«Επειδή στη Λάρνακα δεν ‘παίζει’ κάτι διαφορετικό, το φτιάξαμε εμείς»


Γίνε η αλλαγή που θέλεις, λένε, και όσο κλισέ και αν ακούγεται ή ακόμη και ακατόρθωτο για κάποιους, είναι η αρχή για να δημιουργήσεις έναν κόσμο που ταιριάζει σ’ εσένα και τις ανάγκες σου, χωρίς να περιμένεις από τρίτους να αναλάβουν δράση.

 

Έξι παιδιά από τη Λάρνακα, ο Daniel Placket, η Κορίννα Κονταξάκη, η Ελένη Βιολάρη, ο Φαίδωνας Οδυσσέως και η Πάνυ Καραγιάννη, με υπόβαθρο τη γιόγκα, την υγιεινή διατροφή και την οικολογία, ελλείψει κατάλληλων χώρων που να προωθούν την υγιεινή διατροφή στην πόλη αποφάσισαν να φτιάξουν το δικό τους χώρο, και να δημιουργήσουν μια κουζίνα υγιεινής διατροφής, όπως ακριβώς την είχαν φανταστεί.

«Δυσκολευόμασταν να βρούμε κάποιο μέρος για να φάμε και πάντα η δικαιολογία που σκεφτόμασταν ήταν ‘Στη Λάρνακα, δυστυχώς δεν ‘παίζει’ ποτέ κάτι διαφορετικό’. Αγαπάμε την πόλη μας, αγαπάμε τον σωστό τρόπο ζωής και έτσι αποφασίσαμε να αναλάβουμε δράση. Όσοι από εμάς είχαν χρήματα, έδωσαν και όσοι δεν είχαν, έδωσαν όλο τους τον χρόνο και όλα τους τα ταλέντα για να γίνει το Solar Kitchen Bar πραγματικότητα».

Ένα χορτοφαγικό πιάτο μπορεί να καταλήξει πολύ πιο βλαβερό ακόμα και από το μπέικον.


Γιατί γίνεται κάποιος Vegan;
Για υγεία, από αγάπη για τα ζώα, αλλά το πιο σημαντικό αγάπη για τη γη και τους ανθρώπους! Γιατί η ποιότητα ζωής της ανθρωπότητας θα βελτιωθεί, όταν η γη δεν μας κουβαλά σαν παράσιτα αλλά όταν συμβάλουμε στην ευημερία όλου του πλανήτη.
Είναι το χορτοφαγικό φαγητό πάντα υγιεινό;
Όχι. Και αυτό πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στον κόσμο. Ένα χορτοφαγικό πιάτο μπορεί να καταλήξει πολύ πιο βλαβερό ακόμα και από το μπέικον. Συνήθως τα χορτοφαγικά πιάτα γίνονται κάτι σαν απομίμηση του κρέατος ή του τυριού και για να γίνει αυτό χρειάζεται η ποιότητα και η υγεία, να θυσιαστούν στο βωμό της γεύσης. Εμείς από την άλλη θέλαμε να τρώμε αλλά και να προσφέρουμε στους άλλους χορτοφαγικά – υγιεινά φαγητά. Και αυτό κάναμε. Γι’ αυτό και μας πήρε αρκετό καιρό και πολλές δοκιμές μέχρι να οριστικοποιήσουμε τις συνταγές που θα έμπαιναν στο μενού, αφού κανείς από εμάς δεν είναι επαγγελματίας σεφ, απλά αγαπάμε το υγιεινό, χορτοφαγικό φαγητό.

Και που βασίζεται το μενού;
Το μενού και τις συνταγές τα έφτιαξε η Κορίνα Κονταξάκη (yoga trainer) σύμφωνα με τους κανόνες της γιόγκικης και ενεργοποιημένης vegan διατροφής. Από εκεί και πέρα τα παιδιά που εργάζονται και διαχειρίζονται το μαγαζί (και όλα περνάνε από το χέρι τους) είναι ο Φαίδων και η Πάνυ, που εργάστηκαν με την Κορίνα και τελειοποίησαν τις συνταγές.
Τι θα βρει κάποιος στο Solar Kitchen;
Ό’τι τρώγεται και μπορεί να φτιαχτεί για άτομα που δεν τρώνε κρέας ή άλλα ζωικά προϊόντα. Έχουμε vegan μπιφτέκια, πίτα ολικής αλέσεως, γλυκά χωρίς ζάχαρη, σαλάτες εποχής, ωμοφαγικές προτάσεις και κάθε Τετάρτη και Σάββατο έχουμε και μαγειρευτό πιάτο ημέρας. Επίσης έχουμε φρέσκο, μη παστεριωμένο αμυγδαλογαλα που είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό και το συστήνουμε ανεπιφύλακτα! Κυκλοφορούν τόσοι μύθοι γύρω από το γάλα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και τα νηστίσιμα γάλατα δεν έχουν να προσφέρουν πολλά σε θρεπτικά συστατικά και ζωτικότητα. Το αμυγδαλογαλα μας από την άλλη, είναι 100% φρέσκο ενεργοποιημένο και γεμάτο ασβέστιο, βιταμίνη D, βιταμίνη Ε και τόσα άλλα!

