορα υλικά και υφές όπως είναι η εφηµερίδα, µία µέθοδος που  φέρει την µοναδική της σφραγίδα.

 

Γιατί όµως επέλεξες αυτή την µέθοδο;

«Η ενασχόληση µου µε τις υφές των εφηµερίδων άρχισε από ένα τυχαίο γεγονός.  Κάποια στιγµή ενώ έφτιαχνα ένα έργο πήρα εφηµερίδες και τις έβαψα, σε κάποιο σηµείο η βαφή δεν έπιασε και το αποτέλεσµα µου άρεσε. Τότε σκέφτηκα ότι µέσα από την τέχνη µπορώ να αναδείξω και την αξία της εφηµερίδας».

Αξίζει να υπογραµµίσουµε, ότι στα έργα της, η Λεώνη χρησιµοποιεί πάντα το ελληνικό στοιχείο και οι εφηµερίδες που χρησιµοποιεί είναι όλες κυπριακές! Με αυτό τον τρόπο προβάλει όπως η ίδια επισηµαίνει την καταγωγή της.

Της ζητάµε να µας µιλήσει για την βράβευση της  και τα συναισθήµατα που ένιωσε για αυτή την µεγάλη τιµή τόσο για την ίδια όσο και για τον τόπο µας.

Στην έκθεση GUILT ARTISTS EXHIBITION 2017 που πραγµατοποιήθηκε στο STRATFORD UPON AVON  στην Αγγλία, συµµετείχαν  εκατοντάδες φοιτητές από όλο τον κόσµο που ασχολούνται µε το χώρο της  τέχνης σε διάφορες κατηγορίες.

«∆ήλωσα συµµετοχή µέσω του Πανεπιστηµίου µου γιατί το βρήκα πολύ ενδιαφέρον».

«Έλαβα µέρος µε το έργο Feel 2016,  το οποίο απεικονίζει µία γυναίκα µε αφηρηµένη έννοια και χρησιµοποίησα επίσης υφές από εφηµερίδες της Κύπρου σε µορφή 3D».

«Η ανακοίνωση του αποτελέσµατος έγινε τηλεφωνικά και η χαρά µου ήταν απερίγραπτη δεν µπορούσα να το πιστέψω ότι εγώ ήµουν η νικήτρια».

Το βραβείο Trade Guilt Student Artist Award  µε σπόνσορ τον φηµισµένο Ισπανό καλλιτέχνη Jorge Aguilar Agon  πραγµατοποιήθηκε σε ειδική τελετή στην Αγγλία όπου η απονοµή έγινε από τον ίδιο.

«Ήµουνα πολύ χαρούµενη για το αποτέλεσµα. Τώρα είµαι πλέον επίσηµα µέλος της Οργάνωσης του διαγωνισµού και µου δίνεται η ευκαιρία να έρθω σε επαφή µε πολλούς γνωστούς καλλιτέχνες και αυτό θα µε βοηθήσει πολύ  στο µέλλον».

Κλείνοντας µιλήσαµε και για τα µελλοντικά της σχέδια.

«Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών µου θέλω να δουλέψω αρχικά στο εξωτερικό αλλά στη συνέχεια θέλω να επιστρέψω πίσω στη πόλη µου. Στόχος µου, είναι να µάθουν να εκτιµούν περισσότερο και στην Κύπρο την τέχνη γιατί µέσα από αυτή ο καθένας από εµάς µπορεί να γίνει καλύτερος άνθρωπος, γιατί η τέχνη είναι η επένδυση της ψυχής» .

 

Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο free press περιοδικό της πόλης μας L.A VOICE, τεύχος 58 το οποίο κάτω μπορείτε να διαβάσετε πιο κάτω.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »