Η Μαύρη Κωμωδία «Η Βασίλισσα της ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα από το Θέατρο Σκάλα


Μια μαύρη κωμωδία –ανατομία των οικογενειακών σχέσεων, σε σκηνοθεσία Νίκου Νικολαΐδη
από το ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΑΛΑ
Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 – Ώρα 8.30μ.μ.

Το Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» μετά την αναστολή της λειτουργίας του λόγω πανδημίας και τον επαναπρογραμματισμό των θεατρικών του παραγωγών, παράλληλα και με τις παραστάσεις της καλοκαιρινής του παραγωγής («Η Γιαλλούρα») επιστρέφει στον Χώρο του – Στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ» – για την επίσημη πρεμιέρα της αναβληθείσας παραγωγής – «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα που θα έδινε πρεμιέρα στις 14 Μαρτίου. Η Πρεμιέρα του έργου θα δοθεί το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020 – ώρα 8.30μ.μ. και εννοείται ότι θα τηρούνται ευλαβικά όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας με βάση το υγειονομικό πρωτόκολλο και σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας. Οπότε η προκράτηση θέσεων είναι απαραίτητη καθώς και η έγκαιρη προσέλευση του κοινού για αποφυγή οποιουδήποτε συνωστισμού.

Το Έργο: «Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» του Μάρτιν Μακντόνα, είναι το έργο που

έκανε γνωστό παγκοσμίως τον συγγραφέα του σε ηλικία 26 ετών. Είναι

ένα σύγχρονο, κλασσικό έργο, μια τραγωδία για την ανθρώπινη μοναξιά,

με μαύρο, διαβρωτικό χιούμορ,με έντονο σασπένς και μεγάλες ανατροπές.

Υπόθεση

Σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της Ιρλανδίας στις αρχές της δεκαετίας του ’90 δύο γυναίκες ζουν μόνες τους, η εβδομηντάχρονη αυταρχική Μαγκ Φόλαν και η σαραντάχρονη κόρη της Μωρήν, η οποία την φροντίζει. Η σχέση τους είναι μια σχέση αγάπης και μίσους, που κάνει τη συμβίωσή τους σχεδόν αφόρητη σε έναν ανελέητο αλληλοσπαραγμό. Τη μίζερη καθημερινότητά τους θα ανατρέψει η εμφάνιση του Πάτο Ντούλυ, ενός άνδρα που επιστρέφει για λίγο στην πόλη του και συναντά, είκοσι χρόνια μετά, τη «βασίλισσα της ομορφιάς» Μωρήν, προσφέροντάς της ουσιαστικά μια τελευταία ευκαιρία να αγαπήσει και να αγαπηθεί.

«Η Βασίλισσα της Ομορφιάς» συνδυάζει την ακραία γραφή, την εντυπωσιακή ρυθμολογία, το έντονο σασπένς και το διαβρωτικό χιούμορ. Αποτελεί μια βαθιά τομή στη σύγχρονη ζωή, μια ανατομία των σχέσεων με επιθετικό και βίαιο τρόπο αλλά και βαθιές ανθρώπινες ρωγμές, έργο αντίστοιχο του in-yer-face-theatre που αναπτύχθηκε στη Μεγάλη Βρετανία τη δεκαετία του ‘90. Πώς βιώνουν οι άνθρωποι τη ζωή; Μπορούν οι σχέσεις γονιών και παιδιών ν’ αυτονομηθούν; Μπορεί η αγάπη να λειτουργήσει εγκλωβιστικά και να φυλακίσει τον άνθρωπο;

 

 

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Πόσο συχνά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ανθρώπινες και οικογενειακές τραγωδίες που κρύβονται πίσω από κλειστές και «αδιάφορες» πόρτες μικρών και μεγαλύτερων «οικογενειών»; Πόσο συχνά γινόμαστε κοινωνοί της τραγικής διαπίστωσης «δεν φανταζόμασταν τι έκρυβαν μέσα τους αυτοί οι κατά τ’ άλλα «ήσυχοι» γείτονές μας»;

Ιδού λοιπόν μπροστά μας «το δράμα του νεροχύτη». Ένα ασφυκτικό σπίτι, μια αδιέξοδη χώρα και μια εξαρτημένη κακοποιητική σχέση, μας δίνουν ένα έργο απόλυτα οικουμενικό με δυνατό χιούμορ κι αληθινή ευαισθησία, με έντονη βία και βαθιά μοναξιά, μια μαύρη κωμωδία που εκτρέπεται σε οικογενειακή τραγωδία, ένα ωμό ρεαλιστικό θέατρο με μια ποιητική διάσταση, που αγγίζει και ταρακουνά.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Νίκος Νικολαΐδης

Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές

Σκηνικά –Κοστούμια: Λάκης Γενεθλής

Μουσική Επιμέλεια: Νίκος Νικολαΐδης – Βαλεντίνος Βαλιαντής

Ηθοποιοί: Ιωάννα Σιαφκάλη, Χριστίνα Κωνσταντίνου, Σοφοκλής Κασκαούνιας
Ηλίας Ανδρέου.

Πρεμιέρα: Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2020, ώρα 8.30μ.μ.

Τακτικές Παραστάσεις: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 8.30 μ.μ, μέχρι 4 Οκτωβρίου 2020 στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο «ΣΚΑΛΑ»

 

Στη Λευκωσία: Πέμπτη 8 Οκτωβρίου και Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020 ώρα – 8.30 μ.μ. στο Σατιρικό Θέατρο (Πάνω Σκηνή).

Προκρατήσεις (απαραίτητες): Τηλ. 24652800/1 – 99490102
ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΘΕΑΤΕΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 16 ΕΤΩΝ

Μέγας Θεσμικός Χορηγός: Θ.Ο.Κ.

Πάγιος Χορηγός: Δήμος Λάρνακας
Χορηγός Παράστασης: ΟΠΑΠ (ΚΥΠΡΟΥ) ΛΤΔ

Στηρίζουν: KPMG, Gree Conditioners, Alexander College Education Ltd,
Πανίκος Λειβαδιώτης Λτδ, M.C.S. Quality IP Ltd, Μουσείο Πιερίδη –
Πολιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου, Δρ Ανδρέας Χ’’ Κωστής



Κύριες Ειδήσεις





Translate »