Ένα μικρό Hyde Park στο κέντρο της Λάρνακας!


Πηγή: dialogos.com.cy

Εντυπωσιακά τα σχέδια του καινούργιου πάρκου Σαλίνα στο χώρο των πρώην κατοικιών Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή

 

Ένα ολοκαίνουργιο, μοντέρνο πάρκο που ταιριάζει σε μια σύγχρονη πόλη θα δεσπόζει σύντομα στο χώρο όπου βρίσκονται σήμερα οι πρώην κατοικίες του Επάρχου και του Αστυνομικού Διευθυντή στη Λάρνακα.

Ο Δήμος Λάρνακας ανέθεσε το σχεδιασμό του πάρκου που έχει ονομάσει “Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα” στην αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου, η οποία κέρδισε τον σχετικό δημόσιο διαγωνισμό με μια άκρως εντυπωσιακή πρόταση. Η σύνθεση της πρότασης από λίμνη, αναψυκτήριο, πεζόδρομους, δενδροστοιχίες, παιδότοπο, μοιάζει με μικρογραφία του περίφημου Hyde Park στο Λονδίνο!  Η “Χ” παρουσιάζει τα σχέδια του επόμενου μεγάλου πρότζεκτ για την πόλη της Λάρνακας.

 

Ένας ονειρικός χώρος ξεκούρασης και απόλαυσης της φύσης

Σύμφωνα με το σχέδιο της αρχιτέκτονα Έλενας Σοφιανού Ολυμπίου, στο καινούργιο πάρκο θα δημιουργηθούν δύο κύριες πύλες εισόδου. Η μια από την οδό Λεωνίδα Κιούππη απέναντι από τον Δημοτικό Κήπο και η δεύτερη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Προβλέπονται επίσης δευτερεύουσες πύλες εισόδου για πεζούς από την πλευρά της οικιστικής περιοχής, δηλαδή πίσω από τις δύο διατηρητέες οικοδομές στις οποίες στεγάζονταν στο παρελθόν ο Έπαρχος και ο Αστυνομικός Διευθυντής. Οι οικοδομές, φυσικά, παραμένουν. Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, μετά την κύρια πύλη εισόδου στην οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα δημιουργηθεί πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης θα συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Ακόμα πιο μπροστά με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά χωροθετείται το Ξέφωτο που θα είναι χώρος εκδηλώσεων.

Το λεγόμενο Κεντρικό Πράσινο θα είναι ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου του Πάρκου Σαλίνα στο κέντρο των περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων όπου χωροθετείται επίσης το αναψυκτήριο, το οποίο θα βρίσκεται ανάμεσα στο Κεντρικό Πράσινο και τη Λίμνη που θα είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου.  Δημιουργείται επίσης δυτικά της Λίμνης η Αλέα, ένας πεζόδρομος ανάμεσα σε δενδροστοιχίες φυλλοβόλων δέντρων που θα βρίσκεται ανάμεσα στη Λίμνη και τις δύο διατηρητέες οικοδομές.

Ξεκινώντας από το πλάτωμα της κεντρικής πύλης εισόδου της οδού Λεωνίδα Κιούππη, θα κατασκευαστεί η γέφυρα η οποία θα φτάνει μέχρι τη νοτιοανατολική όχθη της Λίμνης. Στο νοτιοανατολικό άκρο θα δημιουργηθεί ο παιδότοπος και χώρος άθλησης παιδιών.

Κεντρική ιδέα

 

Η κεντρική ιδέα αποτελεί σύνθεση της χωρικής πλοκής του πάρκου που προκύπτει από:

Τη μνήμη του τόπου που διασφαλίζεται από το Ανατολικό Όριο, τις διατηρητέες οικοδομές και το στοιχείο του νερού με τη Λίμνη.

Την τοπογραφία που εξυπηρετείται από το Ανατολικό Όριο και το ανάγλυφο του εδάφους.