Ποιο είναι το πιάτο που κάποιος πρέπει να γευτεί οπωσδήποτε αν βρεθεί στο εστιατόριο σας;
Το μπιφτέκι από φυτρωμένες φακές και αυτό το λένε οι πελάτες μας, όχι εμείς. Νομίζω, αρέσει σε όλους γιατί είναι πολύ χορταστικό και πολύ πλούσιο σε γεύση. Εμείς προτιμάμε το μπιφτέκι φάβας και φύτρα σιταριού που είναι από μόνο του ένα πλήρες γεύμα.
Πριν τη δημιουργία του Solar Kitchen, περάσατε ένα διάστημα στις Ινδίες. Αυτό έπαιξε ρόλο στο πώς χτίσατε την επιχείρηση σας στην πορεία;
Όντως, ζήσαμε στην Ινδία και όχι μόνο, σε πνευματικά κοινόβια, όπου η διατροφή είναι αποκλειστικά χορτοφαγική. Εκεί καταλάβαμε ότι αυτό που μας έλεγαν ότι χωρίς ζωικά προϊόντα θα αρρωστήσεις, είναι ένας τεράστιος μύθος. Στην Ινδία οι πλειοψηφία είναι χορτοφάγοι την ίδια ώρα που ζουν και εργάζονται σε πολύ κακές συνθήκες. Η εσωτερική μας αναζήτηση επίσης, μας έδωσε την ανάγκη να τρεφόμαστε όχι μόνο για απόλαυση, αλλά για να κάνουμε το φαγητό βοηθό στην ευημερία και τη νοητική και πνευματική μας ανάπτυξη. Στην Αγιουβέρδα και στη Γιόγκα, τα φαγητά χωρίζονται σε ρατζασικα (που φέρνουν υπερένταση), ταμασικά (που φέρνουν νωχελικότήτα) και σατβικά (που φέρνουν καθαρότητα πνεύματος). Τα Σάτβικα φαγητά είναι τα φρέσκα φαγητά που δεν έχουν τίποτα ζωικό. Όλη αυτή η εμπειρία όπως ήταν αναμενόμενο, μας επηρέασε σε πολλά στάδια στο στήσιμο του Solar Kitchen.

Ενεργοποιημένο φαγητό, είναι εκείνο που είτε είναι άψητο ή φρεσκοψημένο με πεπτικές φόρμουλες

Τι θεωρείτε ότι είναι εκείνο που σας ξεχωρίζει;
Ίσως, το ότι προσφέρουμε 100% ενεργοποιημένο vegan φαγητό. Ενεργοποιημένο φαγητό, είναι εκείνο που είτε είναι άψητο ή φρεσκοψημένο με πεπτικές φόρμουλες (ειδικά μείγματα μπαχαρικών και βοτάνων) για να διατηρεί τα πεπτικά του ένζυμα. Δεν δεχόμαστε να πουλήσουμε τίποτα που έχει ψηθεί και έχει μείνει περισσότερο από 5 ώρες. Αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, αλλά για να μπορέσει το φαγητό να μας δώσει ζωτικότητα και όχι να μας πάρει, πρέπει να μπορεί να διατηρεί τη δική του ζωτικότητα. Και βεβαίως όταν λέμε ζωτικότητα δεν εννοούμε την ενέργεια που δίνουν οι θερμίδες, αλλά μια πιο εκλεπτυσμένη ενέργεια που μας κάνει να σκεφτόμαστε καθαρά, να διανέμουμε το σωματική ενέργεια σωστά και να αντιμετωπίζουμε τα θέματα της μέρας αποτελεσματικά.
Να υποθέσω ότι τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε για τις παρασκευές σας είναι εξ ολοκλήρου βιολογικά;  
Αυτό είναι κάτι που θα το θέλαμε, αλλά δυστυχώς είναι δύσκολο για δύο λόγους. Αρχικά είναι το πολύ υψηλό κόστος και επειδή πολλά από αυτά τα συστατικά δεν υπάρχουν στην Κύπρο και μέχρι να τα εισάγουμε από το εξωτερικό, χάνουν τη ζωτικότητα και τον συντονισμό τους. Ελπίζουμε, όμως, κάποια στιγμή να έχουμε τουλάχιστον ένα γεύμα αποκλειστικά με βιολογικά προϊόντα.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »