Τέσσερις νέες κινηματογραφικές ταινίες έρχονται αυτή την εβδομάδα στη μεγάλη οθόνη από σήμερα


Ανάμεσα στις νέες ταινίες της εβδομάδας ξεχωρίζει η υποψήφια για 10 Όσκαρ ταινία του Alfonso Cuarón “Roma”.

 

Roma

5 χρόνια μετά το ‘Gravity’ το οποίο του χάρισε το πρώτο του Όσκαρ Σκηνοθεσίας, ο Μεξικανός σκηνοθέτης Alfonso Cuarón επιστρέφει με το ‘Roma’ (υπογράφει και το σενάριο), την πιο προσωπική του δουλειά μέχρι σήμερα.  Η ταινία απέσπασε διθυραμβικές κριτικές, κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στο Φεστιβάλ Βενετίας και τη Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και ηγείται (μαζί με το ‘The Favourite’ του Γιώργου Λάνθιμου) της φετινής οσκαρικής κούρσας, διεκδικώντας συνολικά 10 χρυσά αγαλματάκια. Το ‘Roma’ είναι υποψήφιο στις κατηγορίες καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ξενόγλωσσης ταινίας, σεναρίου, φωτογραφίας, μιξάζ, ηχητικού μοντάζ, καλλιτεχνικής διεύθυνσης, αλλά και α’ γυναικείου ρόλου για την Yalitza Aparicio (η δεύτερη Μεξικανή ηθοποιός που διεκδικεί το εν λόγω βραβείου μετά την Salma Hayek για το ‘Frida’) και β’ γυναικείου ρόλου για την Marina de Tavira.  Το φιλμ ακολουθεί τα ίχνη μιας νεαρής οικιακής βοηθού που δουλεύει για μια μεσοαστική οικογένεια στη γειτονιά Ρόμα της Πόλης του Μεξικού. Σ’ αυτόν τον ύμνο αγάπης για τις γυναίκες που τον μεγάλωσαν, ο Cuarón αντλεί από τις μνήμες της παιδικής του ηλικίας για φτιάξει ένα ζωντανό, συναισθηματικό πορτρέτο της κοινωνική πυραμίδας στο Μεξικό, με φόντο την ταραχώδη δεκαετία του ’70.  To ‘Roma’ είναι μία παραγωγή του Netflix, το οποίο γίνεται η πρώτη υπηρεσία streaming που πετυχαίνει να κερδίσει μία υποψηφιότητα για Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Το ‘Roma’ αποτελεί παράλληλα και την πρώτη ταινία του Netflix που βγαίνει στις κινηματογραφικές αίθουσες και όπως όλα δείχνουν, το πιθανότερο είναι να ‘φυγεί’ με το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας στις 24 Φεβρουαρίου.

K Cineplex (Λάρνακα) 19.30

 

Serenity

Στην τρίτη του ταινία μεγάλου μήκους, ο σεναριογράφος και σκηνοθέτης Steven Knight (‘Locke’, ‘The Girl in the Spider’s Web’), παρουσιάζει ένα σέξι και στιλιζαρισμένο θρίλερ με στοιχεία φιλμ νουάρ, έχοντας στη διάθεσή του ένα λαμπερό cast. Στο ‘Serenity’ πρωταγωνιστούν οι βραβευμένοι με Όσκαρ ηθοποιοί, Matthew McConaughey και Anne Hathaway (τους είχαμε δει ξανά μαζί το 2014 στο ‘Interstellar’ του Christopher Nolan), οι οποίοι υποδύονται ένα πρώην παντρεμένο ζευγάρι. Ο McConaughey, ενσαρκώνει το ρόλο του Baker Dill ενός άνδρα με σκοτεινό παρελθόν, το οποίο όμως έχει αφήσει πίσω και πια διοργανώνει με το ψαροκάικό του μικρές κρουαζιέρες σε ένα μαγευτικό νησάκι της Καραϊβικής για τους τουρίστες. Η ηρεμία του όμως διαλύεται, όταν στη ζωή του επιστρέφει η πρώην σύζυγός του, μια μοιραία και σαγηνευτική γυναίκα, η οποία τον κάνει υποχείριό της και του ζητάει να την βοηθήσει σε ένα πολύ σκοτεινό της σχέδιο. Συγκεκριμένα, του προσφέρει 10 εκ. δολάρια, για να ξεφορτωθούν το νέο της -βίαιο- σύζυγο, ο οποίος κακομεταχειρίζεται την ίδια και τον γιο της, πετώντας τον στους… καρχαρίες! Diane Lane, Jason Clarke και Djimon Hounsou συμπληρώνουν το cast.

