Γνωρίζουμε την Καλαβασό παρέα με τη Στέλλα Γεωργιάδου


Παρέα με την Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας «ΦΕΤΟΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΚΥΠΡΟ ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΟΡΕΙΝΗ ΛΑΡΝΑΚΑΣ» , Στέλλα Γεωργιάδου

 

ΚΑΛΑΒΑΣΟΣ
Ένα χωριό με πλούσια και σημαντική ιστορία.

Με την ιδιότητα μου ως Πρέσβειρα της πρωτοβουλίας «Φέτος #menoume_kipro και πάμε #orinilarnakas» νιώθω τυχερή που γνωρίζω την περιοχή μου και ανακαλύπτω πόσο όμορφη είναι η ορεινή Λάρνακας.

Χωριά γεμάτα παράδοση αυθεντικότητα, φιλοξενία, γεύσεις, μυρωδιές , τοπολαλιές, τόποι ζωντανοί και ελπιδοφόροι γιατί κρατάνε σταθερά τις παλιές αξίες με βλέμμα στραμμένο προς το μέλλον.
Σήμερα με την αγαπημένη μου φίλη Anna Kosma πάμε Καλαβασό, ένα από τα αρχαιότερα χωριά της Κύπρου με απτή μαρτυρία τον αρχαιολογικό χώρο της Τέντας που χρονολογείται από το 7000 π.Χ. και τα ευρήματα μαρτυρούν το πώς ζούσαν οι 150 περίπου κάτοικοι του οικισμού.

Καλλιεργούσαν σιτηρά, είχαν ζώα και ήταν κυνηγοί. Βρέθηκαν κυκλικά κτίσματα σε διάφορα μεγέθη που χρησίμευαν ως σπίτια, εργαστήρια και αποθήκες. Στη θέση αυτή βρέθηκε και ένα οίκημα διακοσμημένο με μια τοιχογραφία, η αρχαιότερη ως τώρα που βρέθηκε στην Κύπρο, που απεικονίζει δυο ανθρώπινες μορφές σε θέση προσευχής. Είναι ζωγραφισμένο με κόκκινη ώχρα και φυλάγεται στο μουσείο της Λευκωσίας.


Είναι ένας εξαιρετικά σημαντικός οικισμός τής Νεολιθικής εποχής παλαιότερος και από τον οικισμό της Χοιροκοιτίας, που είναι κτισμένος κοντά στον ποταμό του Βασιλικού. Την επόμενη φορά που θα είστε στη περιοχή επισκεφθείτε την. Αξίζει πολύ τον κόπο για μικρούς και μεγάλους για να μάθετε τα μυστικά 9.000 ετών που κρύβει.

 

 

Η Καλαβασός βρίσκεται λίγα μόλις λεπτά από την Τόχνη.
Γραφική αλλά και κοσμική αφού είναι από τα χωριά που έχουν αναπτύξει από νωρίς τον αγροτουρισμό γι αυτό και θα βρείτε πολλά και εξαιρετικά καταλύματα όλων των βαλαντίων. Από ξενώνες με σπα που φιλοξενούν celebrity’s διεθνούς εμβέλειας μέχρι ένα απλό οικογενειακό δωμάτιο.

Πρώτη μας στάση στην πλατεία για ένα παγωμένο μαχαλεπί μέχρι να ρθει ο Ιερέας του χωριού να μας ανοίξει την εκκλησία του 19ου αιώνα της Παναγιάς της Τητηότισσας. Στην παρέα μας και ο Ανδρέας Βασιλείου που ανέλαβε χρέη ξεναγού στο χωριό που τόσο αγαπά. Το χρυσοποίκιλτο εικονοστάσι της εκκλησίας είναι από τα λίγα στην Κύπρο και οι εικόνες με μεγάλη ιστορία. Η εικόνα της Παναγιάς μάλιστα είναι διπλής όψεως και λέγεται πως την αγιογράφησε ο Απόστολος Λουκάς.

Αυτό που είναι πιο εντυπωσιακό είναι ο βαθυγάλανος θόλος με τα χρυσά αστέρια. Σου προκαλεί δέος. Θαμπωμένη από την ομορφιά έφυγα για μια βόλτα στα λιθόστρωτα δρομάκια του χωριού. Πολλά ταβερνάκια και μαγαζάκια με παραδοσιακά προϊόντα σε προκαλούν να μην φύγεις για αλλού. Στο όμορφο Πάρκο με το όνομα «Μαρία» με υπαίθρια παιχνίδια για παιδιά δεσπόζει επιβλητική η μηχανή του άλλοτε ενεργού τρένου της Καλαβασού που μετέφερε μεταλλεύματα από τα μεταλλεία της Καλαβασού στο Βασιλικό.

 

Η Καλαβασός έχει πανέμορφα σπίτια, γραφικά, το ένα δίπλα στο άλλο αλλά ένα ξεχώριζε και μου προκάλεσε την περιέργεια! Στην είσοδο του υπήρχαν διάφορα δημιουργήματα από πέτρες. Μπήκα μέσα αλλά δεν ήταν κανείς. Στην πινακίδα είδα ότι είναι του Μιχάλη Μόζορα. Έχω ακούσει γι αυτόν αρκετές φορές γιατί ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης που δημιουργεί γλυπτά με πέτρες της θάλασσας. Στην αυλή του ανακαλύπτεις συνεχώς μορφές σκαλισμένες ή και αφηρημένες έννοιες που σου ξυπνούν την φαντασία να τις ερμηνεύσεις.
Έμεινα αρκετή ώρα και με πολλή προσοχή να μην χαλάσω τίποτα παρατηρούσα όλα αυτά τα ξεχωριστά δημιουργήματα που είναι φτιαγμένα από ένα τόσο απλό υλικό που στα χέρια όμως του Μιχάλη γίνεται τέχνη.

 

Η επίσκεψη μου στην Καλαβασό τελείωσε με τη φιλοξενία στο Charalambos Holiday Cottage. Ένα παλιό αρχοντικό του 1890 ανακαινισμένο με πολύ μεράκι από τους ιδιοκτήτες του. Το φιλόξενό τους καλωσόρισμα γλύκανε ακόμα πιο πολύ το γλυκό του κουταλιού που μας κέρασαν.

Τα δωμάτια κρατάνε την παραδοσιακή αύρα η οποία ενισχύεται απο τις αληθινές φωτογραφίες της οικογένειας και αντικείμενα που ήταν στο αρχοντικό. Η βουτιά στην πισίνα ήταν ότι πιο αναζωογονητικό χρειαζόμασταν μετά από τα τόσα πράγματα που είδαμε και κάναμε στο χωριό.
Η Καλαβασός αποτελεί μια πολύ εύκολη εξόρμηση αφού απέχει μόνο 20 λεπτά από τη Λεμεσό και 30 από τη Λάρνακα. Θα βρείτε πολλά καταλύματα για να ξεκουραστείτε και να βιώσετε την αυθεντική φιλοξενία και παράδοση της Κύπρου μας.Κύριες Ειδήσεις

Translate »