Μουσεία Ειδικού Ενδιαφέροντος στη Λάρνακα / Φυλάσσουν την εξέλιξη, την ευρηματικότητα και το ταλέντο


Γιατί να επισκεφθείς ένα μουσείο; Επειδή εκεί μπορείς να αναζητήσεις τη γνώση. Να προβληματιστείς. Να καλλιεργήσεις την κριτική σου σκέψη. Και για να δείξεις την εκτίμησή σου στους ανθρώπους που έστησαν και συντηρούν αυτά τα μουσεία και που κοπιάζουν για να διαφυλάξουν την ιστορία του τόπου σου ώστε να εμπλουτίζεται η βιωματική μάθηση η δική σου, και των επόμενων γενεών. Οι πολιτιστικοί θησαυροί της Λάρνακας στεγάζονται στο μοναδικό Μουσείο Πιερίδη καθώς και στο Επαρχιακό Αρχαιολογικό μας Μουσείο που άνοιξε πρόσφατα τις πύλες του μετά από εκτενή ανακαίνιση. Πέραν όμως των αρχαιολογικών, υπάρχουν και λαογραφικά σε διάφορα χωριά αλλά και πολύ ιδιαίτερα μουσεία ειδικού ενδιαφέροντος που, πραγματικά, λίγος από τον ποιοτικό σας χρόνο δικαιωματικά τους ανήκει.

Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου

Ανεκτίμητης αξίας βυζαντινές και μεταβυζαντινές εικόνες φυλάσσονται στις πέντε αίθουσες του Μουσείου που βρίσκεται στον περίβολο του ναού του Αγίου Λαζάρου. Στα εκθέματα περιλαμβάνονται επίσης παλαίτυπα βιβλία και ευαγγέλια, ιερά σκεύη, κηροστάτες, ξυλόγλυπτα, ιερατικά άμφια και πληθώρα άλλων πολύτιμων θρησκευτικών αντικείμενων από το 16ο μέχρι και τον 20ο αιώνα.

 

Ιατρικό Μουσείο Κυριαζή

Σ’ ένα παραδοσιακό αρχοντικό στο κέντρο της πόλης, ο Δρ. Μάριος Κυριαζής διαφύλαξε σειρά αντικειμένων που σχετίζονται με την επιστήμη της ιατρικής.

Στο Μουσείο ο επισκέπτης μπορεί, μεταξύ άλλων, να μελετήσει την κλίμακα του Ιπποκράτη, να δει παραδοσιακά φαρμακευτικά σκευάσματα και αρχαίο ιατρικό εξοπλισμό όπως το πριόνι για ακρωτηριασμούς και να ενημερωθεί για …ιδιαίτερες ιατρικές πρακτικές του παρελθόντος όπως το θεραπευτικό λάδι από την αλυκή ή το αρχαίο φιαλίδιο με τα φίδια.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Δήμου Λάρνακας

Το μικρό αυτό Μουσείο κρύβεται εντός του Δημοτικού Κήπου και φιλοξενεί μια μεγάλη συλλογή από ταριχευμένα ερπετά, έντομα, πουλιά, ζώα, αλλά και απολιθώματα και σχηματισμούς πετρωμάτων. Η συλλογή θαλάσσιας ζωής περιλαμβάνει κοχύλια, κοράλλια, σφουγγάρια και ψάρια, ενώ δεν θα μπορούσαν να μην φιλοξενούνται τα «εθνικά» μας ζώα, το αγρινό και το κυπριακό γαϊδούρι. Σημαντική είναι και η συλλογή με έντομα του νησιού και ενδημικά φυτά.

 

 

Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης-Συλλογή Χριστοφόρου

To νέο απόκτημα της Επαρχίας μας βρίσκεται στην Αραδίππου και παρουσιάζει την πλούσια συλλογή Χριστοφόρου, με πέραν των 300 έργων ζωγραφικής, χαρακτικής και γλυπτικής με κοινό θέμα τη Χριστιανική Θρησκεία.

Καλύπτει μια ιστορία τέχνης πέντε αιώνων στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Στη συλλογή εκπροσωπούνται σημαντικοί καλλιτέχνες ενώ εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει το τμήμα με ζωγραφικά έργα μεγάλων δασκάλων όπως του Rafael και Rembrandt που έχουν μεταφερθεί σε χάραξη από δεινούς καλλιτέχνες του είδους.

 

 

Μουσείο Μνήμης Καλαμουργικής Λιβαδιών

Ένα Μουσείο «ντυμένο» εσωτερικά με καλάμια που φυτρώνουν στα Λιβάδια, μια κοινότητα ξακουστή για τους τεχνίτες καλαθοπλεκτικής και ψαθοπλεκτικής τους τελευταίους αιώνες.

Τα εκθέματα είναι τοποθετημένα σε «παράθυρα μνήμης» που ανοίγουν στον κόσμο της τέχνης του καλαμιού.

Το οπτικοακουστικό υλικό αποτυπώνει ξεκάθαρα την ανθρώπινη παρέμβαση στο καλάμι και στην πολύπλευρή του χρήση, ακόμη και στη μουσική.

 

 

Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος Κάτω Δρυ

Το αναπαλαιωμένο αρχοντικό που με πολύ μεράκι δημιούργησε ο Ιάκωβος και η Έλλη Κορνιώτη, αποτελεί ένα ταξίδι στην παραδοσιακή ζωή της Κύπρου πριν 300 χρόνια. Εκεί φυλάσσονται πέραν των 1.000 εκθεμάτων και κειμηλίων διαχωρισμένα σε θεματικές ενότητες αφιερωμένες στη μελισσοκομία, την αγροτική ζωή, την παρασκευή ζιβανίας και το κυπριακό νοικοκυριό αλλά κυρίως στο κέντημα, με μια πολύ πλούσια συλλογή υφαντών.

Μουσείο Garden Kamara House Ltd Πηγή: Μουσείο Garden Kamara House LtdΚύριες Ειδήσεις

Translate »