Θέατρο το καλοκαίρι: Οι παραστάσεις που δεν πρέπει να χάσεις στην πόλη


Πηγή: checkincyprus.com

Η υγειονομική κρίση αποτελεί ίσως την πιο πρωτόγνωρα δύσκολη συγκυρία που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια το θέατρο, μια τέχνη ζωντανή που βασίζεται ή καλύτερα ορίζεται από τη σχέση των συντελεστών μιας παράστασης και του κοινού. O φόβος της πανδημίας του κορονοϊού οδήγησε στο κλείσιμο των κλειστών θεάτρων και στουςπεριορισμούς στους ανοιχτούς χώρους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να ακυρώσουν τις προγραμματισμένες παραστάσεις τους για το καλοκαίρι.

Αρκετοί είναι όμως αυτοί που προωθούν την τέχνη του θεάτρου, εναρμοσνισμένοι με τη νέα πραγματικότα. Έτσι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο στην Κύπρο, σε πόλεις και χωριά, θα παρουσιαστούν αρκετές θεατρικές παραγωγές. Είναι όμως και δύο ελλαδικές παραγωγές, που φτάνουν το φετινό καλοκαίρι στην Κύπρο για να μας ψυχαγωγήσουν.

To Check in Cyprus συγκέντρωσε και σου παρουσιάζει όλες τις θεατρικές παραστάσεις που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής να ανέβουν το καλοκαίρι, τις ημερομηνίες και τους συντελεστές τους:

Ράφτης Κυριών >> Παρασκευή 24 Ιουλίου, Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας, 21.00.

Η θεατρική παράσταση που ακυρώθηκε τον Μάρτιο λόγω του κορωνοϊού, «Ράφτης Κυριών» με τον Γιάννη Μπέζο, έχει τώρα προγραμματιστεί να γίνει το τέλος Ιουλίου. H παράσταση «Ράφτης κυριών» του Ζορζ Φεντό, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Μπέζου, έρχεται και στην Κύπρο το τέλος Ιουλίου.  Για πρώτη φορά ο ανατρεπτικός λόγος και το εκρηκτικό χιούμορ του Ζορζ Φεντό συναντούν τη μουσική, σε πρωτότυπη σύνθεση, του Φοίβου Δεληβοριά. Ο «Ράφτης κυριών», το διασημότερο έργο του Φεντό -το έγραψε στα είκοσι πέντε του χρόνια, το 1887, γνωρίζοντας την πρώτη μεγάλη του επιτυχία-, είναι μια κλασική, απολαυστική κωμωδία γεμάτη απρόοπτα, έξυπνο χιούμορ και καταιγιστική δράση. Η συζυγική απιστία γίνεται το εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας. «Τα έργα του Ζορζ Φεντό», σημειώνει ο Γιάννης Μπέζος, «όσο επιφανειακά και “αντιπνευματικά” φαίνονται, τόσο απαιτητικά είναι στη σκηνική τους πραγμάτωση. Η φάρσα, αυτό το υποείδος της κωμωδίας, που αντιμετωπίζεται συνήθως με απαξιωτικό τρόπο από καλλιτέχνες και καλλιτεχνίζοντες, είναι ο χώρος όπου ο ηθοποιός οφείλει να γίνει δημιουργός και ποιητής ενός χρόνου που την ίδια στιγμή θα τον συμμεριστεί το κοινό. Στόχος είναι το γέλιο το πρωτόγονο. Δηλαδή η μεγάλη μας παρηγοριά». Ο Φοίβος Δεληβοριάς συνεργάζεται ξανά με τον Γιάννη Μπέζο γράφοντας τραγούδια για το έργο: «Το θέατρο των τελευταίων 20 χρόνων δεν ξέρει τι ακριβώς να κάνει με την κωμωδία, ιδιαίτερα την κλασική. Τα πάντα επιστρατεύτηκαν: η αποδόμηση, η καρτουνίστικη υπερβολή, η αποστασιοποίηση, η “δεύτερη ανάγνωση”. Κι όμως το είδος δύο πράγματα χρειάζεται: το σώμα και τη γλώσσα. Ο Μπέζος είναι από τους λίγους που το θυμούνται και το υπηρετούν ταπεινά. Είναι γνήσιος, ενστικτώδης κωμικός της μεγάλης μεσογειακής μεταπολεμικής παράδοσης. Συνεργαστήκαμε σε νεοελληνική κωμωδία και θαύμασα το γούστο και την ακρίβειά του, αλλά και τον εφηβικό χαρακτήρα του. Ανυπομονώ για τον Φεντό του. Σκέφτομαι ήδη το Παρίσι μιας εποχής, έτσι όπως θα το νοσταλγούσαν κάποτε δικοί μας κωμικοί και συγγραφείς. Με τα σκαμπρόζικα τραγουδάκια που μιλούσαν για το αθώο ψέμα του παράνομου έρωτα και το δικαίωναν μέσα απ’ το χιούμορ. Τέτοια θα προσπαθήσω να κάνω και τον ευχαριστώ ξανά για την πρόσκληση».

>> Δημοτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00.
>> Αμφιθέατρο Το Σκαλί Αγλαντζιάς, Λευκωσίας, 21.00.
* Θα τηρηθούν οι κανονισμοί των διαταγμάτων για την προστασία του κοινού από τον ιό  και οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με αποστάσεις με βάση τον περί Λοιμοκάθαρσης νόμο .
* Εισιτήρια διατίθενται από την tickethour.com, τηλ:  77 77  70 40 και από το ταμείο του Κηποθεάτρου.

 

Η Γιαγιά >> Πέμπτη 13 Αυγούστου, Παναγία Αγγελόκτιστη, Κίτι, Λάρνακα.

Η ΕΘΑΛ ανάβει τα φώτα ξανά.ν Έχοντας «κερδίσει» εσωτερικά από αυτή τη δύσκολη περιπέτεια που βίωσε και βιώνει η ανθρωπότητα…γεμάτοι όμως αισιοδοξία και με το βλέμμα στο μέλλον, βάζουμε εμπρός τις μηχανές του Θεάτρου μας…κι αρχίζουμε πάλι! Ζητώντας από τους θεατές μας να μας ακολουθήσουν σ’αυτό το δημιουργικό ταξίδι, που την για την ΕΘΑΛ μετράει 32 τόσα χρόνια… Με υπευθυνότητα και προσοχή…ακολουθώντας τα απαραίτητα μέτρα υγείας για την προστασία και την ασφάλεια όλων μας! Χρέος μας να ευχαριστήσουμε τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου και το Διοικητικό του Συμβούλιο, για τα έγκαιρα μέτρα που πήρε και στάθηκε δίπλα μας…αλλά και το Δήμο Λεμεσού για την αμέριστη στήριξη του.
Έτσι λοιπόν με την απολαυστική κωμωδία του Ντίνου Σπυρόπουλου Η Γιαγιά, διασκευασμένη στη κυπριακή διάλεκτο, με στόχο να δώσει μια νότα αισιοδοξίας η ΕΘΑΛ επανέρχεται στα θεατρικά δρώμενα και κάνει πρεμιέρα στις 26 Ιουλίου 2020. Πρόκειται για μια σπαρταριστή αλληγορική κωμωδία που καθρεφτίζει με μοναδικό τρόπο τη σημερινή πραγματικότητα και τη συμπεριφορά των ανθρώπων σε περίοδο «κρίσης». Το έργο θα ανέβει σε σκηνοθεσία Παναγιώτη Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια υπογράφει η Θέλμα Κασουλίδου και τον σχεδιασμό φωτισμών ο Βασίλης Πετεινάρης. Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου και Μάριος Κωνσταντίνου. Το αναλυτικό πρόγραμμα των παραστάσεων της περιοδείας θα ανακοινωθεί σύντομα. Διασκευή/σκηνοθεσία Παναγιώτης Λάρκου, σκηνικά/κοστούμια Θέλμα Κασουλίδου, σχεδιασμός φωτισμών Βασίλης Πετεινάρης, επί σκηνής Κώστας Βήχας, Γιώργος Κυριάκου, Μαρία Φιλίππου, Μάριος Κωνσταντίνου.
>> Πρεμιέρα Κυριακή 26 Ιουλίου, Γ΄ Δημοτικό Σχολείο Ύψωνα, Λεμεσός,
>> Δευτέρα 27 Ιουλίου, Πλατεία Ειρήνης, Άγ. Αθαάσιος, Λεμεσός.
>> Τρίτη 28 Ιουλίου, προαύλιο εκκλησίας Αγίας Βαρβάρας, Ζακάκι, Λεμεσός.
>> Τετάρτη 29 Ιουλίου, Δημοτικό Αμφιθέατρο Λακατάμιας, Λευκωσία.
>> Πέμπτη 30 Ιουλίου, προαύλιο εκκλησίας Αγίας Φύλας, Λεμεσός.
>> Παρασκευή 31 Ιουλίου, Θεατράκι (Πολυλειτουργικό Παραθαλάσσιο Πάρκο Λεμεσού –Μώλος), Λεμεσός.
>> Τρίτη 4 Αυγούστου, Πάρκο του Σίνε Βόλος, Άγιος Ιωάννης, Λεμεσός.
>> Τετάρτη 5 Αυγούστου, πάρκο περιοχής Αρναούτ-Αγίου Αντωνίου (παρά το σωματείο Αναγέννηση), Λεμεσός.

Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει – >> Πέμπτη 30 Αυγούστου 2020, Παττίχειο Λάρνακας, 21.00.

H θεατρική παράσταση «Προσοχή, ο φίλος δαγκώνει», μια κοινωνική σάτιρα με ανατροπές, απρόοπτα, πολλές αλήθειες, πολλές ευκαιρίες για γέλιο και την σκηνοθετική υπογραφή του Βλαδίμηρου Κυριακίδη ξεκίνησε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα, ενώ έρχεται και στην Κύπρο. Πρόκειται για μια παράσταση που ανέβηκε με επιτυχία, τον χειμώνα, και συνεχίζει τώρα την διαδρομή του στα ανοιχτά θέατρα. Είναι βασισμένη στην κωμωδία της Carole Greep «Μου αρέσει πραγματικά τι κάνεις», ένα έργο που παίζεται για 16 συνεχή χρόνια στο Παρίσι και συνεχίζει να σπάει ταμεία, Κεντρικός θεματικός του άξονα είναι η τοξική φιλία, μία έννοια που, δυστυχώς, συναντάμε συχνά στην εποχή μας.
Δύο ζευγάρια, τέσσερις διαφορετικοί χαρακτήρες, μπλέκουν τις «γραμμές» φιλίας, δημιουργούν απρόοπτες καταστάσεις που φθάνουν στη γελοιότητα και ανακαλύπτουν πως οι καλύτεροι φίλοι τους δεν είναι και τόσο …φίλοι όπως πίστευαν.
Ένας λανθασμένος χειρισμός του κινητού τηλεφώνου φέρνει στο φως όλη την αλήθεια: τι πραγματικά σκέφτονται οι φίλοι τους γι’ αυτούς.
Κι όταν τα στόματα ανοίγουν, αποκαλύπτεται η πραγματική ταυτότητα όλων. Αναγκάζονται να βγάλουν τις μάσκες και να τα… πουν όλα κατά πρόσωπο…
Η σκηνοθετική ματιά του Βλαδίμηρου Κυριακίδη «παντρεύει» το επιτυχημένο θεατρικό κείμενο με τον δημιουργικό αυτοσχεδιασμό. Δίνει το έναυσμα στους συμπρωταγωνιστές του να ξεδιπλώσουν επί σκηνής την αυθόρμητη δοκιμασμένη καλλιτεχνική έμπνευση και να επινοήσουν τα εκφραστικά μέσα της… στιγμής, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό κάθε βράδυ να απολαμβάνει μια «διαφορετική» παράσταση. Οι αυτοσχεδιασμοί, το διαρκές παιχνίδι του λόγου, η αλήθεια και η ψευδαίσθηση συνυπάρχουν αρμονικά προκαλώντας αστείρευτο γέλιο.
Πρωταγωνιστούν οι ηθοποιοί Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Μέμος Μπεγνής, Ναταλία Δραγούμη και Ευαγγελία Μουμούρη.
>> Παρασκευή 28-Σάββατο 29 Αυγούστου 2020, Δημoτικό Κηποθέατρο Λεμεσού, 21.00. Εισιτήρια: €17, €20, €23.
>> Τετάρτη 26-Πέμπτη 27 Αυγούστου 2020, Σκαλί Αγλαντζιάς, 21.00.

Εισιτήρια: €17, €20, €23. Πληροφορίες 77777040. Προπώληση www.tickethour.com.

 

 Κύριες Ειδήσεις

Translate »