Νηστίσιμες και πρωτότυπες συνταγές για μια Γκουρμέ Καθαρά Δευτέρα


Καθαρά Δευτέρα χωρίς τους θεϊκούς της νηστίσιμους μεζέδες δεν νοείται!

H πρώτη ημέρα της Μεγάλης Σαρακοστής, επιβάλλει ένα τραπέζι γεμάτο με νηστίσιμα εδέσματα.

Θαλασσινά, λαγάνα, χαλβάς, ταραμοσαλάτα, ντολμαδάκια γιαλαντζί, ελιές, τουρσιά και όσπρια έτσι η Σαρακοστή  προβλέπεται λαχταριστή.

Το Larnaka Going Out προτείνει

Ρεβυθοκεφτέδες

revithokeftedes

Υλικά

2 κούπες ρεβίθια
2 μεγάλα κρεμμύδια
3-4 φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι άνιθο
1 ματσάκι δυόσμο
1 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Aλεύρι

Εκτέλεση
Μια μέρα πριν ξεκινήσουμε βάζουμε τα ρεβίθια στο νερό να φουσκώσουν. Την επόμενη, στεγνώνουμε καλά τα ρεβίθια και τα πολτοποιούμε λίγα λίγα στο μούλτι. Στη συνέχεια ψιλοκόβουμε (με το χέρι όμως και όχι στο μούλτι) τα υπόλοιπα υλικά, τα προσθέτουμε στα ρεβίθια και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί 2-3 ώρες στο ψυγείο.
Σε βαθύ τηγάνι βάζουμε αρκετό ελαιόλαδο και το βάζουμε σε μέτρια φωτιά. Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια με το μείγμα, τα τυλίγουμε με αλεύρι και τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν χρυσά.

 

Κοφτό μακαρονάκι με χταπόδι

5 μυστικά για να απογειώσετε τις παραδοσιακές συνταγές της Καθαράς Δευτέρας

Υλικά

1 μεσαίο χταπόδι (1 με 1,5 κιλό περίπου)

1 πακέτο κοφτό μακαρονάκι

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 μεγάλες, ώριμες ντομάτες, αποφλοιωμένες και περασμένες από τον τρίφτη

1 κ.σ. πελτέ

Λίγο μπαχάρι

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ.τσαγιού κόκκινο κρασί

½ φλ. τσαγιού ξίδι

1 φύλλο δάφνης

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Βάλτε το χταπόδι σε μία κατσαρόλα με λίγο νερό (1 μεγάλο ποτήρι) και αφήστε το να πάρει μια βράση. Μόλις πάρει την πρώτη βράση, ρίξτε στην κατσαρόλα το ξίδι. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το χταπόδι να μαγειρευτεί για 20 περίπου λεπτά. Προσθέστε το κόκκινο κρασί και βράστε το χταποδι μέχρι να μαλακώσει. Θυμηθείτε να κρατήσετε το ζουμί, για να βράσετε σ’ αυτό το κοφτό μακαρονάκι!Τσιγαρίστε το κρεμμύδι σε μια κατσαρόλα. Μόλις γίνει διάφανο, προσθέστε το χταπόδι. Αφήστε το να πάρει μια βράση και σβήστε το με το κόκκινο κρασί. Αλατοπιπερώστε , βάλτε στην κατσαρόλα, τα μπαχαρικά, τις τομάτες και τον πελτέ και αφήστε το χταπόδι να βράσει μ’ αυτά για πέντε λεπτά.Τέλος, βάλτε τα μακαρόνια μαζί με λίγο απ’ το νερό που κρατήσατε απ’ το μαγείρεμα του χραποδιού–προσέξτε να μην βάλετε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεται για βράσουν, γιατί στο τέλος δεν θα τα σουρώσετε. Μαγειρέψτε τα όλα μαζί μέχρι να βράσουν τα μακαρόνια (10-13 λεπτά).

Γαρίδες στον φούρνο

Yλικά

1 κιλό γαρίδες μέτριες

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο

1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο

1 φλ. τσαγιού λεμόνι

2-3 κ.σ. μουστάρδα

Λίγο κόλιανδρο, σε σκόνη

Αλάτι/Πιπέρι

Εκτέλεση

Ανακατέψτε σε ένα μπολ τη μουστάρδα, το λεμόνι, το λάδι και τον κόλιανδρο μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο μέχρι να γίνουν ένα ομοιομορφο μίγμα. Στη συνέχεια, βάλτε τις γαρίδες στο μπολ, σκεπάστε το με μία μεμβράνη και αφήστε τις για 2 ώρες να μουλιάσουν στη γευστική μαρινάδα! Απλώστε τις σε ένα ταψί και ψήστε τις στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο, μέχρι να ροδίσουν (περίπου 40 λεπτά). 



Κύριες Ειδήσεις





Translate »