Έφτασε η ώρα για vocktail;


Η τεχνολογία προχωρά με γοργούς ρυθμούς σε όλους τους τομείς της ζωής μας και τα κοκτέιλ δεν θα μπορούσαν να μείνουν εκτός, αποκτώντας την εικονική βερσιόν τους.

Έχουμε μάθει μέχρι σήμερα να απολαμβάνουμε τη μαργαρίτα, το μοχίτο και πολύ συχνά βγαίνουμε για κοκτέιλ, αναζητώντας γεύσεις που παλιά ούτε που γνωρίζαμε στο κοκτέιλ μας, όπως τζίντζερ, σπόρους chia ή ακόμα και ενεργό άνθρακα. Αν, όμως, νομίζατε ότι είστε «προχωρημένοι» βάζοντας λίγο τζίντζερ στο κοκτέιλ σας, να σας ενημερώσουμε πως αυτή η τάση είναι πλέον παρωχημένη.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, με επικεφαλής τον Νιμέσα Ρανασίνγκε, έκαναν σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Association for Computing Machinery Multimedia (ACMM) των ΗΠΑ και παρουσίασαν μια πρωτοποριακή συσκευή, η οποία «μεταμορφώνει» ένα απλό παραδοσιακό ποτό σε κάτι διαφορετικό, που ξεγελά ταυτόχρονα τις αισθήσεις της γεύσης, της όρασης και της όσφρησης.

Η επέλαση του vocktail

Σε μια σύνθεση των όρων virtual (εικονικό) και κοκτέιλ, προκύπτει, λοιπόν το vocktail, το οποίο ουσιαστικά είναι ένα γυάλινο ποτήρι τεχνολογίας τέτοιας, ώστε να τροποποιεί και να εμπλουτίζει τις γεύσεις του κοκτέιλ με τη βοήθεια μιας εφαρμογής κινητού τηλεφώνου.

Συγκεκριμένα, μόλις μπει το ποτό στο εν λόγω ποτήρι, αρχίζουν και συμβαίνουν διάφορα, τα οποία μπορεί να διαχειριστεί κάποιος από εφαρμογή κινητού, όπως το χαρακτηριστικό φωτάκι LED που αλλάζει τα χρώματά του και το κάνει εντυπωσιακό. Παρέμβαση υπάρχει και στη γεύση του, αφού στο χείλος του ποτηριού υπάρχουν μικροσκοπικά ηλεκτρόδια που ενεργοποιούν ανάλογα τους γευστικούς υποδοχείς της γλώσσας κι έτσι ανάλογα με τα ηλεκτρόδια που ενεργοποιούνται, αλλάζει και η γεύση μας και αισθανόμαστε το vocktail πιο γλυκό, πιο αλμυρό κ.ο.κ.

Επειδή, όμως, τα πάντα σε αυτά που γευόμαστε είναι (και) θέμα όσφρησης, του θέμα του αρώματος δεν θα μπορούσε να παραληφθεί στα vocktail. Γι’ αυτό και υπάρχει στο πλάι του ποτηριού ένα μικρό σωληνάκι που απελευθερώνει αέρια με διαφορετικά αρώματα, όπως λεμόνι, πορτοκάλι κ.ο.κ., αλλάζοντας ακόμη περισσότερο την αίσθησή μας για το ποτό. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Πως ό,τι κι αν περιέχει το ποτήρι μας, ακόμη και νερό, εμείς μπορούμε να το γευτούμε με διαφορετικό τρόπο και ενδεχομένως να απολαύσουμε γεύση και άρωμα με λιγότερες θερμίδες.

Το υγρό μπαίνει στο ποτήρι κι όλα έπειτα εξαρτώνται από την εφρμογή

Η εικονική πραγματικότητα, όμως, στα ποτά δεν σταματά εκεί, αφού πολλά «εικονικά» ποτά σερβίρονται σε διάφορα εστιατόρια του κόσμου. Στο Λονδίνο, για παράδειγμα, το One Aldwych hotel σερβίρει κοκτέιλ με ουίσκι Dalmore, μαζί με πουρέ κερασιού, χυμό γκρέιπφρουτ, αλλά και… VR γυαλιά που μεταφέρουν τον καταναλωτή στα Highlands της Σκωτίας όσο πίνει το κοκτέιλ του.

Η αλήθεια είναι ότι εδώ και χρόνια τα διάφορα brands αποσταγμάτων χρησιμοποιούσαν μεθόδους εικονικής πραγματικότητας ως μια high-tech τεχνική μάρκετινγκ, ώστε να συστήσουν με έναν καλύτερο τρόπο το προϊόν τους στον κόσμο. Η τεκίλα Patron, για παράδειγμα, διαθέτει ένα VR viewer που συνδέεται με εφαρμογή και μέσω αυτής οι viewers μπορούν να ζήσουν μια εικονική ξενάγηση στα αποστακτήριά της.

Πλέον, όμως, το θέμα περνάει σε άλλο επίπεδο και το ίδιο το κοκτέιλ γίνεται «εικονικό», με τους ερευνητές να θεωρούν ότι σύντομα τα bar και τα εστιατόρια θα αρχίσουν να προσφέρουν τέτοιου είδους κοκτέιλ, μεταφέροντας την εικονική πραγματικότητα και σε αυτή την πλευρά της ζωής μας.

Πηγή: clickartlife.gr



Κύριες Ειδήσεις





Translate »