Δεν φεύγει η σκόνη- Πότε θα ενταθεί το φαινόμενο στην Κύπρο


Η σκόνη δεν φεύγει, παραμένει στην περιοχή και ανάλογα με τη διεύθυνση των ανέμων μεταφέρεται στην ατμόσφαιρα αραιότερη ή πυκνότερη, εξήγησε ο Διευθυντής της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας Κλεάνθης Νικολαΐδης.

 

Το απόγευμα και απόψε αναμένεται, είπε, να σημειωθεί κάμψη στη συγκέντρωση της σκόνης, αλλά αύριο, λόγω της αλλαγής του πεδίου των ανέμων, θα έχουμε και πάλι αυξημένα επίπεδα.

Την Τετάρτη και την Πέμπτη, εξάλλου, αναμένεται λασποβροχή.

Πρόκειται για ένα δύσκολο φαινόμενο, επισημαίνει ο κ. Νικολαΐδης, αλλά το μέλλον δεν είναι ευοίωνο, πρέπει, πλέον, να μάθουμε να ζούμε μ’ αυτό, καθώς θα μας επηρεάζει συχνά, αφού εντάσσεται στο πλαίσιο της κλιματικής αλλαγής.

Μέτρα προστασίας

Το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ανακοινώνει ότι σήμερα, 26 Μαρτίου 2018 και ώρα 07:00, οι μέσες ωριαίες τιμές συγκέντρωσης εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων με διάμετρο μικρότερη των 10 μm (PM10) στην ατμόσφαιρα, ήταν αυξημένες και κυμάνθηκαν μεταξύ 118 μg/m3 και 387 μg/m3 (μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο) και ως εκ τούτου αναμένεται ότι η μέση 24ωρη τιμή θα υπερβεί την αντίστοιχη οριακή τιμή των 50 μg/m3 που καθορίζεται στη σχετική νομοθεσία. Σημειώνεται ότι η τελευταία 24ωρη μέση τιμή για την Κυριακή, 25 Μαρτίου 2018, κυμάνθηκε μεταξύ 154 και 365 μg/m3 ανάλογα με την περιοχή.

Λόγω του μικρού μεγέθους των εισπνεύσιμων αιωρούμενων σωματιδίων και της πιθανής αρνητικής επίδρασής τους στην ανθρώπινη υγεία, το κοινό και ιδιαίτερα οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι και ασθενείς) συμβουλεύονται να αποφεύγουν να κυκλοφορούν σε ανοικτούς χώρους μέχρι να παρέλθει το φαινόμενο που παρατηρείται.

Επίσης, απαιτείται όπως οι εργοδότες λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα (οργανωτικά ή και τεχνικά), αφού εκτιμήσουν τους κινδύνους για τους εργοδοτούμενους που βρίσκονται σε ανοικτούς χώρους. Επιπλέον, συστήνεται όπως οι εργαζόμενοι σε ανοικτούς χώρους χρησιμοποιούν κατάλληλα μέσα προσωπικής προστασίας.

Περισσότερες πληροφορίες και συνεχής, άμεση ενημέρωση για τα αποτελέσματα των μετρήσεων, βρίσκονται στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα www.airquality.gov.cy και στην εφαρμογή “Air Quality Cyprus”, η οποία μπορεί να εγκατασταθεί δωρεάν σε κινητό τηλέφωνο από το Google Play και το iOS App Store.Κύριες Ειδήσεις

Translate »