Μπήκαμε στην κουζίνα του Κυριάκου Φώκου


Τον Κυριάκο Φώκου θα τον βρεις στον δικό του χώρο, τη Δημιουργική Ταβέρνα Το Πατρικόν στην Τερσεφάνου της επαρχίας Λάρνακας, να φτιάχνει τα πιο πρωτότυπα πιάτα με υλικά εποχής.

WHO IS WHO 
Είναι απόφοιτος του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου στον κλάδο Culinary Arts. Μπήκε στην κουζίνα στα 12 του και από τότε συνεχίζει να προσφέρει στον τομέα της κυπριακής εστίασης.

Πώς ασχοληθήκατε με το επάγγελμα;
Από μικρός μεγάλωσα στον τομέα της εστίασης λόγω των σχετικών επαγγελμάτων του πατέρα μου, οπότε ήταν θέμα χρόνου να αγαπήσω τη μαγειρική.

Ποιοι είναι οι στόχοι σας ως σεφ και πώς τους πετυχαίνετε;
Είναι πολύ νωρίς για να διευκρινιστούν οι στόχοι μου. Αυτό που συνηθίζω όμως να λέω κάθε φορά είναι ότι ‘Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα. Η μαγειρική είναι ένα ατελείωτο ταξίδι και θέλει κόπους πολλούς’. Σίγουρα στοχεύω ψηλά.

Πώς θα θέλατε να εξελιχτεί η γαστρονομία στην Κύπρο τα επόμενα χρόνια;
Να γίνουμε ακόμη περισσότερο επαγγελματίες και ακόμη πιο φιλόξενοι άνθρωποι. Τα υπόλοιπα έρχονται από μόνα τους.

Αν σας ζητούσαμε να μας ετοιμάσετε ένα ολοκληρωμένο γεύμα τι θα σερβίρατε;
Θα ξεκινούσα με μια μπουκιά από κρέμα ρέγκας σε φρεσκοψημένο ψωμάκι, αβγό ορτυκιού και ζελέ αγγουράκι. Για κυρίως χοιρινό με παντζάρια, μπόλικο κύμινο και φρέσκο κόλιαντρο. Και για γλυκό τη φημισμένη ‘Κολοκοτή του Πατρικού’ από μους κολοκύθας με πλιγούρι, σταφίδες και μπισκότο με βάση ζύμη κολοκοτής.

Τι είναι αυτό που δεν λείπει ποτέ από την κουζίνα σας;
Όρεξη, ψυχή και πάθος.

Για ποιες διασημότητες θα θέλατε να μαγειρέψετε καιγιατί;
Δεν ξεχωρίζω ανθρώπους, αλλά αν έπρεπε, θα μαγείρευα για πολύ σημαντικούς φίλους.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας εστιατόριο;
Δεν έχω κάποιο αγαπημένο εστιατόριο στο εξωτερικό, αλλά ούτε και στην Κύπρο. Έχω όμως πολύ καλούς φίλους chef, οι οποίοι κάνουν εξαιρετική δουλειά, όπως οι Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, Ιάκωβος Γιαννακού, Χρίστος Χριστάκη, Ιάκωβος Δημητρίου, Μίλτος Μιλτιάδους και πολλοί άλλοι.

Αν θα έπρεπε να μαγειρεύατε για ένα παιδί τι θα του φτιάχνατε;
Δύσκολη ερώτηση. Μεγάλη ευθύνη να μαγειρεύεις για άλλους και ακόμα μεγαλύτερη για παιδιά. Θα έφτιαχνα κάτι, το οποίο θα έδινε ζεστασιά.

CHEF’S HIGHLIGHTS
Ποια είναι η αγαπημένη σας κουζίνα και γιατί;

Αγαπώ όλες τις κουζίνες του κόσμου, αλλά έχω ιδιαίτερη αδυναμία στην κυπριακή, γιατί έχει να κάνει με τα προσωπικά μου βιώματα.

Ποια υλικά προτιμάτε να χρησιμοποιείτε στις δικές σας συνταγές;
Ανάλογα με το τι θα φτιάξω. Σίγουρα προτιμώ τα υλικά να είναι ποιοτικά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας πιάτο κυπριακής κουζίνας;
Γάλα με το τριν και άλλα πολλά.

Ποιο κυπριακό φαγητό θα θέλατε να ‘πειράξετε’ και πώς;
Η αλήθεια είναι ότι επαναπροσδιόρισα όσα ήθελα. Η Δημιουργική Ταβέρνα το Πατρικόν, με τη δημιουργική κυπριακή κουζίνα της, βάζει το δικό της λιθαράκι στη γαστρονομία του τόπου.

Check In Cyprus - ΑρχικήΚύριες Ειδήσεις

Translate »