Εντυπωσιάζει το μουσείο φεγγαριού στη Ζουχουρί – Δείτε όλο το πρόγραμμα εκδηλώσεων


Από τις 13 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου το Museum of the Moon (Μουσείο του Φεγγαριού) έρχεται για πρώτη φορά στην Κύπρο.Οι διοργανωτές, Once in a Blue Moon και Wonderdots, έφεραν αυτό το μοναδικό έργο τέχνης το οποίο θα λάμψει στην πλατεία Ζουχούρι για μια εβδομάδα ως μέρος του παράλληλου προγράμματος της Μπιενάλε Λάρνακας 2023.

Το Museum of the Moon είναι ένα έργο τέχνης του Βρετανού καλλιτέχνη Luke Jerram που περιοδεύει σε όλο τον κόσμο. Η επόμενη του στάση είναι η Κύπρος, όπου θα παραμείνει από τις 13 μέχρι τις 19 Νοεμβρίου.

Με διάμετρο επτά μέτρων, το έργο αποτελείται από εικόνες υψηλής ανάλυσης (120dpi) από το Επιστημονικό Κέντρο της ΝΑSA. Σε κλίμακα περίπου 1:500,000, κάθε εκατοστόμετρο της φωτιζόμενης σφαιρικής εγκατάστασης αντιπροσωπεύει 5 χιλιόμετρα της επιφάνειας του φεγγαριού.

Η εγκατάσταση προσφέρει μια πολυσύνθετη εμπειρία και συνοδεύεται από ηχητική/μουσική υπόκρουση από τον βραβευμένου με BAFTA και Ivor Novello συνθέτη Dan Jones.

Το Museum of the Moon δημιουργήθηκε το 2016 και από τότε έχει ταξιδέψει σε πολλαπλές γωνιές του πλανήτη, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους. Κάθε φορά, εκδηλώσεις και παραστάσεις εμπνευσμένες από τη Σελήνη συνοδεύουν την εγκατάσταση, δημιουργώντας μια διαφορετική εμπειρία.

Η Λάρνακα θα φιλοξενεί και αυτή μια ειδικά επιμελημένη σειρά εκδηλώσεων καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, προσκαλώντας τους επισκέπτες να δημιουργήσουν νέες σχέσεις με το φεγγάρι, ενώ παράλληλα να μάθουν τις τελευταίες επιστημονικές πληροφορίες για αυτό.

«Το Museum of the Moon, μια μοναδική εμπειρία, έρχεται στη Λάρνακα και καλούμε όλους να τρέξουν προς το φεγγάρι», μοιράζονται με ενθουσιασμό οι διοργανωτές.

«Αφήστε αυτή τη στενή επαφή, που μπορεί να μην έχετε ποτέ ξανά με το φεγγάρι, να εμπνεύσει ένα νέο αέρα στη ζωή σας.

Αφήστε αυτόν τον σιωπηλό παρατηρητή, αυτόν τον σύντροφο που έχουμε κάθε βράδυ στον ουρανό, ανεξάρτητα από τη θέση μας στον κόσμο, να μας υπενθυμίσει ότι δεν είμαστε ποτέ πραγματικά μόνοι».

Κατά τη διαρκεια της εβδομάδας η είσοδος για το κοινό θα είναι δωρεάν ενώ δύο βράδια με ειδικές εκδηλώσεις θα έχουν εισοδο. Η πώληση εισιτηρίων θα ξεκινήσει στις 11 Νοεμβρίου στις 10:00 στο www.onceinabluemoon.eu/museumofthemoon.html.

May be an image of 7 people

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την εβδομάδα Museum of the Moon:

14, 15 & 17 Νοεμβρίου – Η εμπειρία του Φεγγαριού| Είσοδος Δωρεάν

Το Museum of the Moon θα είναι ανοικτό για το κοινό

10:00 – 22:00

16 Νοεμβρίου – Βραδιά παραστατικών τεχνών 18:30 – 22:00 | Εκδήλωση με είσοδο

19:00 – 19:30 Ποιητικά Θαύματα: Λόγια κάτω από την Πανσέληνο

Αγκαλιάστε τη μαγεία της νύχτας και ανακαλύψτε έναν κόσμο ποιητικών θαυμάτων σε μια σύντομη αλλά μαγευτική βραδιά ποίησης. Τα ποιήματα της βραδιάς θα είναι κυρίως στην ελληνική γλώσσα.

20:00 – 21:00 ”Νοσταλγία” θεατρική παράσταση

Η ομάδα «Σκηνή 8» κατά την διάρκεια της πανδημίας, ένιωσε την έντονη ανάγκη των ανθρώπων να ταξιδέψουν πίσω στο χρόνο, στα μέρη που ένιωθαν ασφάλεια. Στο πατρικό σπίτι, στην παλιά γειτονιά, στην ανεμελιά των παιδικών χρόνων. Έτσι ξεκίνησε το ταξίδι της «Νοσταλγίας» και τώρα φτάνει κοντά στον θεατή μέσω την ιστορία δύο «ξένων» που πέφτουν «τυχαία» ο ένας πάνω στη νοσταλγία του άλλου… μια μεσοκαλοκαιριάτικη νύχτα δίπλα στη θάλασσα.

Γλώσσα: ελληνικά

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Συγγραφή κειμένου: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος, Πέννυ Φοινίρη και Αντρέας Μακρής
Σκηνογράφος – Ενδυματολόγος: Σταύρη Πάπα
Βοηθός σκηνοθέτη & coaching: Άνθη Κάσινου
Μουσική επιμέλεια: Αχιλλέας Γραμματικόπουλος
Επι σκηνής: Πέννυ Φοινίρη – Αντρέας Μακρής

 

21:30 – 21:50 Meet Up Παράσταση σύγχρονου χορού

Η χορεύτρια και χορογράφος Στάυρη Καλοπετρίδου κάτω από το φώς του φεγγαριού θα παρουσιάσει μια σόλο παρουσίαση με την ζωντανή συνοδεία της μουσικού Εμιλη Τσιάνου. Οι δυο καλλιτέχνες μέσα από την προσωπική τους προσέγγιση θα δώσουν μορφή σε ότι ονομάζουμε  κρυφά και εξιστορούμε στο φεγγάρι κάθε φορά που το κοιτάμε τα βράδια, θαυμάζοντας το. Η παράσταση αγγίζει τις εκείνες στιγμές που αφήνουμε την ψυχή μας ελεύθερη να πετάξει με ένα προορισμό. Εκείνη τη στιγμή  που μπροστά στην επιβλητική παρουσία του φεγγαριού, το κορμί μας φαίνεται μικρό, λούζεται με  λησμονιά αλλά και ελπίδα.

Concept/Χορογραφία: Σταύρη Καλοπετρίδου
Μουσικός συνθέτης/Μουσικός/Τραγούδι: Έμιλη Τσιάνου
Βοηθός χορογράφου: Πωλίνα Σταμπολή
Χορεύτρια: Σταύρη Καλοπετρίδου

€20 για ολόκληρο το πρόγραμμα
€10 για την παράσταση χορού μόνο
€30 σε συνδυασμό με την Μουσική βραδιά στις 19/11

 

18 Νοεμβρίου – Παιδικό πρόγραμμα| Είσοδος Δωρεάν

10:00 – 15:00 & 19:30 -22:00 Η εμπειρία του Φεγγαριού

11:00 – 19:00 Παιδικό πρόγραμμα

Η είσοδος είναι ελεύθερη, προτείνονται κρατήσεις. www.onceinabluemoon.eu/museumofthemoon.html

 

11:00, 12:00, 14:30, 15:30 Φουσκωτό Ψηφιακό Πλανητάριο, 10.10 COSMOS

Ένα μοναδικό ταξίδι στο Διάστημα, εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό με ψηφιακή προβολή 4Κ 360°! Δείτε τις αστερίες, τους πλανήτες και τα εκπληκτικά γαλαξίες και νεφέλες υπό την καθοδήγηση ενός έμπειρου αστρονόμου! (Ηλικίες: 5+)

