«Άνθρωποι και ποντίκια» του Στάινμπεκ στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας


Το εμβληματικό έργο του νομπελίστα Τζον Στάινμπεκ «Άνθρωποι και ποντίκια», σε μετάφραση- σκηνοθεσία Στέλιου Καυκαρίδη.To έργο είναι ένας ύμνος στη φιλία. Μια συγκινητική, βαθιά τραγική ιστορία που μιλά για το όνειρο του ανθρώπου για ένα καλύτερο αύριο.

 

Γραμμένο το 1937,  ως νουβέλα, το «Ανθρωποι και ποντίκια» έχει παρουσιαστεί αμέτρητες φορές στο θέατρο, έχει διασκευαστεί για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση και θεωρείται αναμφισβήτητο αριστούργημα της παγκόσμιας λογοτεχνίας του 20ού αιώνα. Πηγή έμπνευσης για τον τίτλο υπήρξαν δύο στίχοι από το ποίημα του Ρόμπερτ Μπερνς «Σ’ ένα ποντίκι» («To a Mouse» 1785): «Των ποντικών και των ανθρώπων τα σχέδια τα πιο καλά στημένα, στραβά πηγαίνουν συχνά».

Στο έργο απεικονίζονται οι συνθήκες ζωής των άπορων εργατών στην Αμερική, η οποία μαστίζεται από τις συνέπειες της  οικονομικής ύφεσης του 1929. Ο Αμερικανός συγγραφέας κατορθώνει να αποδώσει την αγωνιώδη και συγκινητική προσπάθεια των ανθρώπων του μόχθου για επιβίωση και την άνιση πάλη με την σκληρή πραγματικότητα, η οποία διαψεύδει τις ελπίδες τους για μια καλύτερη ζωή.

Μέσα από το έργο του Στάινμπεκ κατά κάποιο τρόπο μιλά η Αμερική η ίδια – ο συγγραφέας της δανείζει την πένα του ώστε να βρουν φωνή οι άκληροι, οι κατατρεγμένοι, οι ταπεινοί. Το απατηλό όνειρο της αυτοδιάθεσης και της ιδιοκτησίας, ο ρατσισμός, ο καιροσκοπισμός, η απεραντοσύνη της απελπισίας και της μοναξιάς  αλλά και τα ιδανικά της αφοσίωσης, της αλληλεγγύης και της ανιδιοτελούς φιλίας καθιστούν το “Άνθρωποι και ποντίκια” διαχρονικό και επίκαιρο όσο ποτέ.

 

Υπόθεση
Στην Αμερική του μεσοπολέμου, του μεγάλου κραχ, ο οξύνους Τζωρτζ και ο μεγαλόσωμος Λένι που πάσχει από κάποιου τύπου νοητική ασθένεια, εξαιτίας της οποίας συμπεριφέρεται με την αγαθοσύνη ενός παιδιού, γυρνούν από τόπο σε τόπο, αναζητώντας δουλειά. Όνειρό τους: να μπορέσουν κάποτε να αποκτήσουν το δικό τους παράδεισο, μια μικρή έκταση γης και να ζήσουν πια ελεύθεροι. Οι δυο αταίριαστοι αλλά αχώριστοι φίλοι πιάνουν τελικά δουλειά σε ένα αφιλόξενο αγρόκτημα. Εκεί, με αφορμή την όμορφη γυναίκα του αδίστακτου Κέρλι, γιου του αφεντικού, μια τραγωδία ξετυλίγεται και η ελπίδα για μια καλύτερη ζωή ξεθωριάζει. Το όνειρο του Τζορτζ και του Λένι δεν γίνεται ποτέ πραγματικότητα, όμως η γνήσια φιλία τους είναι ένα λαμπρό παράδειγμα για το δικαίωμα στη ζωή και στην αγάπη σε έναν κόσμο στον οποίο κυριαρχεί η αποξένωση, το κακό και η αδικία.
Συντελεστές 
Μετάφραση/Σκηνοθεσία: Στέλιος Καυκαρίδης
Σκηνικά/Κοστούμια: Άντης Παρτζίλης
Μουσική επιμέλεια: Μαριάννα Καυκαρίδου
Βοηθός Σκηνοθέτη: Έφη Παπαγεωργίου
Βοηθός Σκηνογράφου: Μόνικα Χατζηβασιλείου
Σχεδιασμός Φωτισμού: Βικένιος Χριστιανίδης
Παίζουν: Βασίλης Μιχαήλ, Αλέξανδρος Μαρτίδης, Νεόφυτος Νεοφύτου, Πέτρος Γιωρκάτζης, Σπύρος Γεωργίου, Μαρία Φιακά, Ανδρέας Ρόζου, Μάριος Στυλιανού, Μιχάλης Καζάκας, Πόλυς Χατζηκώστα.
Κατασκευή σκηνικού: Σκεύος Πολυκάρπου- Γιώργος Χριστιανόπουλος
Λάρνακα, Δημοτικό Θέατρο, Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 8.30μ.μ. 
Πηγή: www.philenews.com/downtown


Κύριες Ειδήσεις

Translate »