Η Στέλλα Γεωργιάδου μας ξεναγεί στον πανέμορφο Κάτω Δρυ


Παρέα με τη Στέλλα Γεωργιάδου –  Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας «Φέτος μένουμε Κύπρο και πάμε Ορεινή Λάρνακας» 

 

Ο Κάτω Δρυς φημίζεται για τα νεοκλασικά του σπίτια αλλά και τον πετρόκτιστο παραδοσιακό οικισμό με πολλούς ξενώνες και αγροτουριστικά καταλύματα. Βρίσκεται λίγο πριν τα Λεύκαρα και 10 λεπτά από τη Σκαρίνου. 35 λεπτά από τη Λάρνακα και Λεμεσό και 40 από τη Λευκωσία.

 

Στον κύριο δρόμο που διασχίζει το χωριό ξεχωρίζει ένα πολύ φροντισμένο μαγαζί που αποκλείεται να μην σου τραβήξει την προσοχή. Μόνο και μόνο από την ονομασία του θες να μπεις μέσα για να δεις περί τίνος πρόκειται. Στο «Μαδράτζιν της γιαγιάς» μας υποδέχθηκε η γλυκύτατη Λυγία Νικολάου με ένα πλατύ και αληθινό χαμόγελο. Στο ράφια του μαγαζιού βρίσκεις ό,τι έχεις πεθυμήσει, ό,τι έχεις να γευτείς από παιδί. Προϊόντα που δεν υπάρχουν στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Ή κι αν υπάρχουν δεν είναι σπιτικά όπως της Λυγίας. Ειδικότητα της το γλυκό αμυγδάλου. Είχα χρόνια να το γευτώ. Μου ξύπνησε όμορφες μνήμες, οικογενειακές εκδρομές και αθωότητα. Η Λυγία φτιάχνει και απίθανες τρεμυθόπιτες. Όχι μόνο τις δοκιμάσαμε αλλά τις φτιάξαμε κι όλας. Ναι… πήρα το «μαδράτζιν» και με την καθοδήγησή της έκανα τρυμιθόπιτες. Το ίδιο μπορεί να κάνει και κάθε επισκέπτης του μαγαζιού.

 

Τι όμορφη εμπειρία!!! Τόσο για τους μεγάλους όσο και και για τα παιδιά. Η επαφή με την παράδοσή μας είναι ότι καλύτερο μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας αλλά και στα παιδιά σας.Φυσικά από το μαγαζί αυτό κανείς δεν φεύγει με άδεια χέρια. Ψωνίσαμε για εμάς και την οικογένεια μας αλλά και για τους φίλους μας και συνεχίσαμε για να εξερευνήσουμε τον Κάτω Δρυ.

 

Διαβάστε επίσης: Το «Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος» στο Κάτω Δρύς σας προσκαλεί σε μια γευστολογική εμπειρία

 

Επόμενη μου στάση στον Κάτω Δρυ τα Μουσεία Μελίσσας και Κεντήματος 

Η είσοδος βρίσκεται στον κύριο δρόμο που διασχίζει το χωριό. Διασχίσαμε έναν καταπράσινο κήπο με τα ανθισμένα λουλούδια και καμάρες γιασεμιών για να μπούμε και μας υποδέχθηκε με την ζεστή της αγκαλιά η κυρία Έλλη. Μαζί με τον σύζυγο της κύριο Ιάκωβο Κορνιώτη έστησαν αυτά τα υπέροχα μουσεία με τη σπάνια συλλογή από αντικείμενα με στιγμές της αγροτικής και οικιακής ζωής των ανθρώπων της Κύπρου.

Πολύ όμορφα διαρρυθμισμένο αυτό το διατηρητέο σπίτι των 300 ετών, φιλοξενεί πέραν των 1000 εκθεμάτων με εργαλεία μελισσοκομείας, στολές, κυψέλες, αποστακτήριο ζιβανίας, αργαλειό, πολλά υφαντά και παλιά έπιπλα.

Στον πάνω όροφο το μουσείο κεντήματος και στον κάτω το μουσείο μέλισσα.

 

Το μουσείο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους πολεμιστές των Βαλκανικών πολέμων του 1912.

Η φιλόξενη κυρία Έλλη μας κέρασε από το μέλι της παραγωγής τους το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε πρόσφατα από το London Honey Awards 2020 με το χρυσό βραβείο.

Το απολαύσαμε στην αυλή του παραδοσιακού ξενώνα που βρίσκεται δίπλα το Garden Kamara House. Στην ηρεμία και την ησυχία της αυλής ξεκουραστήκαμε και δροσιστήκαμε με το ελαφρύ αεράκι κάτω από τη σκιά των δέντρων.

Μπράβο στην οικογένεια Κορνιώτη που έφτιαξαν αυτό τον χώρο υπόδειγμα με τόση αγάπη και μεράκι. Έχω επισκεφθεί σχεδόν όλη την Κύπρο και δεν έχω δει κάτι παρόμοιο!!! Πολλά συγχαρητήρια!!

 

 

Διαβάστε επίσης: Aνακαλύψαμε στον Κάτω Δρυ 300 ετών Παλατάκια

Στον Κάτω Δρυ περπατήσαμε στα στενά λιθόστρωτα στενάκια και βγάλαμε άπειρες φωτογραφίες. Κάθε γωνία είχε τη δική της ομορφιά και χρώματα.

Μια πανέμορφη αυλή με έντονο μπλε του ουρανού μάς προξένησε την περιέργεια και μιας και βρήκαμε την πόρτα ανοικτή μπήκαμε απρόσκλητες μέσα!!! Ήταν το «Κονάτζιν της Μαρίκας τζιαι του Γιάννη». Ένα από τα μεγαλύτερα αγροτουριστικά καταλύματα του χωριού κτισμένο το 1865 από τον παππού της οικογένειας Γιάννη και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 20 άτομα στο 5 παραδοσιακά δωμάτιά του. Μια ωραία ιδέα για μια μεγάλη παρέα που θέλει να εκδράμει ομαδικά.

Λίγο πιο κάτω «Τα Παλατάκια» ένα κτήριο 300 ετών που έγινε ξενώνας 4 δωματίων κρατώντας την παραδοσιακή του ταυτότητα με κάποιες σημερινές πινελιές.

Γενικά στο χωριό υπάρχουν πολλά αγροτουριστικά καταλύματα τα οποία μπορείτε να ανακαλύψετε είτε περπατώντας το χωριό είτε διαδυκτιακά.

Συνεχίσαμε την εξερεύνηση μας διασχίζοντας πολλά δρομάκια και συνειδητοποιήσαμε άλλη μια φορά πως η μεγαλύτερη ομορφιά βρίσκεται στην απλότητα των πραγμάτων.

Κι φυσικά δεν μπορούσαμε να φύγουμε από τον Κάτω Δρυ χωρίς να προσκυνήσουμε στο γυναικείο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, που κτίστηκε τον 16ου αιώνα. Πήραμε την ευλογία των καλογριών και γεμάτες εικόνες, αρώματα και γεύσεις του Κάτω Δρυ υποσχεθήκαμε πως θα ξανάρθουμε σύντομα γιατί υπάρχουν πολλά άλλα πράγματα να δούμε και να κάνουμε στο χωριό αυτό που βρίσκεται μόλις 40 λεπτά από τη Λάρνακα και τη Λεμεσό και 45 από τη Λευκωσία.

Φέτος #menoume_kipro και πάμε #orinilarnakas #μένουμεΚύπρο
Orini Larnakas

 

Aνακαλύψτε την Ορεινή Λάρνακα μέσα από το www.larnakagoingout.com



Κύριες Ειδήσεις





Translate »