Δύο νέες ταινίες κάνουν πρεμιέρα αυτήν την εβδομάδα


“Cliffs of Freedom”

 

Η εικοσάχρονη Άννα-Χριστίνα ερωτεύεται τον Συνταγματάρχη Ταρίκ, ένα ανερχόμενο αστέρι του τουρκικού στρατού, που έχει μεγάλες αμφιβολίες για τις βάρβαρες μεθόδους διακυβέρνησης των συμπατριωτών του και που κάποτε της είχε χαρίσει τη ζωή όταν ήταν παιδί και βρέθηκε στο χείλος του γκρεμού… αλλά το εκκολαπτόμενο ειδύλλιό τους φέρνει τραγωδία στην οικογένεια και στο χωριό της. Ορκισμένη να εκδικηθεί τους Τούρκους, η Χριστίνα λαμβάνει μέρος στην ελληνική επανάσταση και αναπόφευκτα γίνεται τοπικό σύμβολο του ελληνικού κινήματος αντίστασης, εμπνέοντας τους συμπατριώτες της και προκαλώντας την οργή των Τούρκων, που προσφέρουν αμοιβή για το κεφάλι της. Έχοντας πιστέψει ότι θα μπορούσε να αφήσει πίσω τα συναισθήματά της, η Χριστίνα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τον άνδρα, που την αγαπά ακόμη και θέλει να την κρατήσει ασφαλή αλλά που τώρα του έχουν αναθέσει την αιχμαλωσία της. Οι συναντήσεις και οι αψιμαχίες τους οδηγούν αναπόφευκτα σε μια τραγική  αντιπαράθεση κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης μάχης μεταξύ των Ελλήνων και των Τούρκων που θα αλλάξει την πορεία της ιστορίας.

Πρόκειται για την πρώτη ταινία μεγάλου μήκους που σκηνοθετεί ο Van Ling, γνωστός για τη δημιουργία οπτικών εφέ και γραφικών στον υπολογιστή για ταινίες από τον “Τιτανικό”. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στο Αλμπουκέρκι του Νέου Μεξικού και πρωταγωνιστούν οι Tania Raymonde, Jan Uddin, Raza Jaffrey, Christopher Plummer, Billy Zane και Simon Kassianides.

 

Σκηνοθεσία: Van Ling
Πρωταγωνιστούν: Tania Raymonde, Jan Uddin, Raza Jaffrey
Διάρκεια: 37′
Πρεμιέρα: 2 Μαίου
Κ-Cineplex 1-6 Λάρνακα: Καθ 19.30

 

 

“By the Grace of God”

Η νέα ταινία του François Ozon βασισμένη στα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στην Γαλλία.

Ο Alexandre ζει στη Λυών με τη γυναίκα και τα παιδιά του. Μια ημέρα μαθαίνει τυχαία ότι ο ιερέας που τον κακοποίησε, όταν ήταν πρόσκοπος, εξακολουθεί να δουλεύει με παιδιά. Αποφασίζει να αναλάβει δράση και τον ίδιο δρόμο ακολουθούν άλλα δύο θύματα του ιερέα, ο Francois και ο Emmanuel. Οι τρεις τους ενώνονται για να “σηκώσουν το πέπλο της σιωπής” γύρω από τη δοκιμασία τους.  Αλλά οι επιπτώσεις και οι συνέπειες δεν θα αφήσουν κανέναν ανεπηρέαστο…

Η ταινία του François Ozon (“Young & Beautiful”, “8 Femmes”) απέσπασε την Αργυρή Άρκτος Berlinale 2019 και το Βραβείο Σεζάρ “Καλύτερος Γάλλος ηθοποιός 2019” για την ερμηνεία του Swann Arlaud και είναι βασισμένη στα πραγματικά πρόσωπα και γεγονότα που συγκλονίζουν την κοινή γνώμη στην Γαλλία.

Tον Ιανουάριο του 2016 o πατέρας Preynat κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση και τέθηκε υπό δικαστική εποπτεία. Περισσότερα από 70 άτομα εμφανίστηκαν και ισχυρίστηκαν ότι είναι θύματα του. Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων έχει επέλθει παραγραφή λόγω του χρόνου που έχει παρέλθει. Η έρευνα συνεχίζεται. Καμία ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμη για την δίκη του Preynat και παραμένει αθώος μέχρι να αποδειχθεί η ενοχή του. Ο πατέρας Preynat αντιμετωπίζει επίσης μια κανονική δίκη, η οποία θα επαναληφθεί σε «δικαστική» μορφή, αφού περάσει ένας χρόνος, μετά από αίτημα του Καρδινάλιου Barbarin, “για να μην εμποδιστεί η αστική διαδικασία” προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για “αποζημιώσεις”. Ο Καρδινάλιος Barbarin, η Régine Maire και πέντε άλλα μέλη της Καθολικής ιεραρχίας εμφανίστηκαν στο δικαστήριο τον Ιανουάριο του 2019 κατηγορούμενοι για την μη δημοσιοποίηση της σεξουαλικής επίθεσης σε ανηλίκους ηλικίας κάτω των 15 ετών και  την αδυναμία παροχής βοήθειας στα θύματα. Η ετυμηγορία που ανακοινώθηκε στις 7 Μαρτίου 2019 έκρινε ένοχο τον Καρδινάλιο  Barbarin για την κάλυψη σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Ο ίδιος ανακοίνωσε στη συνέχεια την παραίτησή του από την Εκκλησία μετά την καταδίκη, για την οποία του δόθηκε εξάμηνη αναστολή. Προηγουμένως είχε προσπαθήσει να παραιτηθεί, αλλά το αίτημά του είχε απορριφθεί από τον Πάπα Φραγκίσκο. Η Régine Maire δεν κρίθηκε ένοχη.Στις 3 Αυγούστου 2018  το καθεστώς παραγραφής αυξήθηκε στην Γαλλία από 20 σε 30 έτη μετά την ενηλικίωση του θύματος. Και η αποτυχία της αναφοράς σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων θεωρείται πλέον διαρκές αδίκημα.

Τον Νοέμβριο του 2018 στη Λούρδη, 118 Γάλλοι επίσκοποι ψήφισαν για να συγκροτηθεί μια ανεξάρτητη επιτροπή για την αντιμετώπιση της παιδεραστίας στην Εκκλησία από το 1950.

Τον Φεβρουάριο 2019 οι κατηγορούμενοι επιχείρησαν να μπλοκάρουν την έξοδο της ταινίας στην Γαλλία για να μην επηρεαστεί η κοινή γνώμη πριν την δίκη. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό και η ταινία βγήκε στις Γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες στις 20 Φεβρουαρίου 2019 με τα αληθινά ονόματα των κατηγορουμένων.

Μέχρι τώρα περισσότεροι από 700.000 θεατές έχουν δει την ταινία στην Γαλλία.

Σκηνοθεσία: François Ozon
Πρωταγωνιστούν:  Melvil Poupaud, Denis Ménochet, Swann Arlaud
Διάρκεια: 137΄
Πρεμιέρα:  2 Μαίου
Κ-Cineplex 1-6 Λάρνακα: Καθ 19.45

Check In Cyprus - Αρχική


Κύριες Ειδήσεις





Translate »