H Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τον ΚΟΤ, τον Δήμο Λάρνακας και άλλες Τοπικές Αρχές της Περιφέρειας, εφαρμόζουν μια καινοτόμο πρωτοβουλία για επίλυση ενός από τα κυριότερα προβλήματα των παραλιών της επαρχίας Λάρνακας, το οποίο αφορά την ύπαρξη μεγάλου αριθμού αποτσίγαρων, κυρίως στις πολυσύχναστες παραλίες.
Η νέα αυτή δράση, που στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας και αισθητικής της άμμου της παραλίας, περιλαμβάνει την τοποθέτηση δέκα σημείων με οικολογικά σταχτοδοχεία σε αντίστοιχο αριθμό παραλιών της επαρχίας μας.
Η όλη ενέργεια παρουσιάστηκε σήμερα από την ΕΤΑΠ σε τοπικά και παγκύπρια μέσα επικοινωνίας. Πρόκειται για μια απλή, αλλά παράλληλα πολύ χρήσιμη καινοτομία η οποία αξίζει συγχαρητηρίων στους εμπνευστές της.
Κατή την παρουσίαση στης δράσης ο πρόεδρος της ΕΤΑΠ κ. Ντίνος Λευκαρίτης εξέφρασε την ικανοποίηση του για την όλη ενέργεια μέσω της οποίας θα γίνει μια μεγάλη προσπάθεια για να διατηρούνται οι παραλίες της πόλης μας καθαρές. Ο κ. Λευκαρίτης ανέφερε ότι είναι θέμα συνείδησης του καθενός να προστατεύει και να προσέχει το περιβάλλον.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Λάρνακας κ. Ανδρέας Βύρας ανέφερε πως είναι καθήκον μας να προστατεύουμε και να σεβόμαστε το περιβάλλον για να είναι και αυτό καλό απέναντι μας. Ο κ. Δήμαρχος χαιρέτησε με τη σειρά του την ιδέα της ΕΤΑΠ αναφέροντας χαρακτηριστικά πως ”είναι καλό να μιλάμε για μεγάλα έργα και επενδύσεις, όμως τα πάνα ξεκινούν απ΄αυτά τα μικρά αλλά σημαντικά”.
Τα οφέλη
Η ολιστική αυτή λύση συμβάλλει στην καταπολέμηση της ρύπανσης που προκαλούν οι γόπες, η οποία αναγνωρίστηκε ως η κύρια αιτία αλλοίωσης της ποιότητας και αισθητικής της άμμου. Παράλληλα, βοηθά στη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ των αναγκών όλων των χρηστών της παραλίας (καπνιστών και μη), στην ασφάλεια των μικρών παιδιών καθώς και στην προστασία του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Πέραν τούτου, η πρωτοβουλία αυτή συμβάλλει στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης γενικότερα και βεβαίως στη βελτίωση της καθαριότητας και υγιεινής καθώς και στην αναβάθμιση της ποιότητας και της ανταγωνιστικότητας των παραλιών και του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας.
Καινοτόμος εφαρμογή
Τα οικολογικά σταχτοδοχεία αναπτύχθηκαν από την startup FAR, εταιρεία καινοτόμων ιδεών που προάγει την αναβάθμιση των παραλιών και κατ’ επέκταση του αειφόρου τουρισμού, η οποία στηρίζει έμπρακτα το όραμα της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης του UpCycle.Club. Το κάθε εκθετήριο περιλαμβάνει ξύλινο stand με πινακίδα οδηγιών χρήσης, εκατό βιοδιασπώμενα πλαστικά χωνιά και προσκολλημένο ειδικό ανοξείδωτο κάδο συλλογής αποτσίγαρων. Το κάθε χωνί είναι «ντυμένο» με την καμπάνια της Λάρνακας, ώστε να μεγιστοποιείται η προβολή του προορισμού μας στους ξένους, κυρίως, επισκέπτες.
Ο επισκέπτης-καπνιστής μπορεί να παραλάβει ένα χωνί για να το χρησιμοποιήσει ως σταχτοδοχείο κατά τη διάρκεια παραμονής του στην παραλία. Κατά την αναχώρησή του θα πρέπει να αδειάσει το περιεχόμενο στον ειδικό κάδο και να το επανατοποθετήσει στο εκθετήριο-stand. Τα αποτσίγαρα ανά τακτά χρονικά διαστήματα συγκεντρώνονται, ζυγίζονται και στο τέλος της τουριστικής περιόδου καταγράφονται για να παρουσιαστούν στην ετήσια συνάντηση του Εθνικού Κριτή της Γαλάζιας Σημαίας.
Παραλίες που θα τοποθετηθούν
Στις παραλίες της επαρχίας Λάρνακας που είναι πιστοποιημένες με τη Γαλάζια Σημαία, δηλαδή, στις Φοινικούδες, στο Μακένζυ, στην Καστέλα, στις Γιαννάδες της Βορόκληνης και στον Φάρο των Περβολιών.
Περιλαμβάνονται επίσης οι παραλίες Καρέτα στο Κίτι και Πλαζ του ΚΟΤ στην Πύλα. Εντός της εβδομάδας θα τοποθετηθούν στις τουριστικές παραλίες μεταξύ των ξενοδοχείων Golden Bay και Sandy Beach στην Πύλα, ανάμεσα στα ξενοδοχεία Palm Beach και Princess στη Βορόκληνη και απέναντι από τα ξενοδοχεία της οδού Τάσου Μητσόπουλου (Ciao Stelio – Costantiana).
Επιπτώσεις από τα αποτσίγαρα στις παραλίες
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, εκτιμάται ότι παγκοσμίως πέραν των 5 τρισεκατομμυρίων γοπών εισέρχονται στο περιβάλλον κάθε χρόνο και τη μεγαλύτερη ευθύνη γι’ αυτό φέρουν οι επισκέπτες των παραλιών. Τα αποτσίγαρα αποτελούν ακούσια τροφή για μεγάλο μέρος της θαλάσσιας πανίδας και αποδεικνύονται θανατηφόρα για τα θαλάσσια είδη. Συγκεκριμένα, σε αντίθεση με το χαρτί και τον καπνό που βιοδιασπώνται, το φίλτρο αποτελείται από 95% συνθετικό πολυμερές οξικής κυτταρίνης, ουσία που διασπάται με πολύ αργούς ρυθμούς και έτσι επιβαρύνει το περιβάλλον για μακρύ χρονικό διάστημα. Ένα αποτσίγαρο μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 χρόνια για να διασπαστεί σε θαλασσινό νερό, ενώ παράλληλα εκχύνει στο περιβάλλον δηλητηριώδεις χημικές ουσίες όπως κάδμιο, αρσενικό και μόλυβδο.
Πέραν της περιβαλλοντικής μόλυνσης, τα αποτσίγαρα αποτελούν αντιαισθητικό θέαμα για τους τουρίστες και τους ντόπιους και μειώνουν το επίπεδο ποιότητας του προορισμού.
Παράκληση προς τους συμπολίτες μας όπως πρώτοι θέσουν το παράδειγμα προστασίας των παραλιών μας, μέσω της σωστής αξιοποίησης της υπηρεσίας των οικολογικών σταχτοδοχείων.