Παναγιώτης Νεοκλέους: Η άγνωστη ζωή του «Mr Ammos» (pics-vid)


Κατάφερε να φέρει τα πάνω κάτω στην πλέον πολυσύχναστη περιοχή Μakenzy της Λάρνακας και να αλλάξει τα δεδομένα στο χώρο της εστίασης, καθιερώνοντας το Αmmos Beach Bar ως το αγαπημένο hot spot της Κύπρου. Ο Παναγιώτης Νεοκλέους, ο άνθρωπος πίσω από το επιτυχημένο beach bar με την μινιμαλιστική αισθητική, ξεδιπλώνει άγνωστες πτυχές της ζωής του και αποκαλύπτει πώς προέκυψε η ιδέα του Ammos, τη σχέση του με τους πελάτες αλλά και τα επαγγελματικά του σχέδια για το μέλλον.

Της Άρτεμις Κωνσταντινίδου
Φωτογραφίες: Jo Michaelides / Styling: Σοφία Χαραλάμπους
Η φωτογράφιση έγινε στο Ammos Beach Bar

 

 

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τον χώρο της εστίασης;
Ήταν κάτι που ήταν γραφτό να γίνει. Από τα πέντε μου χρόνια δούλευα στο εστιατόριο του πατέρα μου καθαρίζοντας πατάτες και τραπέζια, ενώ αργότερα ακολούθησαν και άλλα μαγαζιά. Παρόλο που έχω σπουδάσει μικροβιολογία στην Αμερική, με κέρδισε η δουλειά στον χώρο της εστίασης. Στα 19 μου είχα εταιρεία catering που πουλούσε φαγητά, κυρίως σουβλάκια, σε μεγάλα φεστιβάλ και concert events σε όλη την Αμερική. Εργάστηκα για αρκετά χρόνια σε αυτόν τον χώρο, ενώ παράλληλα σπούδαζα.
Πού αλλού εργάστηκες στο παρελθόν;
Εκτός από τον τομέα της εστίασης, εργάστηκα και σε εργαστήριο μικροβιολογίας σε νοσοκομείο στη Florida, κάτι που διήρκησε μόνο έξι μήνες αφού κατάλαβα πως δεν ήταν για μένα. Θα το περιέγραφα ως έξι ανιαρούς μήνες που με έκαναν κάθε μέρα  να μετρώ τα δευτερόλεπτα μέχρι να σχολάσω.
Πώς προέκυψε η ιδέα του Ammos;
Το Ammos προέκυψε από μένα και τους συνεργάτες μου, τον Μάριο και την Τόνια. Είχαμε και οι τρεις παρόμοιο παρελθόν, αφού δουλεύαμε σε χώρους εστίασης στην Αμερική για να σπουδάσουμε. Όταν γυρίσαμε πίσω στην Κύπρο, θέλαμε να κάνουμε αυτό που αγαπούσαμε πιο πολύ και έτσι, χωρίς να έχουμε πολλά χρήματα στη διάθεσή μας, αρχίσαμε να δημιουργούμε το Ammos βάζοντας πολλή δουλειά, αγάπη και πολλά γαλόνια άσπρη μπογιά.

Τι είναι αυτό που κάνει το Αmmos να ξεχωρίζει σε σχέση με άλλα beach bars;
Το Ammos είναι προσιτό σε όλο τον κόσμο μέσω της απλότητας που αποπνέει. Η φιλοσοφία μας βασίζεται στην προσπάθεια του να κάνουμε τον κόσμο να νιώθει σαν στο σπίτι του.

Ποιος είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας που προσελκύει τον κόσμο σε ένα bar/restaurant;
Το σημαντικότερο είναι η ατμόσφαιρα που περιβάλλει τον χώρο, δηλαδή η αύρα και η ενέργεια και μετά ακολουθούν η καλή ποιότητα και η σωστή εξυπηρέτηση πελατών.

Τι ρόλο παίζει το design σε ένα χώρο;
Το design είναι αναμφισβήτητα πολύ σημαντικό διότι είναι αυτό που φτιάχνει τη διάθεση ενώ δίνει ένα βάθος και μια αρμονία στο χώρο, δένοντας τις αισθήσεις. Το ύφος και η άποψη ενός χώρου καταφέρνει να σε κάνει να νιώσεις οικεία αν ταυτίζεσαι με αυτό ενώ εύκολα μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.

Τι πιστεύεις ότι πρέπει να γίνει για να αναπτυχθεί περισσότερο η Λάρνακα και κυρίως η περιοχή Makenzy;
Οι αρχές θα πρέπει να φροντίσουν την περιοχή όσο καλύτερα γίνεται, για παράδειγμα να βελτιωθούν οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια και να δοθούν κίνητρα για ανέγερση ξενοδοχείων στη Λάρνακα. Επίσης είναι απαραίτητο όλοι οι ιδιοκτήτες να φροντίζουν τους χώρους τους και να αναβαθμίζουν την ποιότητα του προϊόντος που παράγουν. Μόνο έτσι θα ελκύσουμε ποιοτικούς πελάτες και τουρίστες. Αυτό που χρειάζεται η Λάρνακα είναι αγάπη από τους πολίτες αλλά και τους πολιτικούς οι οποίοι να είναι διατεθειμένοι να «τρέξουν» για το καλό της πόλης.

2

Ποιο αντίστοιχο εστιατόριο της Κύπρου ή του εξωτερικού θαυμάζεις;
Γενικά θαυμάζω μαγαζιά προσεγμένα με ιδιαίτερο και μοναδικό concept και δεν μου αρέσουν αυτά που αντιγράφουν concepts και ονόματα. Ένα εστιατόριο που θαυμάζω στην Κύπρο είναι το Fico στη Λεμεσό, στο οποίο συνιδιοκτήτης είναι ο δίδυμος αδελφός μου. Είναι ένα healthy vegetarian restraurant, απλό, προσιτό και με φιλοσοφία.

Πόσο εύκολο είναι να προσελκύσει ένας χώρος νέους και ταυτόχρονα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας;

Αυτό συνήθως δεν είναι εφικτό αλλά νομίζω πως εμείς στο Ammos το καταφέραμε σε κάποιο βαθμό. Ο χώρος είναι προσιτός για όλες τις ηλικίες αφού προσφέρει φαγητό, ποτό και καλό service, κάνοντας όλους τους πελάτες να νιώθουν οικεία. Εξάλλου, στις εποχές που ζούμε οι άνθρωποι δεν θέλουν να μεγαλώσουν και παραμένουν πάντα νέοι στην ψυχή.

Τι είναι αυτό που σου λένε συνήθως οι πελάτες;

Ακούω θετικά σχόλια από τον περισσότερο κόσμο. Νιώθουν χαρούμενοι όταν βρίσκονται στο Ammos και το νιώθουν σαν δικό τους, κάτι που σίγουρα μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

Θεωρείς ότι οι Κύπριοι είναι απαιτητικοί πελάτες;

Οι Κύπριοι χρόνο με τον χρόνο αποκτούν περισσότερες γνώσεις γύρω από αυτόν τον τομέα. Αναγνωρίζουν και αντιλαμβάνονται την καλή ποιότητα και αυτό κάνει το έργο μας ακόμη πιο απαιτητικό.
Ποια πιστεύεις είναι τα λάθη που κάνουν άλλοι ιδιοκτήτες εστιατορίων;
Λάθη κάνουμε όλοι και πληρώνουμε γι’αυτά, σημασία όμως έχει να το συνειδητοποιείς και να εξελίσσεσαι. Μέσα από τα λάθη αποκτούμε εμπειρίες και γινόμαστε καλύτεροι αλλά και το αντίθετο. Αν δεν προσπαθήσεις να διορθώσεις τα λάθη σου, σβήνεις και χάνεσαι, κάτι που ισχύει για όλους μας. Προσωπικά θεωρώ μεγάλο λάθος το ότι ο σύγχρονος μαγαζάτορας ασχολείται περισσότερο με αριθμούς και στατιστικές του μαγαζιού παρά με την ουσιαστική επαφή με τον πελάτη.

Για ποιο πράγμα που έχεις κάνει στη ζωή σου νιώθεις περισσότερο περήφανος;

Νιώθω πραγματικά περήφανος που προέρχομαι από καλή οικογένεια, που κατάφερα να ταξιδέψω και να σπουδάσω χωρίς να έχω οικονομική άνεση, και κυρίως που έκανα το επαγγελματικό μου όνειρο πραγματικότητα.

Ποια συμβουλή θα έδινες σε κάποιον που θέλει να ανοίξει ένα εστιατόριο; 

Θα τον συμβούλευα να αγαπήσει αυτό που κάνει, να δίνει κάθε μέρα τον καλύτερό του εαυτό και να δημιουργήσει κάτι απλό και προσιτό, προσφέροντας ποιότητα.

Τι σε κάνει να νιώθεις τη μεγαλύτερη ικανοποίηση στη δουλειά σου;

Ικανοποίηση νιώθω όταν βλέπω τους πελάτες μου να χαμογελάνε, να χορεύουν και να περνάνε καλά. Αυτό πραγματικά με κάνει να χαίρομαι και να πιστεύω ότι όντως κάνω κάτι σωστά.
Αν αποφάσιζες να ανοίξεις ένα νέο εστιατόριο θα προτιμούσες να το κάνεις σε μια παραλιακή πόλη ή στην πρωτεύουσα;
Για μένα όσο πιο παραλιακά τόσο πιο καλά. Το νερό και η θάλασσα είναι η ζωή μας.

Ποια είναι τα επαγγελματικά σου σχέδια για το μέλλον;

Προς το παρόν θα ήθελα να συνεχίσω να επικεντρώνομαι στο Ammos γιατί πιστεύω πως κάποιες φορές, less is more. Στα σχέδιά μου είναι να προσπαθήσω να φέρω στο Ammos στοιχεία όπως η βιωσιμότητα και η εξοικονόμηση ενέργειας έτσι ώστε να μην βλάπτει το περιβάλλον και να μπορεί να δώσει ό,τι καλύτερο στον κόσμο του.

3
Reporter big


Κύριες Ειδήσεις





Translate »