Τον αστικό ιστό μέσα από τη σύνδεση τμημάτων της πόλης, όπως ο Δημοτικός Κήπος με την οικιστική περιοχή προς τα δυτικά και το πάρκο με ποδηλατόδρομους της Αλυκής, τη δημιουργία πολλαπλών προσβάσεων προς το πάρκο, το διαχωρισμό διακίνησης πεζών και οχημάτων προς το πάρκο και την ενθάρρυνση διακίνησης πεζών από τη γειτονιά.

Σύμφωνα με την αρχιτέκτονα, με δεδομένο το περιορισμένο μέγεθος του πάρκου σε συνδυασμό με τις αυξημένες λειτουργικές απαιτήσεις μεταξύ των οποίων και η διατήρηση των διατηρητέων οικοδομών, κύριος στόχος είναι η προστασία του χώρου ως πνεύμονα πρασίνου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων, της δημιουργίας υδατοπερατών επιφανειών από πουρί, μελισσόχορτο και φυτόχωμα, του περιορισμού των σκληρών επιφανειών μόνο στις απαραίτητες, όπως η διακίνηση οχημάτων και ο χώρος στάθμευσης, της αλληλοεπικάλυψης χρήσεων όπως η διπλή χρήση της Αλέας ως πορείας πεζών και ελεγχόμενης διακίνησης οχημάτων, του περιορισμού των πολλών διάσπαρτων κατασκευών και της δημιουργίας κεντρικού πρασίνου σε φυσική μορφή.

Η ανάδειξη των διατηρητέων οικοδομών επιδιώκεται μέσω της οπτικής και φυσικής συνοχής με την Αλέα και της χωροθέτησης της Λίμνης και του αναψυκτηρίου σε σχέση με τις οικοδομές.

Σχεδόν όλα τα υφιστάμενα δέντρα διατηρούνται και σ’ αυτά θα προστεθούν ενδημικά και ιθαγενή είδη. Στο Κεντρικό Πράσινο θα φυτευτούν πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, ελιές και τρέμιθοι. Στη χώρο της Λίμνης και του Παιδότοπου θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα όπως λεμονιές και κιτρομιλιές, ενώ η Γέφυρα θα διανθιστεί με αρωματικούς θάμνους.

Το έργο εντάσσεται στον νέο κύκλο ωρίμανσης προτάσεων για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι να γίνει μια ανάπλαση ώστε ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

ΣΑΛΙΝΑ 3

Συνέχεια στην αξιοποίηση ιστορικών κτιρίων της πόλης

Το σχέδιο ριζικής αναβάθμισης της περιοχής των πρώην κατοικιών Επάρχου και Αστυνομικού Διευθυντή έρχεται ως συνέχεια του ευρύτερου σχεδιασμού αξιοποίησης ιστορικών κτιρίων της Λάρνακας που βρίσκεται σε εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Ένα από τα πιο ιστορικά κτίρια της Λάρνακας είναι η Οθωμανική Τράπεζα που υποβλήθηκε σε πλήρη αναπαλαίωση πριν μερικά χρόνια και σήμερα στεγάζει

τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη με τη συλλογή εγγράφων και κειμηλίων για την ιστορία της Λάρνακας. Φιλοξενεί επίσης το Ερευνητικό Κέντρο του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

Ένα άλλο μεγάλης ιστορικής σημασίας κτίριο είναι η Λέσχη στην οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες αναπαλαίωσης, ώστε να στεγαστεί εκεί ο «Πολυχώρος Δημιουργικότητας και Πολιτισμού» του Δήμου Λάρνακας.

Τέλος, ως γνωστόν, πολύ σύντομα ξεκινούν εργασίες αναπαλαίωσης στο ιστορικό οικοδομικό συγκρότημα του Τεμένους Ζουχουρί.

 

Τάσος Περδίος



Κύριες Ειδήσεις





Translate »