Όλα όσα αξίζει να γνωρίζεις για το Φεστιβάλ Μέλισσας


Συνεργασία σαν τις Μέλισσες για τις Μέλισσες, είναι το φετινό σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Μέλισσας, που θα γιορταστεί για ακόμη μια φορά στο Μελισσοχώρι Ορά στις 21 Μαΐου 2023 από τις 11:00 – 19:00. Πανεπιστήμια, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα, μελισσοκόμοι και αγρότες, περιβαλλοντικές οργανώσεις, οργανισμοί και εθελοντές ενώνουν τα χέρια, και τις προσπάθειες τους με στόχο την προστασία των μελισσών και των άλλων επικονιαστών, την γεωργική παραγωγή που είναι φιλική προς τους επικονιαστές, και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία των μελισσών για την επιβίωσή μας.

Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στον ρόλο των μελισσών ως των σημαντικότερων επικονιαστών της φύσης, που συμβάλλουν άμεσα και ευεργετικά στη διατήρηση των ευαίσθητων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας, καθώς και στην υγεία και ευημερία των ανθρώπων.

«Η κλιματική και περιβαλλοντική κρίση απειλεί την ανθρώπινη δραστηριότητα, την υγεία μας και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως, από τα δάση της Σιβηρίας και την Αρκτική μέχρι τα δάση της Αυστραλίας, τη Μεσόγειο και την Κύπρο. Προστατεύοντας τις μέλισσες, διατηρούμε τις ευαίσθητες ισορροπίες του οικοσυστήματος ζωής του πλανήτη μας, διατηρούμε την ανθρώπινη ζωή», σημείωσε η κ. Δημητρίου.

Το Φεστιβάλ Μέλισσας έχει καθιερωθεί σαν μια πολυδιάστατη πλατφόρμα ευαισθητοποίησης και δράσης, σχετικά με τη σημασία των μελισσών στη ζωή μας, με εργαστήρια ανάπτυξης δεξιοτήτων, πλούσιο εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα, θα περιέχει παρουσιάσεις από ειδικούς, δια δραστικά εργαστήρια για τη δημιουργία φυσικών καλλυντικών με κερί, κοσμημάτων με μέλισσες, ξενοδοχείων και οάσεων μελισσών και τέχνες και χειροτεχνίες που σχετίζονται με τις μέλισσες, και με μελισσοκομικά φυτά.

Η βελτίωση των συνθηκών ζωής για τις μέλισσες, σημαίνει βελτίωση των συνθηκών επιβίωσης των ανθρώπων!

Ας συνεργαστούμε για να

  1. Ευαισθητοποιήσουμε το κοινό, για τη σημασία της επιβίωσης των επικονιαστών μας
  2. Φυτεύσουμε μελισσοκομικά φυτά που έχουν νέκταρ στα μπαλκόνια, βεράντες και τους κήπους μας δημιουργώντας έτσι μια όαση για μας και τους επικονιαστές μας
  3. Διατηρήσουμε τα άγρια βλάστηση, η οποία διαθέτει την πιο ποικιλόμορφη σειρά λουλουδιών
  4. Χρησιμοποιούμε μόνο φυσικά φυτοφάρμακα που δεν βλάπτουν τις μέλισσες και ψεκάζουμε σε καιρό χωρίς αέρα, είτε πολύ νωρίς το πρωί είτε αργά τη νύχτα, όταν οι μέλισσες αποσύρονται από τα άνθη
  5. Γίνουμε μέρος της παγκόσμιας προσπάθειας για τη στήριξη της φιλικής προς τους επικονιαστές γεωργικής παραγωγής , μέσω τεκμηριωμένων πρακτικών·

Ας φυτέψουμε, λοιπόν, όλοι από ένα μελισσοκομικό φυτό για να σώσουμε τις μέλισσες μας και κατ’ επέκταση το ανθρώπινο είδος!

Κάθε φορά που φυτεύουμε ένα φυτό φιλικό προς τις μέλισσες παρέχουμε τροφή για τις μέλισσες και τους άλλους επικονιαστές και αυξάνουμε την ποικιλία φρούτων και λαχανικών στα τραπέζια μας!! Συμβάλουμε επίσης στη διατήρηση της φύσης για τις μελλοντικές γενιές!

Το Φεστιβάλ Μέλισσας 2023 , έχει τεθεί κάτω από την αιγίδα του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρου Ξενοφώντος και της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Μαρίας Παναγιώτου.

Στη διάρκεια του φεστιβάλ και κατά μήκος της κοινότητας θα λειτουργεί μεγάλη αγορά με μέλι και προϊόντων κυψέλης, παραδοσιακά εδέσματα με μέλι, χειροτεχνίες κ.α. Θα υπάρχει επίσης πλούσιο ψυχαγωγικό πρόγραμμα με τραγούδια και χορούς.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »