Ο Θέμης Θεμιστοκλέους σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης του « 50 Χρόνια Πορεία, Σπουδής και Έργου


Ο Θέμης Θεμιστοκλέους σας προσκαλεί στα εγκαίνια της έκθεσης του « 50 Χρόνια Πορεία, Σπουδής και Έργου» την Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020, 20:00 στην Αποθήκη 79. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο έντιμος Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας.

 

Διάρκεια έκθεσης: 21 – 22 – 23/3/2020
Ώρες λειτουργίας: 10:00 – 13:00 & 16:00 – 20:00
Δωρεάν Είσοδος για όλους
Αγίου Λαζάρου 83, 6020, Λάρνακα
Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 99083974

 

Μέσα από μια αδιάλειπτη ζωγραφική διαδρομή και μια αυτοδίδακτη εντρύφηση στην ανάλυση των χρωμάτων, στον χειρισμό των όγκων και της προοπτικής, ο Θέμης Θεμιστοκλέους καταλήγει στην ανάπτυξη μιας προσωπικής πρακτικής, απόσταγμα αφ’ ενός μιας μακροχρόνιας ενασχόλησης και αφ’ ετέρου μιας ενυπάρχουσας έφεσής του στο σχέδιο.
Όπως ο ίδιος αναφέρει στο προλογικό σημείωμα της συνοδευτικής έκδοσης για την αναδρομική του έκθεση (Γκαλερί Peter’s, Λεμεσός, 24 Φεβρουαρίου-10 Μαρτίου 2011) δουλεύει με «μεράκι, πολλή αγάπη, ευαισθησία, φαντασία και καλή αισθητική» εκπλήττοντας με μια αξιοπρόσεκτη πορεία, αν και δίχως τις προσλαμβάνουσες μιας ακαδημαϊκής παιδείας και θεωρητικής κατάρτισης.

Ξεκινά αναδιπλώνοντας σε ρεαλιστική απόδοση, φυσιογνωμίες και στιγμιότυπα από την αγροτική και γεωργική ζωή και παράδοση, που χάνονται ανεπιστρεπτί, συνεχίζει ζωγραφίζοντας σε διάθεση αναπαραστατική άλλοτε πήλινες και χωμάτινες κι άλλοτε πέτρινες φιγούρες, τις οποίες εξελίσσει, στις σειρές «Χρονοδρομήσεις», «Ημερολόγια», «Ερωτικά» και «Αγάπες», σε υπερκόσμιες ή μυθολογικές οπτασίες, που πορεύονται μοναχικές ή συντροφευμένες, κατοικούν ή περιφέρονται σε ακρογιάλια, θάλασσες, σπηλιές, πετρώματα, δέντρα και χαράδρες παραμυθένιων τοπίων, πλάι σε μινώταυρους, κενταύρους, άλογα, περιστέρια και ψάρια, εκλαμβάνοντας, συχνά, μιαν αφαιρετική επιγραμματικότητα.

Το πρόσφατο έργο του, με επίκεντρο και πάλι τη μορφή, είναι κατεξοχήν αφιερωμένο στη γυναίκα, καθώς αυτή παίζει τον αυλό, το βιολί ή την κιθάρα, καθώς αναπολεί, περισυλλέγει αναμνήσεις, ανασυντάσσεται και γράφει, καθώς θωπεύει με τρυφερότητα τη γάτα ή το σκυλί της, καθώς γέρνει σε συντροφική αγκαλιά υπό το σεληνόφως, καθώς κυοφορεί, θηλάζει ή βιώνει τη μητρότητα, καθώς απολαμβάνει τις χαρές της οικογένειας ή της φιλίας. Μαντηλοφορούσα ή πεπλοφορούσα, περνά σε μια σφαίρα αχρονική και ατοπική, καθώς ο λαιμός, το κεφάλι και τα χαρακτηριστικά του προσώπου επιμηκύνονται μεταφυσικά, απελευθερώνοντας μια μυστηριακή αύρα, που αποπνέει μιαν αγιογραφική, σχεδόν, νηνεμία και γαλήνη.

Δρ. Νάτια Αναξαγόρου

 

Σύντομο  Βιογραφικό  Θέμη Θεμιστοκλέους:

 

>Γεννήθηκα στο χωριό Πάχνα το 1951.

>Από πολύ μικρή ηλικία άρχισα να ζωγραφίζω οπουδήποτε με ότι έγραφε ή χάρασσε.

>Το 1984 παρουσίασα την πρώτη μου ατομική έκθεση στη  Λεμεσό και έκτοτε πραγματοποίησα συνολικά δεκαπέντε ατομικές εκθέσεις στη Λευκωσία ,στη Λάρνακα και στη Λεμεσό  επίσης έλαβα μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις σε Κύπρο, Ελλάδα , Βουλγαρία , και Μεξικό.

>To 2010  ο Δήμος κάτω Πολεμιδιών μου οργάνωσε Μεγάλη αναδρομική έκθεση.

>Το 1995 ο Σύλλογος Ελλήνων Λογοτεχνών και τον επόμενο χρόνο η Πανελλήνια Εταιρεία Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών με τιμούν στην Αθήνα για τη συνολική μου προσφορά στον Πολιτισμό .

> Σε  Παγκύπριο διαγωνισμό εικαστικών τεχνών που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο Κύπρου μαζί με το ίδρυμα Τηλέμαχος Κάνθος το 2010 μου απονεμήθηκε έπαινος στη ζωγραφική στον επόμενο διαγωνισμό  που οργανώθηκε το 2012 μου απονεμήθηκε και δεύτερος έπαινος.

> Μέλος  του Επιμελητηρίου Καλών Τεχνών Κύπρου  [ ΕΚΑΤΕΚ ]

> Βιβλιογραφία.

> Καλλιτέχνες της Κύπρου Έκδοση Γκαλερί Πάνθεον

> Επίτομο βιογραφικό λεξικό της ΜΕΤΡΟΝ το 1992 και το1998

> Εκδόσεις Γιώργου Κομίνη  με ποίηση και ζωγραφική το 1996 το 2002, και το 2005.

> Το 2010  έχω εκδώσει  την πρώτη μου ποιητική συλλογή μαζί με το πρώτο Άλμπουμ  στη ζωγραφική με τίτλο << Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ >>

Έργα μου ευρίσκονται σε πολλές δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές



Κύριες Ειδήσεις





Translate »