Το κλασικό έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια «Αγαπητή Ελένα» στο Θέατρο Σκάλα


Το κλασικό έργο της Λουντμίλα Ραζουμόβσκαγια «Αγαπητή Ελένα» προτείνει το Θέατρο Σκάλα από τις 23 Νοεμβρίου, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη.

Αφηγείται την ιστορία μιας δασκάλας που κρατείται όμηρος από τους μαθητές της και το σπίτι της γίνεται πεδίο σύγκρουσης της ηθικής και των αξιών.

Το έργο της καταξιωμένης ρωσίδας θεατρικής συγγραφέως είναι γραμμένο στην Σοβιετική Ένωση του ’80, την περίοδο δηλαδή που ο μεγάλος κύκλος του σοσιαλιστικού πειράματος πλησίαζε στην ολοκλήρωσή του.

  • Λάρνακα, Θέατρο Σκάλα, από 23/11 κάθε Παρασκευή & Σάββατο 8.30μ.μ., Κυριακή 6.30μ.μ. μέχρι 22/12

Το φερώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μόνικα Μελέκη και παίζουν ακόμη οι Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου, Φώτης Φωτίου. Το έργο είχε ξανανέβει στην Κύπρο το 2007 από την ΕΘΑΛ σε σκηνοθεσία Μηνά Τίγκιλη, με την Πατρίτσια Πεττεμερίδου στον πρωταγωνιστικό ρόλο.Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό έργο κοινωνικού, πολιτικού και υπαρξιακού προβληματισμού, με εύστοχο χειρισμό των δυνατοτήτων του ψυχολογικού θεάτρου, με βασικό άξονα το χάσμα γενεών και τη συνεχή ανατροπή των ισορροπιών στη σύγκρουση των ηρώων. Η Ραζουμόβσκαγια θίγει θέματα διαχρονικά όπως είναι η σύγκρουση παλαιών και νέων αξιών, ο ρόλος του εκπαιδευτικού συστήματος ως μέσου εκπολιτισμού, η ευνοιοκρατία, η βία, η δυνατότητα διάκρισης μεταξύ ηθικής και ανηθικότητας.

 

Η υπόθεση

Η ιστορία διαδραματίζεται στο διαμέρισμα μιας καθηγήτριας μαθηματικών σε κάποια πόλη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης την περίοδο των τελικών εξετάσεων. Τέσσερις μαθητές οργανώνουν μια έκπληξη στην καθηγήτριά τους, την ημέρα των γενεθλίων της.  Σκοπός της επίσκεψης όμως δεν είναι να της ευχηθούν, αλλά να την πείσουν να τους δώσει το κλειδί του χώρου όπου είναι φυλαγμένα τα γραπτά τους, έτσι ώστε να μπορέσουν να αλλάξουν τις απαντήσεις και να εξασφαλίσουν την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο. Στην απόφασα οδηγούνται, νιώθοντας θύματα ενός παράλογου συστήματος. Όταν την ενημερώνουν για τις προθέσεις τους, η Ελένα αποδεικνύεται άξιος αντίπαλος και δεν υποχωρεί. Καθώς προχωρεί η νύχτα οι μαθητές βρίσκονται μπροστά σε αδιέξοδο και σκληραίνουν τη στάση τους. Το μικρό διαμέρισμα μεταβάλλεται σε πεδίο μετωπικής σύγκρουσης, με μια συγκλονιστική μάχη μέχρι τελικής πτώσης.

«Οι ομοιότητες της αμφισβήτησης και της σύγκρουσης των ανθρωπιστικών ιδεωδών, σε εθνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, φαίνονται σήμερα πιο επίκαιρες από ποτέ» αναφέρει στο σημείωμά του ο Νίκος Νικολαΐδης. «Οι γενιές στο έργο της Ραζουμόβσκαγια είμαστε εμείς. Οι επί σκηνής χαρακτήρες είναιοι σημερινές γενιές, που αναζητούν να (επανα)προσδιορίσουν τον εαυτό τους και την ύπαρξή τους, μέσα στη δίνη γρήγορων εξελίξεων, πρωτόγνωρων συνθηκών και προσωπικών αδιεξόδων για το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας κοινωνίας, εν τω μέσω μιας σειράς διαφορετικών (!;) προτεινόμενων λύσεων. Το ζήτημα είναι η αποφυγή μιας τελικής και μοιραίας σύγκρουσης, η σφοδρότητας της οποίας θα αφήσει ανυπολόγιστες συνέπειες. Γιατί μια τέτοια σύγκρουση δεν αφήνει ποτέ νικητές, παρά μόνο νικημένους».

 

Συντελεστές
Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης
Μετάφραση: Βικτώρια και Ειρήνη Χαραλαμπίδου
Σκηνικά– κοστούμια: Λάκης Γενεθλής
Παίζουν: Μόνικα Μελέκη, Ηλίας Ανδρέου, Αντρέας Δανιήλ, Ηλιάνα Νικολαΐδου, Φώτης Φωτίου



Κύριες Ειδήσεις





Translate »