Η Αθηένου παρουσιάζει την ταινία «Αθηενίτικη δαντέλα του χθες και του σήμερα»


Πηγή: checkincyprus.com

 

Ξυπνά μνήμες και συγκινεί μικρούς και μεγάλους

Ο Δήμος Αθηένου με χαρά ανακοινώνει την παραγωγή της ταινίας ‘‘Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα’’. Η ταινία παρουσιάζει ιστορικά την ενασχόληση των ανθρώπων με την κεντητική τέχνη, την παραγωγή των πρώτων υλών και την εμπορία των δαντελών και των κεντημάτων με άλλους λαούς κατά την Ενετοκρατία, την άνθηση της τέχνης και της εμπορίας των δαντελών και των κεντημάτων κατά τον 20ό αιώνα και την αναβίωση της κατασκευής της αθηενίτικης δαντέλας το 2002.

Οι γυναίκες κεντήτριες της Αθηένου σήμερα συνεχίζουν να συναντιούνται, να κεντούν και να πειραματίζονται με νέα σχέδια και τεχνικές, λόγω της αγάπης που τρέφουν για την τέχνη τους. Παράλληλα, νέες εφαρμογές στη σύγχρονη τέχνη επιχειρούνται με ποικίλες δράσεις από το 2015, όπου οι δαντέλες ‘‘βενίς’’ ή ‘‘πιττωτές’’ και η αθηενίτικη ολόπλουμη δαντέλα έχουν εγγραφεί στον Εθνικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κύπρου.

Θερμές ευχαριστίες εκφράζονται για την παραγωγή της ταινίας προς τον μεγάλο χορηγό, τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Κυπριακή Εθνική Επιτροπή UNESCO για τη συνεχή στήριξη των δράσεων της Αθηένου, τον σκηνοθέτη Πασχάλη Παπαπέτρου και τους συνεργάτες του για την ολοκλήρωση μιας άρτιας παραγωγής, το Καλλινίκειο Δημοτικό Μουσείο Αθηένου για τον συντονισμό και βεβαίως όλους όσους πρόθυμα έλαβαν μέρος στην ταινία, ρίχνοντας φως με τις μαρτυρίες τους σε αυτό το κομμάτι της τοπικής ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η ταινία ‘‘Αθηενίτικη δαντέλα. Χθες – Σήμερα’’ αφιερώνεται στις Αθηενίτισσες κεντήτριες, που κράτησαν σε καιρούς δύσκολους την τέχνη των πλουμιών τους ζωντανή και μας την παρέδωσαν ως μια ανεκτίμητη κληρονομιά και ως μια συνέχεια για τις σημερινές γυναίκες κεντήτριες.

Παράλληλα, αποτελεί μια προσφορά του Δήμου Αθηένου προς όλους, διαθέτοντας την ταινία στη συμβολική τιμή των πέντε ευρώ από το Πωλητήριο του Καλλινίκειου Δημοτικού Μουσείου Αθηένου.

Η τέχνη και η παράδοση παραμένουν πάντα επίκαιρες και πάντα ζωντανές. Και ο Δήμος Αθηένου προωθεί ενέργειες για διατήρησή τους.Κύριες Ειδήσεις

Translate »