 

16:30 – 17:00 Ο Κλόουν με την Εφημερίδα

«O Κλόουν με την εφημερίδα» είναι μια διαδραστική παράσταση για παιδιά προδημοτικής και δημοτικής εκπαίδευσης ( Α’ – Γ’ τάξη). Η όλη δράση περιλαμβάνει θεατρικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την δημιουργικότητα των παιδιών. Συνοδεύεται με τη σύντομη παράσταση της ιστορίας του κ. Καπέλο την οποία ακολουθούν θεατρικά παιχνίδια ανάμεσα στα οποία και η υπόδηση ρόλων. (Διάρκεια 20-25 λεπτά)

18:30 – 19:00 O Μικρός Πρίγκιπας στα Κυπριακά:  Αφήγηση Παραμυθιού

Ένα σύντομο ταξίδι στον κόσμο του Μικρού Πρίγκιπα. Ένα ταξίδι αστραπή αλλά γεμάτο περιπέτεια, φιλία και σοφία. Πού; Mα φυσικά στο φεγγάρι!

Το παγκοσμίως γνωστό παραμύθι Ο Μικρός Πρίγκιπας του Αντουάν ντε Σεντ Εξιπερί έχει διαβαστεί από εκατομμύρια αναγνώστες, παιδιά και μεγάλους. Ένα διαχρονικό συγγραφικό δημιούργημα που σε μαγεύει όταν διαβάζεις και σε ωθεί να το διαβάσεις ξανά και ξανά. Ο συγγραφέας μέσω του ήρωα του, του Μικρού Πρίγκιπα, ως έμμεση διδαχή μας νουθετεί να σεβόμαστε το κάθε τι που έχει να κάνει με τη φύση, να αγαπούμε τη ζωή και το ίδιο μας το “είναι”. Με την ανάγνωση αυτού του βιβλίου, οι μικροί αναγνώστες θα θέλουν να παραμείνουν παιδιά και οι μεγάλοι αναγνώστες θα θέλουν να ξαναγίνουν παιδιά. Η παιδική αθωότητα είναι αυτή που στο τέλος ανοίγει τους ορίζοντες και διαβαίνει τους αιθέρες με τόλμη. Σας παρουσιάζουμε ένα κομμάτι του στην κυπριακή διάλεκτο.

Διάρκεια : 25 – 30 λεπτά

Συγγραφέας: Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί
Απόδοση: Ιάκωβος Χατζηπιερής
Αφήγηση: Ελένη Μωυσέως
Σκηνοθεσία: Αυγερινός Σανταμάς

 

19 Νοεμβρίου – Μουσική βραδιά 17:00 – 23:00  | Εκδήλωση με είσοδο

Meet Up Παράσταση σύγχρονου χορού

Η χορεύτρια και χορογράφος Στάυρη Καλοπετρίδου κάτω από το φώς του φεγγαριού θα παρουσιάσει μια σόλο παρουσίαση με την ζωντανή συνοδεία της μουσικού Εμιλη Τσιάνου. Οι δυο καλλιτέχνες μέσα από την προσωπική τους προσέγγιση θα δώσουν μορφή σε ότι ονομάζουμε  κρυφά και εξιστορούμε στο φεγγάρι κάθε φορά που το κοιτάμε τα βράδια, θαυμάζοντας το. Η παράσταση αγγίζει τις εκείνες στιγμές που αφήνουμε την ψυχή μας ελεύθερη να πετάξει με ένα προορισμό. Εκείνη τη στιγμή  που μπροστά στην επιβλητική παρουσία του φεγγαριού, το κορμί μας φαίνεται μικρό, λούζεται με  λησμονιά αλλά και ελπίδα.