K Cineplex (Λάρνακα) 19.45, 22.15

 

 

 

Mary Queen of Scots

Δύο ανερχόμενες σταρ του Χόλιγουντ, η Saoirse Ronan και η Margot Robbie, ενώνουν τις δυνάμεις τους για την ταινία εποχής, ‘Mary Queen of Scots’, η οποία διεκδικεί 2 Όσκαρ (Κοστουμιών/Μακιγιάζ) και είναι βασισμένη στη βιογραφία του John Guy ‘Queen of Scots: The True Life of Mary Stuart’, με τη σκηνοθεσία να έχει αναλάβει η Josie Rourke και το σενάριο ο δημιουργός του ‘House of Cards’, Beau Willimon. Η Ronan υποδύεται την Μαρία, Βασίλισσα των Σκώτων, η οποία έζησε μία θορυβώδη ζωή και η Robbie τη Βασίλισσα Ελισάβετ.  ‘Ας μην υποταχθούμε σε συνθήκες που σύναψαν άνδρες, κατώτεροί μας’. Τέτοια σχέδια έκαναν δυο κορίτσια, εξαδέλφες, στη σκοτεινή πλευρά της Αναγέννησης. Η νεαρή Μαίρη στην ηλικία των 15 ετών, παντρεύτηκε για να κληρονομήσει το θρόνο της Καθολικής Γαλλίας. Στα 18 της όμως έμεινε χήρα και αψήφησε τις πιέσεις να ξαναπαντρευτεί. Αντ’ αυτού, επέστρεψε στη μητρική της Σκοτία για να διεκδικήσει τον θρόνο που της ανήκε δικαιωματικά. Στο μεταξύ η Σκοτία και η Αγγλία βρίσκονται κάτω από την εξουσία της επιβλητικής Ελισάβετ Ι.  Οι Προτεστάνες έχουν ξανά τον έλεγχο και ο ετεροθαλής αδελφός της Μαίρη κινεί τα νήματα ερήμην της. Οι δυνάμεις εξουσίας στη Σκοτία θεωρούν ότι μια γυναίκα στο θρόνο είναι μια πράξη ενάντια στη φύση και στο θέλημα του Θεού. Η Ελισάβετ αντιμετωπίζει τις δικές της πιέσεις να κάνει διπλωματικό γάμο για χάρη του Αγγλικού θρόνου. Η Μαίρη θα καταλάβει σύντομα ότι σχηματίζεται μια συνωμοσία εναντίον της, μια λαϊκή εξέγερση, αλλά και ένα συνεχές κύμα μισογυνισμού που την θέτει υπό αμφισβήτηση. Οι δυο γυναίκες αλληλοθαυμάζονται και τους δένει το γεγονός ότι γνωρίζουν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα σε θέση εξουσίας. Ανάμεσά τους θα καλλιεργηθεί μια σχέση καχυποψίας, φόβου αλλά και γοητείας. Αντίπαλες στην εξουσία και στην αγάπη, γυναίκες με εξουσία σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο, οι δυο τους πρέπει να αποφασίσουν πώς να παίξουν το παιχνίδι του γάμου έναντι της ανεξαρτησίας. Η Μαίρη προσφέρει τη φιλία της και έναν συμβιβασμό για τις αντικρουόμενες διεκδικήσεις τους, όμως τα αιμοδιψή ένστικτα των αυλικών τους, μπαίνουν ανάμεσά τους. Η Μαίρη θα αψηφήσει τους συμβούλους της και θα πολεμήσει με όλους, για να κερδίσει το βασίλειο. Οι πιέσεις των διπλωματών, οι σεξιστικές προκαταλήψεις και οι άκαρπες προσπάθειες για αρμονική λύση, θα γεννήσουν ένα δράμα εξουσίας, επιβίωσης και θηλυκής αντιδικίας, που θα κάνει τις δυο γυναίκες να μείνουν στην ιστορία – και να αλλάξουν την πορεία της. Η διαμάχη τους θα οδηγήσει σ’ έναν από τους πιο αιματοκυλισμένους πολέμους της ιστορίας.

K Cineplex (Λάρνακα) 19.30, 22.15

 

Η απίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού
Η ζωή είναι ωραία για τον ελέφαντα Σεμπαστιάν και τη γάτα Μίτσο, μέχρι που ο δήμαρχος της ηλιόλουστης πόλης τους εξαφανίζεται. Προλαβαίνει να στείλει μήνυμα μέσα σε ένα μπουκάλι, ενημερώνοντας ότι έχει ναυαγήσει στο Μυστηριώδες Νησί και ότι έχει κάνει μια σπουδαία ανακάλυψη. Στο μπουκάλι υπάρχει κι ένας σπόρος που φυτεύουν οι δύο φίλοι και την επόμενη μέρα διαπιστώνουν ότι στη θέση του έχει φυτρώσει ένα γιγάντιο αχλάδι. Από το τεράστιο φρούτο χτίζεται ένα πλοίο με το οποίο σαλπάρουν οι ήρωές μας για το νησί. Στο δρόμο θα συναντήσουν πειρατές, έναν θαλάσσιο δράκο και περίεργα φαντάσματα, αλλά τίποτα δεν θα μπορέσει να τους αποτρέψει από την επικίνδυνη αποστολή τους. Η πιο κεφάτη θαλάσσια εξόρμηση που θα ενθουσιάσει τους μικρούς θεατές. Η ταινία κινουμένων σχεδίων “Giant Pear” (“Η απίστευτη ιστορία του γιγάντιου αχλαδιού”) που μας έρχεται από τη Δανία, θα προβληθεί μόνο μεταγλωττισμένη στα ελληνικά. (GR)

K Cineplex (Λάρνακα) 17.15 σ/κ επίσης 15.15

 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »