Φεστιβάλ για όλα τα γούστα στην Επαρχία Λάρνακας


Πλημμυρίζουν οι πλατείες με πληθώρα πολιτιστικών και παραδοσιακών εκδηλώσεων τις επόμενες εβδομάδες.

 

 

Η παράδοση του τόπου μας έχει την τιμητική της καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου και του Σεπτεμβρίου που παραδοσιακά διεξάγονται τα περισσότερα φεστιβάλ. Το καλεντάρι είναι και φέτος γεμάτο με πολιτιστικές, μουσικές και παραδοσιακές εκδηλώσεις σε πολλές κοινότητες της επαρχίας Λάρνακας, οι οποίες θα προσελκύσουν και πάλι χιλιάδες επισκεπτών. Οι πλατείες θα μετατραπούν και πάλι σ’ ένα ζωντανό πυρήνα παράδοσης και πολιτισμού, όπου εκδηλώσεις, φεστιβάλ, πανηγύρια και παραδοσιακά γλέντια πλαισιώνουν τα βράδια του καλοκαιριού. Ορισμένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ που θα έχει την ευκαιρία ν’ απολαύσει το κοινό είναι τα εξής:

39ο Φεστιβάλ Λευκάρων

Σήμερα πέφτει η αυλαία σ’ ένα πλούσιο δεκαήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων στα πανέμορφα Λεύκαρα για το φετινό τους φεστιβάλ, που ξεκίνησε στις 9 Αυγούστου. Η πολυήμερη γιορτή του χωριού προέβαλε τα περίφημα χειροποίητα κεντήματα και την αργυροχοΐα σε έκθεση στο Κέντρο Χειροτεχνίας Λευκάρων, ενώ στη «Λευκαρίτικη Βραδιά» υπήρχε ειδική αφιέρωση στο τοπικό κέντημα.

Με τεράστια επιτυχία και πρωτοφανή κοσμοσυρροή στέφθηκε η πρωτότυπη περιδιάβαση στα στενά των Λευκάρων με μουσικά ακούσματα από διάφορες εποχές με την ονομασία «Ονειροδιαδρομές στο χθες και στο αύριο» όπως επίσης και το 2ο Lefkara Street Food Festival. Στα πλαίσια του φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε συναυλία του Χρίστου Δάντη και των Onirama.

 

Πολιτιστικό Φεστιβάλ Περβολιών

Τριήμερες εκδηλώσεις από τις 30 Αυγούστου μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου διοργανώνει το Κ.Σ. Περβολιών στο ετήσιο φεστιβάλ τους που φέτος φέρει τον τίτλο «Όταν όλα γύρω μας αλλάζουν χρώματα». Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει σειρά από πολυπολιτισμικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα έχει δημιουργηθεί μια πλατφόρμα έκφρασης και προβολής των ταλαντούχων νέων της κοινότητας, η παρουσία των οποίων θα εμπλουτίσει περαιτέρω το φεστιβάλ.

 

Φεστιβάλ Ψαριού – «Για Ψάρι πάμε Ζύγι»

Το Φεστιβάλ Ψαριού δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αλλού παρά στο ψαροχώρι της Κύπρου, το Ζύγι. Στις 31 Αυγούστου, στο Αλιευτικό Καταφύγιο, θα στηθούν περίπτερα επίδειξης δραστηριοτήτων των ψαράδων, όπως ράψιμο δικτύων, παραγάδι, δόλωμα, μεταποίηση σαρδέλας, φιλετάρισμα ψαριού, καθώς και έκθεση εργαλείων που χρησιμοποιούνται από τους ψαράδες. Το κοινό θα έχει επίσης την ευκαιρία να γευθεί δημιουργικές συνταγές με ψάρι από τον διακεκριμένο σεφ Χρίστο Χριστοδούλου, ενώ το σχήμα Αιγαιοπελαγίτικα και άλλα συγκροτήματα θα εμπλουτίσουν μουσικά την εκδήλωση.

 

Κυπριακή βραδιά στην Ορόκλινη

Στις 6 Σεπτεμβρίου το βράδυ, στη γραφική Παλιά Γειτονιά της Ορόκλινης θα αναβιώσει ένα παραδοσιακό γλέντι με χορούς, τραγούδια, ζωντανή μουσική, καθώς και τοπικό φαγητό και ποτό.

 

14ο Μεσογειακό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

Μια πανδαισία τοπικών στολών, παραδοσιακών ήχων και χορευτικών κινήσεων από κάθε γωνιά της Μεσογείου θα πλαισιώνει τους δρόμους και τις πλατείες της Λάρνακας από τις 13-17 Σεπτεμβρίου. Τριάντα επιλεγμένα συγκροτήματα θα λάβουν μέρος σ’ αυτή τη μεγάλη θεσμοθετημένη γιορτή που διοργανώνεται από τον Πολιτιστικό Λαογραφικό Όμιλο Λευκωσίας σε συνεργασία με τον Δήμο Λάρνακας.

Το πανηγύρι του Αγίου Φωκά στην Αθηένου

Από το 1887 τελείται κάθε χρόνο στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου στην Αθηένου το πανηγύρι του Αγίου Φωκά, το οποίο συγκαταλέγεται στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν περιφορά της εικόνας και του Ιερού Λειψάνου του Αγίου σε δρόμους της κωμόπολης, πολιτιστικές εκδηλώσεις και διάθεση ποικίλων προϊόντων. Επίσης το πολύ επιτυχημένο Φεστιβάλ Αθηενίτικων Προϊόντων θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 6 Οκτωβρίου.

 

16ο Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας

Η Λάγια έχει επιλεγεί ως η κοινότητα που θα φιλοξενήσει το φετινό Φεστιβάλ Παραδοσιακής Κουλτούρας που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας σταθερά κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Το φεστιβάλ αυτό αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες γιορτές που είναι αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην παράδοση και στη γαστρονομία του τόπου μας, στηρίζοντας παράλληλα τις γυναίκες της υπαίθρου στην προσπάθειά τους για επαγγελματική καταξίωση.Κύριες Ειδήσεις

Translate »