Concept/Χορογραφία: Σταύρη Καλοπετρίδου
Μουσικός συνθέτης/Μουσικός/Τραγούδι: Έμιλη Τσιάνου
Βοηθός χορογράφου: Πωλίνα Σταμπολή
Χορεύτρια: Σταύρη Καλοπετρίδου

 

Alexis Sunder Duo    

Ο Alexis Sunder είναι Κύπριος τραγουδιστής-τραγουδοποιός του οποίου ο χαρακτηριστικός ήχος καθορίζεται από εντυπωσιακά grooves, εκφραστικά φωνητικά και χρωματιστές μελωδίες. Μαζί με τη μπάντα του, ο Sunder προσφέρει ένα εκλεκτικό μουσικό σύνολο σε ενεργητικό και ήπιο κλίμα που συνδυάζει soul, funk και pop-rock. Ως ντουέτο, με τον βιρτουόζο κιθαρίστα Ανδρέα Επαμεινώντα, ο Sunder θα παρουσιάσει κομμάτια σε δυνατά χρώματα ρετρό ήχου.

 

The Mannaloop Project          

Οι Mannaloop Project είναι ακουστικό ντουέτο με τον Νικόλα Χριστοδούλου στις κιθάρες/loop/φωνητικά και τον Κωνσταντίνο Παυλίδη στα κρουστά. Αυτό το δυναμικό duo θα παίξει μουσικές επιλογές από τη ροκ/μπλουζ σκηνή μαζί με ένα loop twist.

 

Nico Bros            

Το Nico Bros, ένα δυναμικό μουσικό δίδυμο από την Κύπρο, αποτελείται από τα ταλαντούχα αδέρφια Διονύση και Μάικ Νικολάου. Ο Διονύσης μαγεύει με τα φωνητικά και την ακουστική του κιθάρα ενώ ο Μάικ εντυπωσιάζει με την ηλεκτρική κιθάρα και το σαξόφωνο. Μαζί, ως Nico Bros, προσφέρουν ένα ποικίλο ρεπερτόριο, δημιουργώντας μια αξέχαστη μουσική εμπειρία.

 

Gaba Project

Οι Gaba Project (Βασίλης Βασιλείου και Χριστίνα Πολυκάρπου) συνδυάζουν για πρώτη παγκόσμια φορά, το handpan και τα κρουστά μαζί με τη λύρα. Το handpan είναι όργανο σύγχρονο με μυσταγωγικό ηχόχρωμα , ενώ η λύρα είναι μουσικό όργανο που προέρχεται από την εδραιωμένη και δυναμική κρητική παράδοση. Εκτός από δικές τους συνθέσεις, παίζουν και ένα μικρό μέρος από διασκευές κυρίως παραδοσιακών μουσικών της ανατολικής Μεσογείου, με μία εντελώς φρέσκια διάθεση.

 

Υπεύθυνος Μουσικής Επιμέλειας: Κωνσταντίνος Λεμέσιος

Ο Λεμέσιος είναι συνθέτης, τραγουδιστής-τραγουδοποιός και παραγωγός με έδρα την Κύπρο. Είναι ο μουσικός επιμελητής του Museum of the Moon.

€20 είσοδος για όλες τις παραστάσεις ή €30 σε συνδυασμό με την Βραδιά παραστατικών τεχνών

~

Μια εβδομάδα γεμάτη δέος μας περιμένει σε ένα εντυπωσιακό σεληνιακό σκηνικό που φέρνει κοντά μικρούς και μεγάλους, ονειροπόλους, ρομαντικούς, αστρονόμους και όλο τον κόσμο. Γίνετε και εσείς ένας από τους 9 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν επισκεφτεί το Museum of the Moon μέχρι στιγμής και ζήστε μια εμπειρία πέρα από τον πλανήτη Γη.

Θα τα πούμε στο Φεγγάρι!

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε τις ιστοσελίδες www.onceinabluemoon.euhttp://my-moon.org/ και το επίσημο Larnaca Facebook event: Museum of the Moon  

 

Οργανωτές: Once in A Blue Moon και Wonderdots

Χορηγοί: Asus Plus | Edge Development | Scaffolding Solutions

Υποστηρικτές : Μπιενάλε Λάρνακας | Δήμος Λάρνακας | LarnacAct | Blue Moon Brewing Company

Συνεργάτες : CSEO (Cyprus Space Exploration Organisation) | 10.10  Cosmos

 

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »