Έρχεται το Larnaka BioDesign Festival


Ένα νέο θεσμό, το «Larnaka BioDesign Festival», εγκαινιάζει ο Οργανισμός Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης – Λάρνακα 2030, με στόχο να συστήσει «την έννοια και την πρακτική του βιοσχεδιασμού σε δημιουργούς και καλλιτέχνες, προωθώντας τον διάλογο και την ανταλλαγή γύρω από καινοτόμες ιδέες και βιώσιμες πρακτικές».

Το φεστιβάλ αρχίζει στις 27 Οκτωβρίου και ολοκληρώνεται στις 5 Νοεμβρίου και θα διεξάγεται στην Πλατεία Ζουχουρί, στα Αρχεία Λάρνακας «Φοίβος Σταυρίδης» και στο Youth Makerspace Larnaka.

Σε ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρεται ότι «ο βιοσχεδιασμός, σ’ ένα γενικότερο πλαίσιο, αφορά τη χρήση βιολογικών συστημάτων ή και ζώντων οργανισμών προκειμένου να δημιουργηθούν νέα προϊόντα, ιατρικές θεραπείες ακόμα και βιοκαύσιμα».

 

 

Σημειώνεται ότι «το biodesign εκπροσωπεί ένα κίνημα σχεδιασμού που χρησιμοποιεί ζωντανά υλικά, όπως μύκητες, φύκια, μαγιά, βακτήρια και καλλιεργημένους ιστούς, για να δημιουργήσει πλήρως βιώσιμα και οικολογικά προϊόντα».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «για πρώτη φορά η Κύπρος και η Λάρνακα θα φιλοξενήσουν ένα φεστιβάλ αυτού του είδους, μπαίνοντας στο διεθνή χάρτη του biodesign. Στόχος του «Λάρνακα 2030» είναι να καταστήσει τη πόλη σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου στο χώρο του βιοσχεδιασμού και της αειφορίας, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους της πόλης και την παρουσία σημαντικών δομών που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, όπως το Youth Makerspace Larnaka  και με τη βιώσιμη ανάπτυξη και το περιβάλλον, όπως το Cyprus Marine and Maritime Institute (CMMI)».

Σημειώνεται ότι το «Larnaka BioDesign Festival» περιλαμβάνει «το κτίσιμο ενός περιπτέρου από μυκήλιο (ιστοί μανιταριών) στην πλατεία Ζουχουρί. Το περίπτερο θα λειτουργήσει ως σύμβολο καινοτομίας και βιωσιμότητας, καθώς και ως ένα αυτόνομο έργο τέχνης-σημείο αναφοράς για το φεστιβάλ».

Το περίπτερο «θα κατασκευαστεί ειδικά για το φεστιβάλ από τον Ολλανδό αρχιτέκτονα Stijn Dries και τη βιοεπιστήμονα Ivana Mik, στα δομικά πρότυπα του προϊστορικού οικισμού της Χοιροκοιτίας».

Ακόμα στα πλαίσια του φεστιβάλ θα διοργανωθεί έκθεση με τίτλο «ΒιοΓλυπτική – Συν-δημιουργώντας το Μέλλον» («BioSculpt: Co-Creating the Future»), με έργα 7 διεθνώς αναγνωρισμένων σχεδιαστών και καλλιτεχνών στον τομέα του biodesign που κάνουν πράξη τη διαδικασία της συν-δημιουργίας (co-creation) με το φυσικό περιβάλλον».

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες είναι οι Diana Scherer, Julia Lohman (Γερμανία), Aleksey Manukyan, Shushanik Droshakiryan (Αρμενία), Marjan Van Aubel (Ηνωμένο Βασίλειο), Shahar Livne (Ισραήλ), Ελίνα Χατζηνικόλα (Κύπρος). Η έκθεση θα ανοίξει τις πύλες της στον εκθεσιακό χώρο της «Λάρνακα 2030» στην Πλατεία Ζουχουρί, καθημερινά από 12:00 έως 20:00 και 10:00-20:00 τα Σαββατοκύριακα.

Ακόμα την Τρίτη 31 Οκτωβρίου θα διοργανωθεί διάλεξη από έναν εμπειρογνώμονα του BioDesign, τον William Myers, ο οποίος θα μιλήσει για τη σύζευξη του σχεδιασμού, της τεχνολογίας και της βιολογίας. Η διάλεξη θα γίνει στο Living Room: Larnaka Biennale, στην Πλατεία Αγίου Λαζάρου.

Ταυτόχρονα έχουν διοργανωθεί και δύο διαδραστικά εργαστήρια βιοσχεδιασμού και βιώσιμης χρήσης υλικών που θα πραγματοποιηθούν στα Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης. Το πρώτο με τίτλο «Living Textiles: Co-Creating with Seaweed», θα διεξαχθεί στις 29 Οκτωβρίου από τις 12:00 – 17:00 και την 1η και 3 Νοεμβρίου από τις 16:00 – 19:00 και επικεντρώνεται στη χρήση των φυκιών ως βιολογικών δομικών υλικών (βιοϋλικών).

Το δεύτερο εργαστήριο έχει τίτλο «Hidden Colors: Co-Creating with Flowers and Plants», θα πραγματοποιηθεί στο Youth Makerspace Larnaka, στις 29 Οκτωβρίου από τις 12:00 – 17:00, στις 30 Οκτωβρίου και την 1η Νοεμβρίου από τις 16:00 – 19:00. Το εργαστήριο θα γίνει από την Yulia Pitie, μια Ισραηλινή καλλιτέχνιδα που εστιάζει στη μελέτη των φυσικών χρωστικών ουσιών και θα θα διερευνηθούν οι πλούσιες παραδόσεις των φυσικών χρωμάτων και η βαθιά τους σύνδεση με την ανθρώπινη ιστορία. Η συμμετοχή στις δράσεις του φεστιβάλ είναι δωρεάν.



Κύριες Ειδήσεις





Translate »