Εγκαινιάστηκε η Μπιενάλε Λάρνακας από την Υφυπουργό Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου


Πηγή: ΚΥΠΕ

Η κυβέρνηση επικεντρώνεται στην πολιτική ανάπτυξη της Κύπρου, δήλωσε σήμερα η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, προσθέτοντας ότι το Υφυπουργείο, θα στηρίζει πάντα κάθε προσπάθεια που αναβαθμίζει την εικόνα του πολιτισμού μας διεθνώς.

Σε χαιρετισμό της στα εγκαίνια της Μπιενάλε Λάρνακας 2023 που πραγματοποιήθηκαν απόψε στη Δημοτική Πινακοθήκη της πόλης, η Υφυπουργός είπε πως «η Μπιενάλε Λάρνακας εισάγει ένα καινούργιο θεσμό στα πολιτιστικά δρώμενα της Κύπρου, ανοίγοντας ένα μεγάλο και εύφορο πεδίο δράσης για τη σύγχρονη Κυπριακή Τέχνη, εκείνο της φιλοξενίας διεθνών καλλιτεχνικών διοργανώσεων».

«Η δυναμική αυτής της πρωτοβουλίας φέρνει κάθε δυο χρόνια στη χώρα μας, εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλες τις χώρες του κόσμου μαζί με ξένους επιμελητές, γκαλερίστες, δημοσιογράφους διεθνών μέσων ενημέρωσης και διεθνή γραφεία Τύπου βάζοντας έτσι και τις βάσεις για ένα συγκεκριμένο, καλλιτεχνικό τουρισμό στην Κύπρο», σημείωσε.

Αυτού του είδους οι πρωτοβουλίες, συνέχισε, «συμβάλλουν στη σύμπλευση του πολιτισμού με τους ήδη αναγνωρισμένους διεθνώς τομείς των υπηρεσιών και του τουρισμού στην Κύπρο, δημιουργώντας ένα καινούργιο και υποσχόμενο χώρο πολιτιστικής, κοινωνικής αλλά και οικονομικής αναβάθμισης για τη χώρα μας. Το όφελος για τον τόπο είναι μεγάλο εφόσον αυτοί θα λειτουργήσουν ως πρεσβευτές του νησιού μας στο εξωτερικό μεταφέροντας μαζί τους εμπειρίες αλλά και εικόνες από τον δικό μας πολιτισμό».

Σημείωσε ακόμα ότι «το θεματικό πλαίσιο της Μπιενάλε Λάρνακας 2023, με τίτλο “Home Away from Home” έχει αποτελέσει πηγή έμπνευσης για εκατοντάδες καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, οι οποίοι υπέβαλαν τις δικές τους προτάσεις που αγγίζουν βαθιές έννοιες, όπως η ταυτότητα, το ανήκειν, ο εκτοπισμός και η αναζήτηση της αίσθησης της στέγης σε έναν σύγχρονο κόσμο που διαρκώς εξελίσσεται».

Από αυτές, είπε η Υφυπουργός Πολιτιστιμού, «επιλέγηκαν προτάσεις 101 καλλιτεχνών από 35 διαφορετικές χώρες, κάτι που καταδεικνύει το μέγεθος του αποτυπώματος της Μπιενάλε Λάρνακας στο παγκόσμιο καλλιτεχνικό σκηνικό και που αξίζει ιδιαίτερη μνεία».

Αυτό το συναπάντημα καλλιτεχνικών δημιουργημάτων από όλον τον κόσμο στη Λάρνακα, είπε η κ. Κασσιανίδου «αναμένεται, μέσα στον σχεδόν ενάμιση μήνα που θα διαρκέσει, να υπερβεί την επισκεψιμότητα των 35 χιλιάδων ατόμων».

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού, πρόσθεσε «θα στηρίζει πάντα, στο μέτρο των δυνατοτήτων του, κάθε προσπάθεια που αναδεικνύει το πολιτιστικό προϊόν της χώρας μας, που αναβαθμίζει την εικόνα του Κυπριακού πολιτισμού διεθνώς και συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων του στρατηγικού του σχεδιασμού».

«Ως Κυβέρνηση, επικεντρωνόμαστε στην πολιτιστική ανάπτυξη ως έναν σημαντικό παράγοντα τόσο για την οικονομική αναβάθμιση της χώρας μας όσο και για την τουριστική», είπε.

Είναι σημαντικό για το Υφυπουργείο, συνέχισε «που σε αυτή τη διοργάνωση συμμετέχει για πρώτη φορά και το Τμήμα Αρχαιοτήτων, παραχωρώντας το Μεσαιωνικό Κάστρο, ως έναν από τους έξι εκθεσιακούς χώρους της Μπιενάλε».

«Χώροι με ιστορική και πολιτισμική σημασία, όπως είναι το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας, σίγουρα προσδίδουν άλλη αίγλη και σημαντικότητα στην όλη διοργάνωση» είπε και πρόσθεσε πως «είναι ένα εγχείρημα που έρχεται να συζεύξει τον μεσαιωνικό πολιτισμό με τον σύγχρονο πολιτισμό».

Στον χαιρετισμό της η Δρ Κασσιανίδου αναφέρθηκε και στην «σημαντική συνεργασία της Υπηρεσίας Κυπριακής Χειροτεχνίας με την Μπιενάλε Λάρνακας στις τελευταίες δύο εκδόσεις της διοργάνωσης, για τη δημιουργία των αναμνηστικών δώρων που δόθηκαν στους καλλιτέχνες, εμπνευσμένα πάντα από την Κυπριακή παράδοση».

Για εμάς, είπε, «αυτές οι συνεργασίες αντιπροσωπεύουν μια σημαντική εξέλιξη, καθώς το Τμήμα Νεότερου και Σύγχρονου Πολιτισμού, μαζί με το Τμήμα Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Κυπριακής Χειροτεχνίας αποδεικνύουν πως  πλέον η λειτουργία τους υπό τη νέα στέγη του Υφυπουργείου Πολιτισμού, μπορεί να αποφέρει καρπούς».

Στο δικό του χαιρετισμό ο Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας είπε πως «η 3η έκδοση της Biennale Λάρνακας 2023 διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λάρνακας ΑΡΤΙΟΝ, υπό την επιμέλεια της Yev Kravt και διαχρονικά έχει την στήριξη του Δήμου Λάρνακας».

«Αυτή η σημαντική και μεγάλη διοργάνωση, η οποία συγκεντρώνει συμμετοχές σύγχρονων εικαστικών από όλο τον κόσμο, φιλοξενείται στην Λάρνακα, με εκθέσεις και εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το πολύπλευρο πολιτιστικό και πολιτισμικό πρόσωπο της πόλης».

Πρόσθεσε ότι «η Λάρνακα, είναι μια πόλη προικισμένη και με την συμβολή των ανθρώπων του πνεύματος και των γραμμάτων και βλέπουμε καθημερινά να μετατρέπεται σε ένα κέντρο έρευνας, γνώσης και πολιτισμού».

«Η Biennale Λάρνακας αποτελεί μέρος όλων αυτών και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αναβάθμιση της καλλιτεχνικής κληρονομιάς της πόλης δίνοντας στους καλλιτέχνες την ευκαιρία να μοιραστούν ιδέες, να ανταλλάξουν γνώσεις για να συζητήσουν τη δουλειά τους, να βελτιώσουν τις τεχνικές τους και τελικά να προσφέρουν πίσω στην πολιτεία», ανέφερε ο κ. Βύρας.

Πηγή
ΚΥΠΕ



Κύριες Ειδήσεις





Translate »